Hatharom / Blog / Bejegyzések
Az első bejegyzés - Évértékelő
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen...

 

"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."                                                                                                    Bill Shankly
 
Ezzel a legendás idézettel szeretném kezdeni első blogbejegyzésem. A Liverpool kiváló középpályásának szavai a mai napig meghatározzák sok millió futballdrukker életfilozófiáját, köztük az enyémet is. Ezért is indítom ezt a blogot, amely Vas megye kedvenc futballcsapatával, a Haladás Sopron Bank együttesével foglalkozik. Szeretnék kitérni minden hírre, ami a Halit érinti, legyen szó igazolásokról, a csapat teljesítményéről, szurkolói megmozdulásokról. Jelenleg a magyar bajnokság szünetel, így szeretnék foglalkozni az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa Bajnoksággal is...
 
Ne szaladjunk annyira előre, nézzük át a Haladás idei szereplését.
 
Gyenge ősz, erős tavasz
 
A Haladás szurkolói számára a fenti kijelentés ugyanannyira egyértelmű, mint hogy Tóth Péter szerzi a szezon első gólját. Mert a bronzos évünket leszámítva mindig ez a tendencia. Ősszel az akkor még Aczél Zoltán irányította Haladás katasztofálisan kezdte a szezont (4 forduló alatt mindössze 1 pontot sikerült szerezni a Vasas otthonában), az első győzelmünket az ősi rivális ZTE ellen szereztük meg. Innentől kezdve rapszodikus hetek következtek, hiszen legyőztük az Üllői úton a Fradit, megvertük a Pápát, de beleszaladtunk egy súlyos vereségbe Újpesten. Eközben végig pengeélen táncolt a csapat, álltunk a kiesést jelentő 15. helyen is. Magyarországon az ősz-tavasz menetrendet kicsit másként értelmezik az MLSZ-ben... Hol előre hoznak pár fordulót, hol elhalasztanak. Annyi viszont bizonyos, hogy a Haladás a 15. helyről várta a Győr elleni mérkőzést. Aztán jött a hírhedt fehérvári kupameccs, Aczél Zoltánt pedig Artner Tamás váltotta. Nincs értelme filozofálgatni azon, hogy Aczél bűnös-e vagy ártatlan, a csapat szempontjából viszont egyértelműen jót tett a váltás, hisz Artnert a csapat többsége régi ismerősként fogadta. A vezetők döntése helyesnek bizonyult: A Haladás tavasszal 21 pontot szerzett, és a 15.-ről a 8. helyig meg sem állt. Ezek a száraz tények... Az idei szezonban - mint mindegyikben - voltak hullámvölgyek és hullámhegyek. Tekintsük át ezeket:
 
Pozitívumok:
 
1.: Radó András - Elévülhetetlen érdemei voltak a Haladás tavaszi menetelésében: 2 gól mellett 11 gólpasszt osztott ki.
 
2.: Iszlai Bence - Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki szerint az egyik legnagyobb fejlődésen Iszi ment keresztül. Erőszakos, de nem durva, jól lát a pályán, az egyik legbiztosabb pontja a középpályának.
 
3.: Halmosi Péter - Az Angliából hazatérő játékos magával hozta a ködös Albionból ismert mentalitást. Nem ismer elveszett labdát, az utolsó percig küzd (Emlékezzünk a Diósgyőr elleni győztes góljára!), több poszton bevethető.
 
4.: Artner Tamás - A Hali régi-új edzője egyből megtalálta a közös hangot fiaival, rengetegszer jól nyúlt bele a meccsbe (Ferencváros elleni 2-1) és bátran hozzá mer nyúlni a fiatalokhoz.
 
5.: Nagy Dániel - A Videotontól kölcsönkapott jobboldali középpályás egyből a szurkolók kedvence lett. Ugyanaz mondható el róla, mint Halmosiról. Küzdős, hajtós, technikás focista. Örülnék, ha végleg meg tudnánk szerezni. Rá (többek között) később bővebben kitérek.
 
6.: Rózsa Dániel - A Hali kapusa óriásit fejlődött ebben az évben. Kirúgásai pontosabbak, és bátran jön ki a beadásokra. Persze, hibázott ő is, de stabil teljesítménye mindenképp dícséretre méltó.
 
Negatívumok:
 
1.: Az Aczél-ügy - Nem tett jót a klub hírnevének, hogy a vesztegetéssel megvádolt edzőt összekötötték a Haladás csapatával. Szerencsére ezek a hangok idővel lecsendesedtek.
 
