Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ide kevés a taktika...
A foci nem egyszerű játék. Sokkal többről van szó, mint holmi taktikáról, passzokról vagy szép lövésekről. A foci kőkemény...

 

A foci nem egyszerű játék. Sokkal többről van szó, mint holmi taktikáról, passzokról vagy szép lövésekről. A foci kőkemény pszichológia, amelyben a vezetőedző (jelen esetben szövetségi kapitány) felelőssége hatalmas. Fókuszban Dick Advocaat, de szó lesz Vicente del Bosque-ról, Prandelliről és ismét jön Bert van Marwijk.
 
 
Kezdjük Advocaattal, mert ezzel a kerettel óriási blama kiesni. A meglepő Karagounis gól arra volt tökéletes, a görög csapat azt játszhassa, amihez igazán ért:
Megölni a játékot, védekezni foggal-körömmel. Vicces, hogy pont most szidják a görögöket, amikor a Bajnokok Ligáját az a Chelsea nyerte, amely 10 emberrel védekezte végig a meccseit. Mégsem volt ekkora közfelháborodás. Mindegy, nem is erre akarok kilyukadni, ahogy említettem, az oroszok szövetségi kapitányának döntései kerülnek előtérbe. Az már most tuti, hogy ha csinálok egy arany-citrom csapatot, amelyben az EB legrosszabb teljesítménnyel bíró játékosait válogatom be, bérelt helye lesz Alekszandr Kerzsakovnak. Az orosz center háromszor is megkapta a lehetőséget, és egyszer sem tudott élni vele. Advocaat a csehek elleni meccsen észrevette, hogy Kerzsakov formája a béka feneke alatt van, ennek ellenére a lengyelek ellen ugyanúgy kezdőként kapott helyet. Érthetetlen, tekintve, hogy Pavljucsenko a csehek ellen fél óra alatt rúgott egy gólt és adott egy gólpasszt. Véleményem szerint főként ezen ment el az orosz továbbjutás, hisz a lengyeleket (rájuk is kitérek) nem lett volna nagy kunszt megverni (a két legerősebb csapat esett ki az A csoportból), csak ahhoz csatár kellett volna. Utólagos okoskodás - megint -, de egy edző miért erőlteti a formán kívüli csatárát, amikor a helyettese klasszisokkal jobban muzsikált, ergo önbizalommal telve játszott volna a másik meccsen, ha megkapja a bizalmat. Nem beszéltünk még Pogrebnyakról, aki összesen kapott 20 percet... Miközben Kerzsakov egy egész idényre való helyzetet elpuskázott. A görögök ellen - amikor már égett a ház - veszett fejsze nyele-effektus eredményeképp mindenkit beküldött a mester, aki valaha rúgott már gólt, vagy legalább látta a tv-ben, hogy kell...
 
Ebben különbözik Fernando Santostól, aki a lengyelek elleni meccs hősét egyből a kezdőbe küldte a csehek ellen (más kérdés, hogy kikaptak), de legalább mert változtatni. Ninis gyenge volt? Akkor próbáljuk ki Salpingidist! Nem beszélve arról, hogy a meccsek szünetében mindig sikerült úgy felhúzni a fiait, hogy azok végighajtották a második félidőt, akartak, rúgtak, csíptek!
 
Vagy vegyük Del Bosque-t! Az egész szezonban halványan futballozó Fernando Torres csereként két ordító helyzetet kihagyott, amivel megnyerhette volna a meccset, sőt, egyszer elég lett volna, ha passzol! Ezután tette a kezdőbe az írek ellen, és két góllal hálálta meg a bizalmat. Hogy miben különbözik ez az eset Kerzsakovétól? Abban, hogy Del Bosque biztosra ment... A csoport leggyengébbje ellen a kezdőbe rakta, és két lehetőség állt előtte:
 
1.: Torres gólt rúg, kap egy laza önbizalomfröccsöt, marad a csapatban.
 
2.: Ugyanúgy rosszul játszik, mint tette az olaszok ellen, és akkor számára véget ért volna az EB.
 
Tudjuk, mi történt, Torres pedig valószínűleg a horvátok ellen is kezdő lesz. Meglátjuk.
Az edzői szakma tehát nem csak arról szól, hogy milyen hadrendben küldjük ki a srácokat a pályára. Gondolkozni kell, és ha a helyzet úgy kívánja, változtatni kell, meg kell húzni a váratlant.
 
Következzenek az olaszok... Prandelli erős Advocaat-szindrómában szenved. Természetesen Balotelli játszatására gondolok. A spanyolok ellen elflegmázott ziccere után úgy küldtem volna fel az első Manchesterbe tartó repülőre, hogy csak na! Ennek ellenére ő is kezdő volt a második körben, miközben a csereként gólt szerző di Natale megint padozott. Érezhető a Kerzsakov - Pavljucsenko párhuzam?
 
Jöjjenek a lengyelek, akik (szerintem) a leggyengébb csapattól szenvedtek vereséget, és mehettek haza... Ja, már ott vannak... Ráadásul úgy, hogy a csehek legnagyobb sztárja sérülés miatt nem játszhatott. Smuda is kötötte az ebet a karóhoz, és hiába volt rajt a győzelmi kényszer, nem változtatott a felálláson. Mert ami kétszer nem jön be, majd harmadszor be fog...
                      
 
Végül pedig van Marwijk: Az előzetes pletykák szerint 4-4-2-re fog váltani, tehát vagy ő is olvas engem (amit kétlek), vagy megjött az esze... kivette Afellay-t a kezdőből, és de Jong mellett van der Vaart fog van Bommel helyett játszani, Sneijder posztja pedig ezúttal balszélső lesz.