La Liga

Nyert a Barcelona, Messi triplával lett klubrekorder - videó

A Barcelona 5-3-ra legyőzte a vendég Granadát a spanyol labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának keddi mérkőzésén. Az újonc csapat a második félidő első negyedórájában ráijesztett a címvédőre, de aztán 2-2 után megrázta magát a Barca, és rúgott még három gólt. Lionel Messi mesterhármassal döntötte meg a klubrekordot, immár 234 gólt jegyez tétmérkőzésen a gránátvörös-kékek mezében.

Bár Pep Guardiola nem szokta lebecsülni ellenfeleit, de sejteni lehetett, hogy nem a Granada elleni lesz a legnehezebb a hátralévő mérkőzések közül, ennek megfelelően Iniesta, Mascherano, Fabregas és Pedro is csak kispados volt az újonc ellen.

Bár Carlos Martins már a 20. másodpercben odaférkőzött Víctor Valdés kapujához, lövése jó egy méterrel elkerülte a kaput, a folytatás egyértelműen a Barcelonáról szólt. Mindössze négy perc kellett a katalánok vezető góljához, Cuenca ívelt át balról a túloldalra, Messi önzetlenül Xavihoz fejelt, aki 11 méterről, középről a kapuba lőtt (1-0). Negyedóra sem telt bele, jött a rekordbeállítás: ismét Cuenca iramodott meg a bal oldalon, beadása megcsúszott egy védő fején, épp Messi elé került, az argentin 12 méterről kapásból a jobb sarokba helyezett, a labda a kapufáról vágódott a hálóba (2-0). A háromszoros aranylabdásnak ez volt 232. gólja tétmeccsen a Barcelona színiben, csakúgy, César Rodrígueznek.

A játék szinte 100 százalékban a Granada térfelén folyt, a harmadik gólt Alexis Sánchez szerezhette volna, de szép labdalevétel után a felső léc fölé tüzelt. Cuenca minden megmozdulása életveszélyes volt, a fiatal szélső bizonyította, hogy érdemes volt kezdőként szerepeltetni.

A szünet után ugyanakkor nagyszerű góllal szépített a Granada, Martins bal oldali szabadrúgását Mainz bólintotta a hálóba (2-1). Sőt, a 61. percben Dani Alves rángatta meg Benítezt, amiért büntetőt kapott a vendégegyüttes. A jogos tizenegyest Siqueira higgadtan értékesítette (2-2). Pár perc múlva Martins saját kapuja előtt kezezett, a hazaiak is büntetőt reklamáltak, de néma maradt José Antonio Teixeira Vitienes sípja.

A 67. percben ismét Lionel Messit ünnepelte a Camp Nou: Dani Alves parádés passza után emelt a kapuba, bár kissé lesgyanús helyzetből született meg a klubcsúcs, az argentin 233. gólja (3-2).

Nyert a Barcelona, Messi csúcsot javított

A hajrára Iniesta beállt, ezzel érezhetően stabilizálódott a gránátvörös-kékek középpályája, és a 82. percben Tello is megzörgette Júlio César hálóját: Messi bal oldali löketét még védte a kapus, de a kipattanót Tello 12 méterről a bal alsóba tekerte (4-2).

A végén Messinek összejött a tripla, Alves passza után elfektette a kapust, és a léc alá vágta a labdát (5-2). De ezzel még nem volt vége az eseménydús meccsnek: Dani Alves összeszedte második sárgáját kezezés miatt, az újabb tizenegyest pedig Siqueira "Panenkásan" értékesítette (5-3).

A Barcelona öt gólja nem volt meglepő, a Granada három találata annál inkább, a katalánok védelme sebezhető volt, és ez figyelmeztető jel lehet Guardiolának a BL-negyeddöntők előtt. Ezzel együtt a főszereplő Lionel Messi volt, aki most már 234 gólt szerzett tétmérkőzéseken a Barca színeiben, amivel megelőzte az örökranglistán César Rodríguezt.

A találkozó összes gólja

Primera División, 28. forduló:
Barcelona-Granada 5-3 (2-0)
gólszerző: Xavi (4.), Messi (17., 68., 86.), Tello (82.), illetve Mainz (55.), Siqueira (62., 89. - mindkettőt 11-esből)
 
Korábban:
Osasuna-Getafe 0-0
 
Szerda:
Atletico Madrid-Athletic Bilbao 20:00
Real Sociedad-Levante 20:00
Sporting Gijón-Real Mallorca 20:00
Valencia-Real Zaragoza 20:00
Villarreal-Real Madrid 22:00
Csütörtök:
Real Betis-Espanyol 20:00
Racing Santander-Sevilla 20:00
Málaga-Rayo Vallecano 22:00