Egyéb

Ezekből Az Emberekből Áll Egy Profi Kaszinójáték-Fejlesztő Csapat

Címkék:

Ha érdekel az online szerencsejáték, akkor most megismerheted azoknak a munkáját, akik a legjobb játékokat készítik.

Ezekből Az Emberekből Áll Egy Profi Kaszinójáték-Fejlesztő Csapat

Egy új online kaszinó játékot piacra dobni nem kis feladat, amelyhez számos ember szaktudása szükséges. Ez akkor is igaz, ha már egy olyan jól bejáratott játékkategóriáról van szó, mint például az online nyerőgépek. A játékfejlesztés mindazonáltal jelenleg a virágkorát éri, mivel az olyan szerencsejáték oldalak, mint például a GGbet és társai folyamatosan keresik az újabb és újabb játékokat, így kereslet bőven van. Olvass tovább és ismerd meg az online szerencsejátékszoftver fejlesztés kulisszatitkait!

 

Frontend Programozók

A programozóknak sokféle típusa létezik, akiknek mind-mind más a szakterülete. Ez nem csak attól függ, hogy az adott programozó milyen programnyelveket és fejlesztői környezeteket ismer, hanem attól is, hogy milyen jellegű feladatokat lát el. A feladataik alapján beszélhetünk frontend és backend programozókról. A két kategória közti különbséget elég részletesen lehetne fejtegetni, de az ökölszabály nagyjából az, hogy ami a képernyőn történik azért általában a frontend programozók felelősek, minden másért, például szerver és kliens közötti kommunikációért, szerver oldali adatfeldolgozásért és hasonlókért pedig a backend programozók.

Frontend programozóra tehát mindenképpen szükség lesz a játékfejlesztéshez, hiszen az ő feladata lesz megírni a programkódot, amelynek a segítségével a játék megjelenik a képernyőn. Szintén az ő feladata lesz a különféle gombok és menüpontok kialakítása, valamint a látványelemek az animációk és a zene lekódolása. A frontend programozók és a programozók úgy általában azonban nem, vagy csak nagyon csekély mértékben vesznek részt a játékmenet megtervezésében. Jellemzően nem is nagyon akarnak és gyakorlatuk sincsen benne, ők csak a már kész tervet valósítják meg. Emiatt pedig további emberekre van szükség, akik megtervezik magát a játékmenetet és a játék megjelenését.

Grafikusok

A grafikusok általában a frontend programozók előtt vagy velük párhuzamosan kezdik meg a munkát. Bár nekik a játék vizuális megjelenésébe alapvetően több beleszólásuk van, mint a programozóknak, ők is javarészt a játéktervezők munkájára hagyatkoznak. A legtöbb projekt esetében a grafikusok a programozók előtt kezdenek el dolgozni, hogy a programozók egyből már a végleges grafikai elemeket integrálhassák a játékba, ezáltal időt és pénzt megspórolva. Kivételt képeznek ez alól a teszt jellegű projektek, ahol a projekt megvalósításáról még nincs végleges döntés. Mivel profi grafikát készíteni sok pénz és idő, így ilyenkor a programozók először csak alapszintű grafikával rakják össze a játékot. A döntéshozók aztán a tesztek alapján döntenek a projekt végleges megvalósításáról.

A legtöbb innovatív online kaszinó játék először pont ugyanilyen tesztfázisban született meg. Remek példát jelentenek erre az utóbbi években megjelent instant win és aviator játékok, amelyek első verzióiban a mai napig megfigyelhető a grafikai elemek egyszerűsége, míg a mostani instant win játékok már sokkal kidolgozottabb, profi grafikával és animációval érkeznek. Az online szerencsejátékok esetében a grafikai munkákat általában egyszerűen és gyorsan el lehet végezni, egy videójáték esetében azonban a grafikai munkák a programozáshoz képest akár sokszorosan több időt és pénzt is igényelhetnek.

Játéktervezők

A játéktervezők szerepköre az online szerencsejátékokban sokszor kissé elmosódott. Általában csak a legnagyobb online szerencsejáték fejlesztő cégeknél vannak külön játékfejlesztők, a kisebb csapatoknál ez a feladatkör gyakran megoszlik. Startupoknál például gyakori jelenség, hogy a programozók közösen tervezik meg a játékot, míg kis és közepes méretű vállalatoknál sokszor a tulajdonos vagy az igazgató is nagymértékben belefolyik a játéktervezésbe. A programozáshoz jó matematikai és logikai készségek, valamint pragmatikus gondolkodás kell, a grafika tervezéséhez művészi érzék, a játékok megtervezéséhez pedig kreativitás és jó ötletek. Egy játék sikere egyetlen jó ötleten állhat vagy múlhat. Erre a jelenségre is jó példát jelentenek az instant win játékok, hiszen azok már akkor is közönségkedvenccé váltak, amikor a grafikájuk és a játékmenetük még nem volt igazán kiforrott, mert pusztán a játék alapkoncepcióját adó ötlet zsenialitása is elég volt a sikerhez.

Backend Programozók

Amikor egy online nyerőgépnek, kártyajátéknak vagy azonnali játéknak már van egy működő prototípusa vagy félkész változata, akkor jönnek a képbe a backend programozók. A backend programozás a legnehezebb programozási feladatok közé tartozik. Backend programozók feladata, hogy a játékot összekapcsolják a szerverrel, kapcsolódó szolgáltatásokkal, termékekkel és hasonlókkal.  A backend programozók láhatatlan adatsorokkal végeznek különféle rendkívül komplex logikai műveleteket. A sikeres backend programozáshoz rendkívüli absztrakt képességek és logikai érzék, valamint sok esetben magas szintű matematikai és technikai tudás is szükségeltetik. A backend programozók felelősek például a játék tisztaságát biztosító RNG véletlenszámgeneráló szoftver megfelelő integrálásáért vagy azért, hogy a játékban nyert nyereményeid ténylegesen megjelenjenek az egyenlegeden. Mindezt úgy kell megvalósítaniuk, hogy a játékot ne lehessen a játékosok számára kedvezőtlenül befolyásolni, de a játékosok se tudjanak csalni.

Tesztelők és Marketingesek

Ha elkészült a játék, akkor nincs más hátra, mint tesztelni, valamint promózni azt. A marketingnek különösen az online nyerőgépek világában van nagy szerepe, hiszen hetente több tucat új internetes slot jelenik meg ráadásul sok közülük rendkívül hasonló is. Számos esetben a jó marketing az, amely eldönti, hogy melyik játék lesz felkapott és melyik tűnik el a süllyesztőben. A tesztelők munkája szintén elengedhetetlen. A tesztelés akár közel annyi időt is igénybe vehet, mint maga a fejlesztés, különösen az online szerencsejátékok esetében. Egy nemkívánatos hiba ugyanis nagyon sok pénzbe kerülhet valakinek. Ha a tesztelők is zöld utat adtak, akkor a játék nyilvánosan is elérhetővé válik a széles nagyközönség számára.