Forma-1

Ha a Ferrari a legjobb, akkor fogadjunk rá!

Ross Brawn szerint kérdés sem férhet hozzá, hogy 2018-ban az SF71H rendelkezik a legjobb technikai csomaggal.

Négy versenyhétvégén van túl a száguldó cirkusz, és egyelőre nem lehet okunk a panaszra, hiszen izgalmas, drámai és kaotikus futamokból nem volt hiány. A világbajnoki tabella is rettentően szoros, miután Lewis Hamilton csupán négy ponttal vezet Sebastian Vettel előtt, míg a konstruktőri versenyben ugyanennyi a differencia a Ferrari javára a Mercedesszel szemben. A maranellóiak abszolút versenyképesek az idei szezonban és felnőttek az ezüstnyíl mellé, sőt, Ross Brawn azt állítja, hogy a Ferrari kérdés nélkül a legjobb 2018-ban. 

Miközben a Forma-1 felkészül az európai versenyekre, egy dolog világosnak látszik, és egyúttal tény is, miszerint jelenleg a Ferrari rendelkezik a legjobb technikai csomaggal.

- olvasható a hu.motorsport.com-on.

A Ferrari idén képes lehet legyőzni a Mercedes-t. - Fotó: F1

Brawn, aki 1997 és 2006 között volt a Ferrari technikai csapatának tagja, egy nagyon erős SF71H-t lát maga előtt.

Bahrein magas hőmérsékletétől a hűvös Kínától a szeles Bakuig az SF71H versenyképes volt. És ez a helyzet az időmérőkön, valamint a versenyeken is, még akkor is, ha Vettel, valamint Räikkönen nem szereztek annyi pontot, mint kellett volna.

"És ez az, amire a Scuderiának reflektálnia kell. Valamilyen oknál fogva – rossz szerencse, egyedi hibák – nem szereztek annyi pontot, és ez magyarázza azt, hogy Vettel miért fut Hamilton után, valamint a csapatnak miért van csak négy pont előnye a Mercedesszel szemben.

Ezzel együtt még mindig elégedettek lehetnek azzal, ami mögöttük van, mert évek óta ez volt a legjobb kezdésük egy szezonban. Tavaly láttuk, hogy a Ferrari képes volt harcban lenni a riválisokkal, amikor a szezon során jöttek a fejlesztések, így nincs ok arra, hogy miért ne tarthatna ez a küzdelem a végéig.”

Ez az első alkalom a hibrid korszak kezdete óta, hogy a Mercedes nem rendelkezik technikai előnnyel a riválisai fölött, és valószínűleg jelenleg ők a második erő.

Nehéz lenne Brawnnal vitatkozni, hiszen a Ferrari valóban rettentően meggyőző, és az erejüket jól mutatja, hogy már nem csak a versenytempójuk jó, hanem az időmérőn is a Mercedes előtt járnak. Ezért nem is meglepő, hogy az egyéni vb-címet illetően jelenleg Vettel a favorit 1.90-nel, míg Hamiltonra 2.10-et adnak. 

A konstruktőri bajnokságban más a felállás, a Mercedes 1.55-tel a legesélyesebb, a Ferrari pedig 2.30-cal követi. Nyilván itt sok múlik Valtteri Bottas és Kimi Raikkönen teljesítményén is. A két finn közül egyértelműen Bottas az ütőképesebb, ám a külföldi szaksajtóban Kimit dicsőítő cikkekkel is találkozhatunk, miszerint régen volt ennyire jó formában a "Jégember". 

Érdemes lehet elgondolkozni egy Ferrari végsőn, már amennyiben úgy kalkulálunk, hogy Vettel lesz a befutó. 

Az egyéni és a konstruktőri cím ugyanis általában kéz a kézben szokott járni. Legutóbb 2008-ban fordult elő, hogy nem a konstruktőrit nyerő csapatból került ki a világbajnok.

Ha valaki ebben a hosszútávú fogadásban gondolkozik, miszerint a Ferrari nyeri a konstruktőrit, akkor érdemes ezt az állami irodában megjátszania, hiszen neves külföldi bukiknál is jobb oddsot adnak erre az opcióra.

Ki nyeri a konstruktőri vb-címet?
   
Mercedes 1.55
Ferrari 2.30
Red Bull 15.25