Hatharom / Blog / Bejegyzések
Jól indult az EB - Az A csoport összefoglalója
Én megmondtam! Jó kis meccseket játszottak az EB nyitónapján, különösen a lengyel-görögről tudnék hosszú oldalakat...

Én megmondtam! Jó kis meccseket játszottak az EB nyitónapján, különösen a lengyel-görögről tudnék hosszú oldalakat írni. Ki gondolta volna, hogy a lesajnált görögök a második félidőben megemberelik magukat? Volt itt minden: Gólok, tizenegyesek, bírói bakik... Nézzük is át!

 
Lengyelország - Görögország
 
A himnuszok alatt már érezni lehetett, hogy mi várható a találkozón: A görögök enerváltan énekelték indulójukat, míg a lengyelek saját szurkolóikkal karöltve teljes közép-európai hakát vittek végbe. Tudjátok, a szamoai rögbisek szoktak táncolni, énekelni, közben pedig nagyon szigorúan néznek. Na, ez a haka!
 
 

Az első félidőben pedig az is történt, amit vártam. Lengyel helyzetek sokasága, miközben a görög csapat próbálja őrizni az X-et, és néha kontrázgatni. Murawski már a meccs elején vezetést szerezhetett volna, de számomra elég érthetetlen módon nem a kapu valamelyik szélét célozta meg, hanem középre tüzelt, így Chalkiasnak könnyű dolga volt. Pár percre rá Lewandowski éppen lemaradt egy beadásról, így Görögország ismét megúszta... De a 17. percben már nem hibázott a Dortmund csatára. Ludovic Obraniak beadását fejelte a kapu jobb oldalába. Valljuk be, Chalkias kapus nagyot hibázott az esetnél, ahogy az egész görög védelem. Ezt követően jött a spanyol Velasco Carballo bíró, és az ő saját kis kabaréja. Csak ezzel az volt a gond, hogy a lengyeleken kívül senki sem nevetett... Előbb Papasthatopoulost állította ki két kamu sárgával (szerintem egyik szabálytalanság sem ért sárgát, sőt, az egyiket normális bíró le sem fújja!), majd Perquis sodorta el kézzel a labdát a 16-oson belül, de büntető helyett a reklamáló görög jobbhátvéd kapott sárgát. Perquis az esetet megelőzően lábbal sem állt a helyzet magaslatán, ajtó-ablak ziccerben eltörte a labdát. Így megnyugtató előnyre nem tettek szert a lengyelek, de lelki szemeik előtt már látták a győzelmi örömünnepet, ahogy 50.000 lengyel skandálja nevüket, ők pedig a lemenő nap fényében ellovagolnak a... szállodába. Na jó, folytassuk a második félidővel!
 
Amire ráhúzhatjuk, hogy az első félidő inverze volt! A görögök jöttek ki motiváltabban, míg a gól és emberelőnyben játszó lengyelek csak tébláboltak a pályán. Fernando Santos lekapta a bűnrosszul játszó Ninist (Valaki szólhatna neki, hogy 1-0-nál nem kéne sarkalgatni, főleg, ha az első kettő sem jött be...) és beküldte Salpingidist. Jó döntésnek bizonyult, ugyanis 6 perccel később a PAOK csatára meglepetésre egyenlített. Hidegzuhany, letört szurkolók. A dortmundi trió beleszürkült a mezőnybe, ahogy az egész lengyel csapat visszaesett. Egyedül Obraniak próbálkozott, lengyel részről mindenképp a meccs embere. Aztán jött Samaras, aki annyira meglepődött, hogy csatárként helyzetbe került, hogy nagy helyzetben fölé durrantott... És ha egy üzlet beindul: Salpingidis kapott jó labdát a leshatárról indulva, ahogy azonban átvette a labdát (az kritikán aluli) Szczesny buktatta. 11-es és kiállítás... Jogosan! Azonban Karagounis lövését a Rybus helyett beálló Tyton kivédte! Pedig szegény Salpingidist élete végéig ambróziával etették volna, amerre csak jár! Ezután még egy Lewandowski lövést jegyezhettünk fel, ami nem jelentett nagy veszélyt a görögök kapujára, és szép lassan elment a 90 perc. A döntetlen igazságosnak mondható, de egyik csapatnak sem jó, főleg, ha tudjuk az esti meccs kimenetelét.
 
Dícséretet érdemel hazai részről Lewandowski az első félidei játéka miatt, Tyton pedig a padról beszállva mentette meg az égéstől a hazaiakat.
 
