Nemzetközi foci

Xavi után ez az edző ülhet le a Barca kispadjára

A bukik már megnyitották a piacot a gránátvörös-kékek következő tréneréről, lássuk, kik a komoly favoritok.

 "Szeretném bejelenteni, hogy június 30-tól nem folytatom tovább a Barca edzőjeként. Úgy gondolom, hogy a klubnak változtatásra van szüksége és mint Barcelona-szurkoló, ezt nem akadályozhatom."  - ez a két mondat, amelyben Xavi belengette távozását, futótűzként járta be a világsajtót január végén.

A 44 éves szakember elmondása alapján ez a gondolat már korábban is megfogalmazódott benne, hiszen nem tudta a csapat sorsát olyan irányba fordítani, amerre szerette volna. Pedig a 2021-es kinevezésekor sokan azt várták, hogy ő lesz az új Pep Guardiola, ám végül három teljes év sem jutott neki a katalán kispadon. Az tehát, hogy a klublegendákból nem feltétlenül lesz (rögtön) sztáredző, újfent bebizonyosodott, bár ez a történet azért komoly reményekre adott okot. 

Xavi az első teljes szezonjában ugyanis bajnoki címet és Spanyol Szuperkupát nyert a Barcelonával, az idei szezonja viszont már nem sikerült olyan jól. A bajnokságban a harmadik helyet mondjuk tartja a csapat, viszont az Athletic Bilbao ellen kiesett a kupából, korábban pedig 4-1-es, demoralizáló vereséget szenvedett  a Real Madridtól a Szuperkupa döntőjében. Egyes információk szerint az öltözőt is kezdi elveszíteni a klubbal játékosként mindent megnyerő tréner, bár az ügy szempontjából ez már mindegy.
 

Na, de ki lehet az utód a Nou Campban?
 

A bukiknál jelenleg két favorit van, közülük minden bizonnyal Rafa Marquez kinevezése lenne kevésbé meglepő, hiszen a Barcelona szereti a saját háza táján megoldani az edzőkérdést.

Marquez jelenleg a klub B-csapatánál dolgozik, ahol remek munkát végez és tavaly a rájátszásig vitte fiait, de játékosként is hét évet húzott le a Nou Campban. A 44 éves mexikói trénernek viszont ez lenne az első komoly állása, tehát rizikót hordozna bőven, ha rá kerülne a választás, nem véletlen, hogy 5-szörös pénzt kapnánk, ha a sors végül így hozná.

Holtversenyben az élen Hans-Dieter Flick nevét találjuk, aki 2019-ben robbant be a köztudatba. Az edzői ranglétrát kijáró német szakember nem ijedt meg a mélyvíztől, a Bayernnel mindent megnyert első évében, majd igent mondott a német szövetségnek a Nationalelf irányítására, ahol viszont csúnyán befürdött. Kvalitásait ugyan nehéz megkérdőjelezni, de az ő kinevezése is meglepetés lenne, bár a listán ezt szinte mindenkiről elmondhatjuk, nem véletlen, hogy nincs óriási favorit a nevek között.

A legtöbbet kétség kívül Jürgen Klopp tette le eddig az asztalra (@9.00), ám elmondása szerint ő szeretne pihenni, miután nyáron feláll a Liverpool kispadjáról. Érdemes még Míchelt megemlíteni, aki a Gironával csinált csodát pár év alatt és idén a bajnoki aranyért harcol a riválisoknál lényegesen kisebb költségvetéssel rendelkező együttessel, rá 15-szörös pénzt fizetnek a bukik.

Ezen a ponton annyit szűrhetünk le, hogy az irodák opciói közül mindenki meglepetés lenne, de igazából senki sem.


Ki lesz a Barcelona következő edzője?

 

Rafael Marquez @5.00

Hansi Flick @5.00

Mikel Arteta @7.00

Jürgen Klopp @9.00

Thiago Motta @13.00

Míchel @15.00

Julian Nagelsmann @15.00