2.: A klub kiábrándító kommunikációja - Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a vezetés legtöbb tagja nem kommunikál a szurkolók felé. Gondoljunk csak az ankétokra...
 
3.: Artner Tamás - Nem tudok teljesen pozitívan írni róla. Vujovic és Sluka mellőzését óriási hibának és érthetetlen döntésnek tartom.
 
Összességében jó évet zárt a Haladás Sopron Bank együttese, több volt a jó teljesítmény a csapatban, ismét találtunk az Akadémián egy gyöngyszemet... De a kiugró teljesítményhez ez nem elég...
 
Igazolások
 
... Ugyanis ehhez az kellene, hogy néhány poszton erősödjünk. Vegyük át az érkezők és (valószínűsíthetően) távozók listáját:
 
Távozók:
 
Sipos Norbert - Több éven keresztül szolgálta a Haladás csapatát, azonban Artner Tamás nem számol vele. A posztján ráadásul Halmosi Péterrel kellene megküzdenie, ami valljuk be, nem könnyű feladat.
 
Oross Márton - Személyes kedvencem. Sokszor megkapta, hogy lassú és kevés gólt lő. Azt csak kevesen látták, hogy mennyire is ért ő a futballhoz. A hozzáállása és akarata példaértékű, és ez százszorosan kompenzálta a hiányosságait. 
 
Goran Vujovic - Aczél Zoltánnál alapember volt, Artner Tamásnál elvétve kapta meg a lehetőséget, de akkor sem sikerült élnie vele. Remek futballistának tartom, egy kicsivel több bizalom csodákat tehetett volna vele.
 
Marian Sluka - Egy újabb nagy kérdőjel számomra. Több poszton bevethető, vétek volt a mellőzése. Artner szerint Sluka nem jobb, mint a helyén játszó(k). Tudnék vitatkozni...
Horváth András - Nem játszott eleget ahhoz, hogy megmutathassa, miért igazolták. Mikor játszott nem lógott ki sem felülről, sem alulról. Távozása jogos döntésnek tűnik, hisz a posztján többen megelőzik.
 
Kovács István: Ugyan már télen csapatot váltott a korosztályos válogatott oszlopos tagja, de muszáj pár szót írni róla, ugyanis ősszel ő volt az, aki fiatal kora ellenére a hátán vitte a csapatot. Szegényebbek lettünk az eligazolásával.
 
Nagy II. Gábor: Nem vagyok benne biztos, hogy ő akart menni, vagy elküldték. Ha az utóbbi történt, akkor rossz döntést hoztak. Nem lett volna rossz, ha sérülés esetén nem a balbekknek kell középhátvédet játszani...
 
Érkezők:
 
Kulcsár Kornél - Rengeteget lehetett olvasni nemtörődöm hozzáállásról, balhékról, így pedig nehéz tiszta lappal indulni. Annyi bizonyos, hogy tehetséges srácról van szó, minden labdájának szeme van, és nem fél a saját árnyékától. Erőnléti lemaradása ugyan van, de azt egy jó alapozással meg lehet oldani. Ha Artner fejben is helyre tudja tenni, a Haladás legnagyobb értéke lehet.
Nagy Dániel - A tavasz egyik legjobb, legstabilabb produkcióját nyújtotta. Szélvészgyors játékos, aki végigbrusztolja a meccseket. Nagy erőssége volt a Haladásnak, remélhetőleg meg tudjuk szerezni. Állítólag ő is maradni akar.
 
Nem kellene sok, hogy a Haladás nemzetközi kupaindulásért küzdjön. Leginkább az akaratot hiányolom a vezetők részéről. Nekik megfelel az állóvíz. Hogy a csapatot hol kellene megerősíteni? Legfőképp csatárposzton, mert a Kenesei, Radó, Ugrai hármas édeskevés lesz. A csatárposzton kívül örülnék, ha a csapathoz kerülne egy jobb ill. balhátvéd, mégpedig azért, hogy végre legyen versenyhelyzet! De erről bővebb írást olvashattok legközelebb, amikor a jövőbeli igazolásokról már többet fogunk tudni, nem csak pletykákat. Emellett nem fogok megfeledkezni az utánpótlásról sem, hisz a Haladás II. kis szerencsével az NB II.-be juthat.
 
Egyelőre viszont ennyi, remélem élveztétek az olvasást! És ne feledjétek: Holnap startol az EB! 
Lengyelország - Görögország (18:00)
 
Üdv,
Eidur