A görögöknél a helyzet egyértelműbb: Salpingidis jött, látott, és kiharcolt egy döntetlent. Egyértelműen ő a meccs embere!
 
A goal.com értékelése:
 
Lengyelország:
Szczęsny: 1
Piszczek: 3
Wasilewski: 2
Perquis: 2,5
Boenisch: 2,5
Murawski: 2,5
Polanski: 2,5
Blaszczykowski: 3
Obraniak: 2
Rybus: 2
Lewandowski: 3
Tyton: 3,5
 
Görögország:
Chalkias: 1,5
Torosidis: 3
Papasthatopoulos: 1,5
A. Papadopoulos: 2
Holebas: 2
Maniatis: 2
Katsouranis: 2,5
Karagounis: 1,5
Ninis: 2
Gekas: 2
Samaras: 2
Salpingidis: 3,5
Fortunis: 2
K. Papadopoulos: 2,5
 
A végére engedjetek meg egy görög viccet:
 
Oroszország - Csehország
 
Na, itt már sokkal könnyebb dolgom volt! Az oroszok hengereltek, bár az első orosz gólig sokkal veszélyesebbnek tűnt a cseh válogatott. De jött Dzagojev és egy kipattanó labdát kegyetlenül a jobb alsóba vágott. Említettem, hogy ez akár Arsavin és Rosicky külön meccse is lehet. Ha így volt, akkor az orosz irányító kiütötte ellenfelét. Az ő nevéhez fűződik a második gól előtti passz, melyet a TV-ben csodálatosnak ítéltek, szerintem viszont Kerzsakovot akarta megjátszani, nem pedig a gólt szerző Shirokovot. Szerencséje volt, ezzel 2-0-ra módosult az állás. 3 perccel később az angol Howard Webb nem adott meg egy egyértelmű tizenegyest Arsavin fellökéséért, és ez volt az utolsó említésre méltó momentum az első félidőben. Rögtön növelhette volna előnyét az orosz csapat, de Kerzsakov (immáron sokadszor) hibázott, rá két percre pedig szép akció végén Pilar szépített. 3-0 helyett 2-1: aggódhattak az oroszok. Kerzsakov sokadig bénázását már nem nézte tétlenül Dick Advocaat, lekapta a pályáról a Szbornaja egyetlen igazi ékét, és helyette a Lokomotiv Moszkva mostani és a Tottenham korábbi csatárát, Roman Pavljucsenkot küldte pályára. Nem kellett sokat várni arra, hogy a frissen beállt csatár meghálálja a bizalmat. Remek labdát osztott ki Dzagojevnek, aki elemi erővel lőtt a kapu közepébe. Többszöri visszajátszás után úgy tűnt: Petr Cech háríthatta volna a lövést. 3-1, megnyugtató előny, a csehek pedig összeestek. Három perccel később Pavljucsenko feltette az I-re a pontot, remek egyéni akció végén (3-4 cseh sem tudta megszerezni tőle a labdát) tanári módon lőtte ki a jobb felső sarkot.Oroszország meggyőző játékkal győzte le a gyengén játszó cseh csapatot, és ezzel valószínűleg a csehek el is búcsúzhatnak továbbjutásról szőtt álmaiktól!
 
Pozitívan természetesen Alan Dzagojevet emelném ki, mellette Andrij Arsavin és a csereként beálló Roman Pavljucsenko játszott jól, míg Alekszandr Kerzsakov a számtalan elpuskázott helyzete miatt negatív szereplője a meccsnek. Persze, jó csatár ő, ilyen, amikor semmi sem sikerül.
 
A cseheknél nem igazán találtam jó teljesítményt, talán Plasil, Jirácek és Pilar tudta átugrani azt a bizonyos lécet. Mondjuk az a léc nem volt túl magasan...
 
A goal.com értékelése:
 
Oroszország:
Malafejev: 3,5                      
Anjukov: 3                           
Ignaesevics: 3                     
A. Berezuckij: 3,5                
Zsirkov: 3,5
Sirokov: 4
Gyenyiszov: 3
Zirjanov: 3
Dzagojev: 4
Kerzsakov: 1,5
Arsavin: 3,5
Kokorin: -
Pavljucsenko: 3,5
 
Csehország:
Cech: 2
Selassie: 2,5
Kadlec: 1,5
Hubnik: 1,5
Sivok: 1,5
Rezek: 2,5
Pilar: 3,5
Plasil: 2
Jirácek: 2,5
Rosicky: 2,5
Baros: 1,5
Hübschman: 2
Petrzela: 2
Lafata: 2
 
Hamarosan folytatom a mai meccsekkel!
 
Üdv,
Eidur