Wimbledon

Megállíthatatlan Federer?

Pénteken a férfi elődöntőkkel folytatódik a wimbledoni tenisztorna. A felső ágon Sam Querrey és Marin Cilic néz farkasszemet egymással, míg az alsó ágon Roger Federer és Tomás Berdych csap össze.

Biztosan lesz a döntőnek egy olyan résztvevője, aki játszott már korábban wimbledoni finálét, illetve lesz egy olyan, aki még soha. Kezdjük az utóbbi megjósolásával.

Marin Cilic és Sam Querrey egyaránt sokat várt arra, hogy végre elődöntőbe jusson.

A horvátnak 11., az amerikainak 10. nekifutásra jött ez össze az All England Clubban, ezzel mindketten fent vannak a top 5-ös listán, melyet 13 kísérlettel Jonas Björkman vezet.

Különösen Cilicnek járt már ki nagyon, hiszen az elmúlt három kiírásban egyaránt a negyeddöntőben vérzett el, kétszer Novak Djokovics, egyszer pedig Roger Federer ellen. 

A horvát ezúttal elkerülte a nagy négyest, a negyeddöntőig így megizzadnia sem kellett. Ott viszont döntő szettre kényszerült a Rafa Nadalt búcsúztató Gilles Müller ellen, igaz, a továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben, az ötödik játszmát 6-1-gyel simázta le.

Döntő szettes meccsekből az amerikainak is kijutott, Andy Murray ellen a negyeddöntőben sorozatban harmadjára vívott ötfelvonásos csatát. Jo-Wilfried Tsonga és Kevin Anderson ellen nagyon koncentrálnia kellett, Murrayt viszont könnyedén verte a végjátékban, miután a brit a negyedik szettben nem bírta tovább a fájós csípőjével. 

Fogadás a győztesre    
Sam Querrey Marin Cilic
3.15 1.25

Cilicnek sokkal nagyobb a tapasztalata az ilyen mérkőzéseket illetően, korábbi US Open-bajnokként neki ez már nem az első GS-elődöntője lesz, ellentétben amerikai riválisával. Nem csak a tapasztalat, de a korábbi mérkőzéseik is a horvát felé billentik a mérleg nyelvét.

Eddig ugyanis négyszer találkoztak és mindig Cilic hagyhatta el győztesen a pályát, ebből ráadásul három alkalommal füvön mérték össze a tudásukat. Igaz, sima meccsekről egyszer sem beszélhettünk. Kétszer feszültek egymásnak Wimbledonban, 2012-ben döntő szett 17-15-re nyert a horvát, míg 2009-ben ugyancsak öt játszma döntött a javára. Előbbi egyébként minden idők második leghosszabb wimbledoni csatája volt a maga 5 óra 31 percével. 

Annyira nem meglepő, hogy szoros meccseket vívtak, hiszen mindkettejük legnagyobb erőssége az adogatás, így általában nüanszok döntenek. Mentálisan Cilic erősebb, de Wimbledonban hatalmas önbizalommal játszik Querrey, így óriási hiba lenne leríni őt. 

Sam Querrey-Marin Cilic
hatharom.com
Több, mint 40.5 játék
@1.60
Fogadási határidő: 14:00

A másik elődöntőben egy korábbi negyeddöntő visszavágójára kerül sor. 2010-ben Tomás Berdych komoly meglepetésre le tudta győzni Roger Federert a legjobb nyolc között. A svájci géniusz azóta tízszer vett revánsot, de a tenisz szentélyében most először van erre alkalma. 

Federer ugyanolyan csodálatosan teniszezik, mint tette azt az év elején Melbourne-ben, a legnagyobb riválisai kiesésével pedig óriási sansza nyílt a rekordot jelentő nyolcadik wimbledoni címére. Szettveszteség nélkül jutott el idáig, pedig Grigor Dimitrov és Milos Raonic sem számított könnyű ellenfélnek. Utóbbit a negyeddöntőben tornádóként söpörte el, ha újított a kanadai, arra is volt válasza a svájcinak. 

Nagyon jól játszom. Kipihent és friss vagyok. Az önbizalmam az egekben. Ilyenkor nagy dolgok történhetnek. A magabiztosság nagy dolog.

- mondta Federer a Raonic elleni derbit követően. 

Fogadás a győztesre    
Roger Federer Tomás Berdych
1.10 4.95

Csak a csoda segíthet Berdychen, illetve az, ha élete teniszét teszi a pályára. Nincs egyébként rossz helyzetben, hiszen nyomás nélkül teniszezhet, az idei formája alapján aligha számított arra, hogy Wimbledonban elődöntőzni fog. 

Elég karcsú Federer oddsa, a 3-0-s győzelmét pedig annak ellenére rizikósnak tartjuk, hogy elképzelni nem tudjuk, hogy kiessen. Viszont egy tie-breaket akár meg is kaparinthat a cseh, a rövidítésig Raonicnak is sikerült eljutnia a harmadik szettben, pedig az első kettőben csúnyán feltörölte vele a zöld gyepet Roger.