Hatharom / Blog / Bejegyzések
Kassai úr: Ezt fújhatja...
... Vagyis nem! Bocs a rossz szóviccért! Tegnap Kassai Viktor és csapata számára eldőlt, hogy hiába esélyesek az EB-döntő...

 

... Vagyis nem! Bocs a rossz szóviccért! Tegnap Kassai Viktor és csapata számára eldőlt, hogy hiába esélyesek az EB-döntő vezetésére, nem fogják megkapni. Mégpedig azért nem, mert a tegnapi Anglia - Ukrajna csoportmeccsen az 5. (?) játékvezető asszisztens  olyan hibát követett el, amit ritkán lát az ember. Vad II. István egész egyszerűen 5 méterről nem volt képes észrevenni, hogy Devich lövése teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, John Terry csak azon túl tudta kivágni a mezőnybe. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy előtte Erős Gábor is hibázott, Devich ugyanis leshelyzetből indult, ezáltal ennek az incidensnek meg sem kellett volna történnie. Platini terve ismét megbukott, ez az újítás sem volt képes megreformálni a focit, hogy az megőrizze folytonosságát, egyetemességét.
 
Ugyanis az UEFA elnöke arra hivatkozik, hogy egy megye kettes mérkőzésen ugyanazon feltételeket kell megkapni a játékosoknak, mint egy sorsdöntő EB meccsen. Ez már alapból hülyeség... A megyei kettőben nem ilyen pénzek forognak kockán: "Az alappénz csapatonként 8 millió euró, a csoportkörben minden győzelem egymillió eurós díjazással jár, a negyeddöntőben kétmillió...". Plusz a megyei kettőben volt olyan, hogy csak 1 partjelző volt. Akkor ez igazságos? Egyetemleges marad a játék? Egy francot! 
Nézzük, hogy más sportágaknál hogy működik a videóbíró...
 
A teniszben például remekül oldották meg az ún. sólyomszem-technológia használatát. Eddig csak nagy tornákon alkalmazták (Grand Slam versenyek, Davis-kupa stb.), szó sincs arról, hogy a budapesti WTA versenyen használnák. Rinyál valaki? Nem, nem rinyál! Tehát Platini baromságokat beszél, amikor azt mondja, nem lennének egyenlő feltételek a sportágban. A teniszben sincsenek!
 
A videóbírót használó sportágak táborát erősíti még az amerikai futball, a jégkorong, de a Sólyomszem-technológiát sem csak a teniszben alkalmazzák (Krikett, Sznúker).
Könnyen be lehetne vezetni a videóbírót a nagy versenyekre (EB, VB, BL, EL), csak épp hajlandóság nem mutatkozik, Platini inkább hoz fel nevetséges "ellenérveket", a foci  viszont állandóan bizonyítja, hogy ő téved.
 
Kassait pedig azért sajnálom, mert önhibáján kívül elesik egy ekkora lehetőségtől, ő nem láthatta, hogy Devich labdája bent volt, azt sem, hogy előtte lesről indult, most mégis rajta csattan az ostor. Ha lett volna videóbíró tegnap, akkor 100%, hogy nincs ekkora közfelháborodás, nem veszi elő a magyar játékvezetői csapatot a média nagy része. Devich reklamált volna, Kassai megállítja a játékot, a 4. játékvezető (Akinek végre lenne normális feladata az edzők lenyugtatásán, a sípcsontvédő és a stoplis csuka ellenőrzésén és a hosszabbítást jelző tábla felmutatásán kívül) szépen monitoron megnézi, majd szól Kassainak, hogy nem gól, mert Devich lesről indult. az ukránok megnyugszanak, és megy tovább a játék. Kassai pedig EB-döntőt vezetett volna.
                       
Nem mondom, hogy korlátlan számú "Challenge-re" adnék lehetőséget a futballban, mert akkor időhúzás gyanánt minden kis fault-ot megnéznének az épp győzelemre álló csapat tagjai, de félidőnként 2 szerintem elfogadható lenne.