Wimbledon

Képes lehet-e Cilic kiénekelni Federer szájából a sajtot?

A svájci géniusz a rekordot jelentő nyolcadik wimbledoni címéért száll harcba a vasárnap délutáni fináléban.

Sem a világelső Andy Murray, sem a Roland Garros-címvédő Rafa Nadal, sem pedig a Londonba karrier Slamért utazó Stan Wawrinka nincs a döntőben, helyette bejutott a felső ágról Marin Cilic. Ez pedig igen érdekessé teszi a végjátékot. A 2014-es US Open-bajnok horvát ugyanis sokkal nagyobb fenyegetést jelent Roger Federerre, mint az említett három úriember. Most biztos sokan a fejükhöz kapnak, hogy ez mekkora őrültség, pedig a 28 éves horvát egyszer már nagyon csúnyán keresztbe tett a svájci géniusznak. 

Három éve New Yorkban, amikor Novak Djokovics kikapott az elődöntőben Nisikori Kejtől, akkor Federer előtt hatalmas lehetőség nyílt, hogy 2012 után ismét Grand Slam-tornát nyerjen. Néhány órával később azonban jött a dráma, az a Cilic, aki ellen 5-0-ra állt az egymás elleni összevetésben, 6-3, 6-4, 6-4-gyel mosta le a pályáról...

Federer azt mondta a horvát akkori teljesítményéről, hogy irreális volt, amit játszott. De éppen ezért rettentőn veszélyes Cilic. Murray, Nadal és Wawrinka ellen vélhetően pontosan tudná, hogy mit kell játszani, a horvát viszont sokkal kiszámíthatatlanabb.

Nem mondhatom, hogy nyugodt vagyok, ugyan jó mérleggel (6-1) állok Marin ellen, de több meccsünk is nagyon szoros volt. 

Cilic tizenegyedik nekifutásra jutott be a wimbledoni döntőbe, ami rekordnak számít az Open Érában, korábban egyetlen finalistának sem kellett ennyi próbálkozás. 

Bár a top 10-ből senkivel sem futott össze, egyáltalán nem volt könnyű útja, több kiváló füves pályás játékost is le kellett ahhoz győznie, hogy itt legyen. Nem csak idén, de az elmúlt években is nagyon magas színvonalú teniszt láthattunk Cilictől Wimbledonban.

Hiszek magamban és a képességeimben, nagyon jól ment eddig a játék, ami nyilvánvalóan komoly önbizalmat ad a döntő előtt. 

Cilic egyik legnagyobb fegyvere az adogatása, ami végig remekül működött a torna alatt. De nem csak erre támaszkodhat, hiszen a lapos tenyeresei is igen hatékonyak.  

Federer játékára nehéz jelzőket találni, a két hét során a legtöbbet már elpufogtattuk. Szettveszteség nélkül sikerült eljutnia a döntőig, összesen ötször bonyolódott rövidítésbe, de mindegyikből győztesen tudott kijönni. Egyetlen játékos, még 1976-ban Björn Borg tudta szettveszteség nélkül megnyerni Wimbledont. Elképesztő hőstett lenne Federertől, ha ezt 35 évesen ő is megcsinálná, főleg, hogy a 18 Grand Slam-címéből csak egyet, a 2007-es Australian Opent nyerte meg így.

Támadóan kell játszanom. Ha időt hagyok Marinnak, szépen befejezheti a pontokat. A pálya még mindig elég gyors, ami segít a szervámnak, ám kedvez neki is. Biztos vagyok benne, hogy szoros meccs lesz. 

- latolgatta esélyeit Federer, aki mindössze tíz órát töltött a pályán. Ez négy és féllel kevesebb, mint amennyit Cilic játszott. A horvát éppen a negyeddöntőben és az elődöntőben kényszerült öt és négy szettre, bár időben egyik sem volt kiemelkedően hosszú és fizikálisan sem volt extrém megterhelő. 

Várhatóan mindketten irányítani próbálnak majd, nagy kérdés, hogy fogadóként ki tud váratlant húzni, illetve a fontos pontoknál mennyire hoznak jó döntéseket. A szervájukban nyugodtan bízhatnak, ám messze nem csak erről fog szólni ez a döntő.

Tudom, nagy hegyet kell megmásznom. Roger talán pályafutása legjobb teniszét játssza, nagyszerű szezonja van. Hatalmas kihívás lesz, de készen állok.

A 2014-es US Open óta egyszer mérkőztek meg, az viszont éppen Wimbledonhoz köthető. Tavaly a negyeddöntőben Cilic kétszettes előnyre tett szert, a negyedik felvonásban pedig három meccslabdája volt. Innen tudott végül Federer nyerni. De ez az ütközetük is jól mutatja, hogy a horvát játékost nem lehet félvállról venni.

Fogadás a győztesre    
Marin Cilic Roger Federer
4.00 1.20

Persze az idei Federerre nehéz szavakat találni, tényleg elképesztő lazasággal és hatalmas önbizalommal játszik. Kicsit kezdi körüllengeni a verhetetlenség érzése...

Ugyanakkor karrierje elmúlt éveinek talán legfontosabb meccse előtt áll. Minden klappol nála, egészséges, élvezi a játékot, és favoritként várja a döntőt. Egy régóta hajszolt álma válhat valóra, miszerint egyedüli rekorder lehet a tenisz szentélyében. Minden róla szól, ez pedig Cilicnek a legkedvezőbb.

Az elődöntőben Tomás Berdych ellen nem játszott annyira jól Federer, mint előtte Milos Raonic ellen, viszont a két rövidítésben, amikor nagyon kellett, akkor klasszis játékot húzott elő. Kérdés, hogy ezt meddig lehet? Nem lennénk meglepődve, ha éppen a döntőben nem klappolna minden, Cilic egyébként is sokkal nagyobb hittel és önbizalommal áll majd a háló másik oldalán, mint tette azt Berdych vagy Raonic. 

Mi képesnek tartjuk a horvát játékost arra, hogy akár ezt a mesésen teniszező Federert is legyőzze, de még inkább hiszünk abban, hogy nüanszok döntenek és szoros meccset játszanak.

Marin Cilic-Roger Federer
hatharom.com
Több, mint 38.5 játék
@1.85
Fogadási határidő: 15:00