Hatharom / Blog / Bejegyzések
Mi lesz veled, Hollandia?
Hollandia a kiesés szélén áll. Mindössze egy rúgott góllal a B csoport utolsó helyét foglalja el. Megpróbálom...

 

Hollandia a kiesés szélén áll. Mindössze egy rúgott góllal a B csoport utolsó helyét foglalja el. Megpróbálom összefoglalni, hogy szerény személyem szerint hol rontotta el Bert van Marwijk szövetségi kapitány. A taktika (hiánya)...
 
 
A keret:
 
Kezdjük a keret összeállításánál, amely meg fogja határozni az egész írást. Én elhiszem a mester szavait, miszerint kiegyensúlyozott keretet kell válogatni, azt is elhiszem, hogy nehéz a döntés, hisz remek játékosok között kell megtalálni azt a 23-at, aki végül elutazik. És tudom azt, hogy utólag igazán könnyű okoskodni. Mégis megteszem.
 
Álljon itt Bert van Marwijk EB-re készülő bő kerete (vastagon azok, akik nem estek áldozatul a keretszűkítésnek):
 
Kapusok: Erwin Mulder (Feyenoord), Jasper Cillessen (Ajax), Maarten Stekelenburg (Roma), Michel Vorm (Swansea City), Tim Krul (Newcastle United).
 
Védők: Wilfred Bouma (PSV), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga), Stefan de Vrij (Feyenoord), Ron Vlaar (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax), Jetro Willems (PSV), Khalid Boulahrouz (Stuttgart), Alexander Büttner (Vitesse), Nick Viergever (AZ).
 
Középpályások: Vurnon Anita (Ajax), Mark van Bommel (Milan), Nigel de Jong (Manchester City), Siem de Jong (Ajax), Hedwiges Maduro (Valencia), Adam Maher (AZ), Stijn Schaars (Sporting CP), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (Tottenham), Georginio Wijnaldum (PSV), Urby Emanuelson (Milan).
 
Támadók: Ibrahim Afellay (Barcelona), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), Ola John (Twente), Luuk de Jong (Twente), Dirk Kuyt (Liverpool), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München).
 
Megmondom őszintén, hiányérzetem van a végleges keretet illetően. Rengeteg megkérdőjelezhető döntést hozott az Oranje kapitánya, amivel gyanítom nem csak engem lepett meg.
 
Ibrahim Afellay: Idén mindössze 4 bajnoki mérkőzésen szerepelt az ifjú balszélső, az egész szezonban sérülés hátráltatta, van Marwijk mégis elvitte, sőt eddig mindkét mérkőzésen kezdőként kapott szerepet. Kérdezhetnék, hogy akkor kit kellett volna elvinni? A posztján játszók közül Elia is 4 meccset játszott idén, Ryan Babel összesen egyszer, Urby Emanuelson pedig 6-szor lépett pályára klubcsapatában. A válasz: Georginio Wijnaldum! A Feyenoordtól a PSV-be igazoló 20 éves univerzális középpályás idén 32 meccsen játszott és 9 gólt lőtt. Van Marwijknak ez nem volt elég, kirakta a bő keretből. Ha pedig valaki azt gondolja, hogy a kora miatt nem kerülhetett be, annak megemlíteném Jetro Willemset, aki mindössze 18 éves!
 
Mark van Bommel: Remek kis középpályás volt a maga idejében, de 34 évesen a futómennyisége nem a régi. Persze, hogy nem maradhat ki, mit szólnának a családban, ha a mester vejét kiraknák a keretből? Ez persze túlzás, bizonyára megvan az oka, hogy a veterán középpályás a csapatban maradt. Csak azt nem tudom, mi az...
 
Siem de Jong: Az Ajax kiválósága 38 mérkőzésen lépett pályára és 16 gólt szerzett. Azonban ő is a keretszűkítés áldozata lett, pedig lett volna számára hely. 
 
Hollandia csatárai idén nem fukarkodtak a gólokkal: Bas Dost (Heerenveen, 32 gól), Luuk, de Jong (Twente, 25 gól), van Persie (Arsenal, 30 gól) Huntelaar (Schalke, 29 gól). Mondhatnánk, hogy a bőség zavara, de Bert van Marwijk csökönyösen ragaszkodik az egycsatáros játékhoz, ezért hiába került a csapatba az utóbbi három játékos, ha van Persie-t leszámítva nem (vagy alig) játszanak...
 
A taktika:
 
Az Oranje taktikája évek óta változatlan: 4-2-3-1. Az állandó taktika pedig állandó játékosokra épül, teljesen mindegy, milyen formában vannak, ha egészségesek, játszaniuk kell. Teljesen mindegy, hogy Robben teljesítménye hullámzó volt az egész szezonban, teljesen mindegy, hogy Afellay 4 meccset játszott az évben, vagy hogy van Persie fáradt, mert láthatóan az! Van Marwijk nem mer meglepetést húzni, pedig ennél rosszabbul nem is állhatna a holland csapat szénája. Huntelaar kapott 65 percet, L. de Jong  a pad melegítésében jeleskedett eddig, Wijnaldum sehol, pedig a bal szél elég foghíjas, mint már említettem. Robben játéka kiismerhetővé vált, Sneijder a kezdeti lendület után egyszerűen belefásul a mezőnybe, Afellay meg... És ezért hibás az edző, mert nem meri lekapni bármelyiket is a pályáról, a "túl nagy sztárok" ill. "mindig bennük van a gól" és hasonló blődségek miatt! 7 perc alatt melyik játékos tudja felvenni a ritmust? Mert Kuytnek tegnap ennyi jutott Robben cseréjeként...
 
Az utolsó meccsen a hollandoknak a továbbjutás kiharcolása mellett lesz még egy feladatuk: Megtartani a becsületüket! Matematikai esély ugyan még van, hogy befussanak a második helyre, de az már nem csak rajtuk múlik. Ők annyit tehetnek, hogy a belüket kihajtják, és megpróbálják legyőzni Portugáliát! Hogy mi lenne a jó döntés? Az első perctől fogva támadni, egy pillanatra sem szabad átengedni az irányítást, és végre lehetőséget kell adni a padon ülőknek. Nem 20 percekre gondolok. Ha van Marwijk ugyanazt a kezdőt küldi pályára, mint eddig (egyedül Mathijsen játéka volt változás a dánok elleni meccshez képest), akkor megbukott. Meg kell lepni a luzitánokat, és talán ha némelyik kulcsjátékos a padon kezdene, csereként beszállva nagyobb lökést adhatna a csapatnak. Persze, ez csak elméleti okoskodás, ha a hollandok gálázva nyerik az utolsó csoportmeccset, és továbbjutnak, senkit nem fog érdekelni az előző két betli. Vagy van Marwijk töketlenkedése. Meglátjuk, mi lesz, van három napjuk kitalálni a nyerő taktikát. Vagy már meg is van, Bert? Kitalálom, 4-2-3-1...