Egyéb

Pénzgazdálkodás az élet minden területén

Címkék:

Nem vagyunk mindannyian pénzügyi szakértők, ezért fontos, hogy minimális ismereteink legyenek a pénzgazdálkodásról.

Annak ellenére, hogy nem mindannyian vagyunk pénzügyi szakértők, fontos, hogy legalább minimális ismereteink legyenek a pénzgazdálkodásról. Hiszen senki sem szereti, ha kicsúszik a kezei közül a pénz.

A különböző pénzgazdálkodási stratégiák hasznodra válhatnak, ha van valamilyen konkrét terved, amihez szükséged volna megtakarításokra.

Hogyan gazdálkodj a vásárlások alkalmával?

Az, hogy mennyire kell szorosra húznod a nadrágszíjat, attól függ, hogy mi a célod. Ha van egy konkrét határidő, és az összegyűjtendő összeg sem kevés, akkor értelemszerűen szigorúbbnak kell lenned magaddal szemben, de vigasztaljon a tudat, hogy csak egy behatárolt időszakról van szó, amit ki lehet bírni a cél érdekében.

Ha a félretett pénzt valami olyasmire szeretnéd felhasználni, ami inkább a kikapcsolódást, a szórakozást szolgálja, és nem vagy annyira szűkös időkeretek közé szorítva, akkor az is jó lesz, ha innen-onnan vonsz ki kisebb összegeket. Ebben az esetben a heti vagy havi nagybevásárlás alkalmával is érdemes figyelmesebbnek lenni a megszokottnál.

A legegyszerűbb módja a spórolásnak a bevásárlások alkalmával, ha megtervezett heti menü alapján készült listával indulsz, illetve az egyéb háztartásban szükséges termékek között létrehozol egy fontossági sorrendet – mi az, ami mindenképp elengedhetetlen.

Pénzgazdálkodás és befektetések

A pénzgazdálkodás és a befektetések fogalmai egy helyen nem biztos, hogy elsőre logikusnak tűnnek, de ha ügyesen végzed a munkád, a befektetéseid állandó passzív jövedelmet jelenthetnek, amit szintén hozzáadhatsz a megtakarításaidhoz.

Ha abból indulunk ki, hogy egy befektetés hosszú távon térül meg általában, ez akkor lehet a segítségedre, hogyha a befektetés már jóval azelőtt megtörtént, hogy elkezdtél volna a megtakarítással foglalkozni.

Mindezek mellett ha arra keresed a választ, hogy hogyan gazdálkodhatnál a legmegfelelőbben egy adott befektetésen belül, annyit elmondhatok, hogy nagyon fontos, hogy határokat szabj. Szögezd le – minden lényeges szempontot figyelembe véve –, hogy melyek a határaid. Az is lényeges egy befektetés esetében, hogy tudd, mi a cél, és hogyha másokkal dolgozol össze, akkor legyenek a társaid megbízhatóak.

Kikapcsolódás okosan

A szórakozás az ember életében nem olyan céltalan, mint ahogyan azt egyébként gondolnánk. Minden embernek szüksége van a kikapcsolódásra, hiszen rengeteg stressz ér minket a hétköznapokban, és fontos, hogy néha lazítsunk is és kieresszük a gőzt.

Erről nem lehet teljesen megfeledkezni akkor sem, hogyha éppen nagyon gyűjtünk valamire, vagy valami miatt szorosra kell húzni a nadrágszíjat. Sőt, ilyenkor a legfontosabb, hogy időközönként félretegyük a problémákat.

Ha nem szeretnénk nagyobb összegeket áldozni a szórakozásra, akkor ne válasszuk a legdrágább koncerteket, hanem keressünk olyan szórakozási lehetőségeket, amelyek a legkevesebb pénzbefektetést igénylik. Ha minimális összeged van a szórakozásra, ajánlom figyelmedbe a kaszinójátékokat, amelyek esetében nagyon kicsi téteket is lehet rakni, és még ott a nyerési lehetőség is. Ha ilyen jellegű szórakozásról van szó, a magyar játékosok a Lemon Casino-t választják, amely minden alkalommal kiváló játékélményt ígér.

Menjünk el egynapos kirándulásokra, piknikezzünk, szervezzünk közös programokat a családunkkal, barátainkkal.

Egyéb tippek megtakarításokhoz

Véleményem szerint minden cél eléréséhez a legfontosabb, hogy legyen egy minél pontosabb tervünk. Tekintsünk úgy az egészre, mint egy célra, aminek az eléréséhez különböző lépésekre van szükség.

Ahhoz, hogy a legegyszerűbben vizualizálni tudd az elképzelésed és a célod, hasznos lehet egy céltérkép megrajzolása.

Hogyan készítsd el a saját céltérképed?

A céltérkép megrajzolása a legegyszerűbb és legátláthatóbb módja annak, hogy lásd a célod és az annak eléréséhez vezető utat. De mit is tartalmaz egy céltérkép?

·         a cél

·         a kiindulási pont

·         a kettő közötti kisebb célok

·         az apró lépések

A céltérkép lényege, hogy ott legyen előtted, mi a célod, és mi a kiindulási pont, hol tartasz most. A kettő között pedig fontos, hogy határozz meg kisebb célokat, és fogalmazd meg azokat az apró lépéseket sorrendben, amelyeket végre kell hajtanod ahhoz, hogy eljuss a térkép másik végéig.

A céltérképet egyébként használhatod bármilyen más cél esetében is, nem csak a pénzgazdálkodás területén tudod haasznosítani.