Forma-1

Kezdhetnek aggódni a Verstappen-rajongók!

  • Cipolla
  • MTI

Bár még a holland vezeti a vb-tabellát, Lewis Hamilton rohamosan dolgozza le a hátrányát.

Fotó: MTI

A Katari Nagydíj az időmérő után pontosan azt hozta, amit várni lehetett. Lewis Hamilton habkönnyedén nyerte meg a futamot, Verstappen pedig a többieket verte agyon, így különösebb izgalmat nem hozott az első katari verseny, legalábbis a győzelemért.

A hétvége után két futam maradt az idényből, jön a szintén debütáló Szaúd-arábiai Nagydíj valamint a zárófutam, az átépített abu-dhabi pályával. Mivel jelenleg nyolc pont a különbség Verstappen javára, így viszonylag egyszerű a képlet számára. A két versenyből egyszer meg kell vernie Hamiltont, ellenkező esetben alighanem a nyolcadik vb-címét ünnepelheti a brit. Reálisan nézve a két topcsapaton kívül senki sem szólhat bele a futamgyőzelemért folytatott harcba, de a két szárnysegéd, Valtteri Bottas és Sergio Perez szerepe is úgy tűnik, hogy redukálódott, hiszen pont akkora a különbség jelenleg a két éllovas között, hogy majdhogynem mindegy, hogy második vagy harmadikként fut be a vesztes pilóta.

Ha be tud gyűjteni még egy győzelmet Max Verstappen, akkor Hamilton hiába nyeri meg a másik futamot, a hollandnak ötödik vagy rosszabb helyen kell végeznie a címvédéshez.

Reálisan ugyanakkor erre nincs sok esély, látva a Mercedes formáját, Verstappen nem bizakodhat sok mindenben. Az elmúlt két futamon teljesen más ligában játszottak az Ezüstnyilasok a Red Bullal szemben, amely okán, ha nem tudnak valamit tenni Hornerék, csak a szerencse vagy egy baleset segíthet a hollandon. Még egy apró reménysugár lehet, hogy az FIA szigorít a hátsó szárnyat tekintve és esetleg a Mercedesnek nem engedik a jelenlegi konstrukciót a végjátékra, de két futammal a vége előtt meglepő lenne, ha ezt meglépnék. Az egyenesekben már nem volt akkora lemaradása a Bikásoknak Katarban, mint például Brazíliában, így ebbe talán kapaszkodhatnak, még úgy is, hogy első blikkre Mercedes pályáknak tűnnek a zárófutamok.

Mit gondolnak a fogadóirodák?

Ami szembetűnő, hogy a brazil nagydíjhétvége előtti 4-szeres szorzó Hamiltonra nem csak hogy csökkent, hanem már favoritként számolnak a brittel két futammal a vége előtt. Hamilton sikere mindössze 1.66-os szorzóval fogadható, míg Verstappen oddsa már kettes felett jár. Ez persze nem meglepő a fenti okfejtés után, valamint ha rápillantunk a Szaúd-arábiai Nagydíj oddsaira.

A címvédő sikere mindössze 1.53-as pénzt hozna a két hét múlva lezajló futamra. Hogy képes lesz-e még két ütést bevinni a Red Bullnak az nagy kérdés, de a kiélezett szezonhajrá úgy tűnik garantált a jelenlegi pontállások közepette.

{"headTitle":"Forma-1 Pilóták bajnoksága","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-12-03 14:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Lewis Hamilton","odds":"1.66","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Max Verstappen","odds":"2.20","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}