Hatharom / Blog / Bejegyzések
Dán csoda, holland égés... - A B csoport összefoglalója
Az elmúlt napokban nem igazán voltam jól, ezért a beharangozók és az összefoglalók is elmaradtak, ezeket szeretném pótolni. Persze,...

 

Az elmúlt napokban nem igazán voltam jól, ezért a beharangozók és az összefoglalók is elmaradtak, ezeket szeretném pótolni. Persze, beharangozót nincs értelme írni egy olyan meccsről, amit már lejátszottak, szóval kezdjük a B csoport történéseivel:
 
Hollandia - Dánia
 
Még az EB kezdete előtt beszélgettem egy barátommal, hogy mi is várható később, kik juthatnak tovább, kik eshetnek ki stb. Általános derültséget váltottam ki belőle, mikor azt mondtam: Németország vagy Hollandia nem jut tovább a csoportból. Oké, egy meccsből nem lehet megmondani, hogy igazam lesz-e vagy sem, mindenesetre az én elméletem jár egyelőre közelebb az igazsághoz. Hollandiáról mindenki azt tartja, hogy most már ki kell jönni a lépésnek, nem lehetnek ennyire balszerencsések. Elvégre náluk játszik az angol és a német bajnokság gólkirálya, az Inter irányítója, vagy épp a Bayern München szélsője! Minden előjel arra mutatott, hogy az Oranje lesöpri a pályáról a sokkal esélytelenebbnek tartott dán csapatot. Aztán elkezdődött a meccs...
 
 
Ahogy azt várni lehetett, Hollandia nekiment ellenfelének, Afellay, van Persie és Robben révén pedig helyzetekig is eljutottak. Azonban vagy Anderson kapus védett, vagy a támadók tévesztették el a célt, így maradt a 0-0. Egészen a 24. percig, de meglepetésre nem a többet támadó hollandok szereztek vezetést, hanem egy gyönyörű akció végén a dán Krohn-Dehli lőtt Stekelenburg kapujába. A meglepett Hollandia percekig kereste önmagát, láthatóan meglepte őket a gól. Nem álltak le a támadásokkal, egy Anderson hiba után Robben vezethette rá a labdát a dán védőkre 3 (!) társával, de szokás szerint egyedül akarta megoldani, kapufa lett a vége. Percekkel később Afellay lövése kerülte el a jobb felső sarkot. A másik oldalon egyedül egy Krohn-Dehli lövést jegyezhettünk fel, de Stekelenburg magabiztosan védett. A 45. percben aztán kimaradt a legnagyobb lehetőség, van Persie szemben állhatott volna a kapussal, de Sneijder zseniális labdáját rosszul vette át, kisodródott, így Anderson hárítani tudott. Meglepetésre tehát a félidőben vezettek az Olsen-fiúk, de még én sem hittem, hogy ez marad a végeredmény. A második félidő első negyed óráját a dán térfélen töltötték a csapatok, jöttek a helyzetek is, de gólt nem sikerült szerezni. Van Persie helyzetecskék, van Bommel bomba, azonban a dán kapuvédő mindig a helyén volt. Nagy nehezen ki tudtak jönni a szorításból a dánok, viszont továbbra is a hollandok domináltak, ez a labdabirtokláson is meglátszott. A 69. percben jegyezhettük fel a második félidő első dán helyzetét: Krohn-Dehli (természetesen...) lövését hárította Stekelenburg. van Marwijk végre cserére szánta el magát, lehozta az egyik teljesen felesleges szűrőjét, Nigel de Jongot, és a második félidőben láthatatlan Afellayt. Helyükre Rafael van der Vaart és Klaas-Jan Huntelaar érkezett. Tehát mégis tud együtt játszani a két csatár, igaz Bertie? Van Persie közben kerzsakovi magasságokba emelkedett. Számtalan helyzetéből egyet sem tudott belőni, ráadásul még a gyep is megtréfálta, derültséget okozva a stadionban ülő dánok legnagyobb örömére. Huntelaar egyszer tudott helyzetbe kerülni, egy a védők mögé bejátszott labdát vett át, majd próbálta átemelni a kapust... Nem jött össze. A holland nyomás az utolsó percig tartott, de több helyzetet már nem tudtak kialakítani a csapatok, így meglepetésre a 2010-es VB ezüstérmese vereséggel kezdett.
 
Hogy én miben látom a vereség okát? Egyértelműen van Marwijk töketlenségében. Rosszul küldte pályára a csapatot, rosszul (már félidőben lehetett volna...) cserélt. Számomra nonszensz, hogy az egész szezont kihagyó (5 meccset játszott) Afellay rögtön kezdő, mikor Luuk de Jong és Dirk Kuyt kaliberű játékosok a padot melegítik.
 
Jók: Sneijder ill. Anderson, Kjaer, Agger, Krohn-Dehli
 
A goal.com értékelése:
 
Hollandia:
Stekelenburg: 2,5
Van der Wiel: 2,5
Heitinga: 1,5
Vlaar: 2,5
Willems: 3
Van Bommel: 2,5
N. de Jong: 2
Sneijder: 3
Robben: 2,5
Afellay: 3
Van Persie: 2
Van der Vaart: 2,5
Huntelaar: 2,5
Kuyt: -
 
Dánia:
Andersen: 3
Kjaer: 4
Agger: 3,5
S. Poulsen: 2
Jacobsen: 3
Kvist: 3
Eriksen: 2,5
Zimling: 2,5
Krohn-Dehli: 4
Rommedahl: 2
Brendtner: 3
Schöne: 2,5
Mikkelsen: -
 
Németország - Portugália
 
Ugyanaz igaz a német csapatra, amit a hollandokról is beszélnek... Ki kell jönnie a lépésnek, mindig nem lehetnek balszerencsések, talán kiesnek a spanyolok stb. Na jó, ez gonosz volt! Joachim Löw csapata évek óta stabil teljesítményt nyújt és tényleg csak a spanyol csapat tudta őket megállítani. Szombat este is ők számítottak a meccs esélyeseinek, hiába játszanak olyan nevek a portugál csapatban, mint Pepe, Coentrao, Nani, Moutinho, vagy épp Cristiano Ronaldo. A meccs német helyzettel kezdődött, és azzal is folytatódott: Előbb Gomez fejelt, majd Podolski lőtt, Rui Patricio mindkétszer hárított. A portugálok nem igazán jutottak helyzetig, a német csapat akarata érvényesült. Sorra vezették a támadásokat, de a portugál védelem eszén nem sikerült túljárni. Kivéve egyszer, azonban hiába lőtt Gomez a hálóba, a játékvezető már jóval a gól előtt a sípjába fújt. Az első félidő legnagyobb helyzete mégis a portugálok előtt adódott: A 45. percben Moutinho szöglete Pepe elé pattant, aki 11 méterről remekül tekert a bal felső sarok felé, azonban lövése a kapufáról a gólvonalra pattant. Kis szerencsével vezetést szerezhettek volna a luzitánok, maradt a 0-0. A második félidőt ugyanúgy kezdték Löw fiai, mint az elsőt. A forgatókönyv is hasonló volt: Gomez, Podolski vagy Müller lőtt, Patricio védett. A portugál csapat szemmel láthatóan nem is próbálta irányítani a meccset, bíztak két gyors szélsőjükben, akik egy-egy elvesztett labda után megindulhattak Manuel Neuer kapuja felé. A 64. percben Joao Moutinho adott remek labdát Ronaldonak, de Jerome Boateng végül szerelni tudott. Aztán jött Mario Gomez! Khedira beadását szépen fejelte a kapu bal oldalába a spanyol származású csatár. Gomez folyamatosan szórakozik velem! Ahányszor megemlítem, hogy szerintem abszolút túlértékelt, jön és megcáfol. Tette ezt a BL-elődöntőjének első meccsén, és tette ezt szombaton is... Többet szóba sem fogom hozni!A gól után ébredtek a portugálok, előbb Ronaldo lőtt veszélyesen, de Neuer kiütötte a labdát, majd Nani lecsúszott beadása landolt a felső kapufán. A végén még egyenlíthettek volna a portugálok, de a csereként beálló Varela elügyetlenkedte a helyzetet. Egy kis csibészséggel könnyen gólra tudta volna váltani Oliveira szép passzát. Kissé unalmas meccsen nyertek a németek, de nem olyan meggyőző játékkal, amit mindenki várt tőlük. A portugálok pedig nem érdemeltek vereséget, bátrabban kellett volna focizni.
 
Jók: Hummels, Schweinsteiger, Khedira, Özil ill. Pepe, Coentrao, Meireles
 
A goal.com értékelése:
 
Németország:
Neuer: 3
J.Boateng: 3
Hummels: 3,5
Badstuber: 2,5
Lahm: 3
Müller: 3
Khedira: 3,5
Özil: 3,5
Schweinsteiger: 3,5
Podolski: 2,5
Gomez: 3,5
Lars-Bender: -
Kroos: -
Klose: -
 
Portugália:
Rui Patrício: 3
Pereira: 2,5
Pepe: 3,5
Bruno Alves: 3
Coentrao: 3,5
Raul Meireles: 3,5
Veloso: 3
Moutinho: 2,5
Nani: 2
Helder Postiga: 2
Cristiano Ronaldo: 2,5
Varela: -
Oliveira: 2,5
 
Hamarosan folytatom!
Üdv,
Eidur