Tenisz

Remélem a sérült játékosok lemondanak a helyükről - Federer

A svájci legenda szerint nem helyes, ha valaki úgy lép pályára, hogy tudja, hogy nem fogja befejezni a meccset.

A hétszeres bajnok Roger Federer és a háromszoros győztes Novak Djokovics egyaránt kevés időt töltött a pályán a wimbledoni első körben, miután mindkettejük ellenfele sérülés miatt feladta a meccset. Federer 6-3, 3-0-ra vezetett, amikor Alekszandr Dolgopolov bedobta a törölközőt, míg Djokovicsnak Martin Klizan 6-3, 2-0-s hátránynál nyújtott kezet. 

Wimbledonban elég gyakoriak a feladások, a füves borításon ugyanis a legkönnyebb megsérülni, sokan azonban ezt kihasználják. Federer mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján éppen ezt a kérdést feszegették, miszerint mi a véleménye arról, hogy néhányan nem teljesen egészségesen is kiállnak, majd feladják és beváltják a vesztesnek járó 35 ezer fontos csekket.

Egy játékos nem léphet úgy pályára, ha tudja, hogy nem fejezi be a meccset. A kérdés, hogy valóban hisznek-e abban, hogy befejezik? Ha igen, úgy gondolom, hogy rendben van, hogy kiállnak. Egyébként, azt hiszem át kellene adniuk a lehetőséget másnak. 

- mondta a nyolcadik wimbledoni címét elhódítani készülő svájci legenda, aki hozzátette, hogy reméli, hogy a sérült játékosok lemondanak a helyükről valaki másnak, és nem csak a pénzért játszanak. 

Az ATP egyébként próbál ez ellen tenni, a Touron erre szabályt is hoztak, a Grand Slam-tornákon viszont még könnyedén trükközhetnek ezzel. Persze azon játékosok felett sem lehet pálcát törni, akik sérülten is kiállnak, hiszen 35 ezer font nem kevés pénz, ráadásul kiérdemelték azt, hogy a főtáblán legyenek. De nyilván a szövetség mindig a nézők pártját fogja, velük szemben pedig nem korrekt, ha valaki tudja, hogy nem játssza végig a meccset, ám mégis kiáll és nem adja át a helyét egy egészséges játékosnak. 

Az első két napon összesen nyolcan adták fel, de ez sehol sincs a 2015-ös versenyhez, amikor egy napon hét játékos nem játszotta végig a meccsét sérülés miatt, azt el is nevezték a "fekete szerdának".


Csütörtökön Federer a center pályán, Djokovics az egyesen játssza a második körös meccsét. Sok időt ezúttal sem biztos, hogy a nézők előtt töltenek, ugyanis előbbi Dusan Lajoviccsal, utóbbi pedig Adam Pavlasekkel találkozik. Mindkét esetben a két sztár 3-0-s sikere lenne a papírforma. Túl sok pénzt ezekkel sem tudnánk keresni, a   -n adott határok pedig Federer meccsére 28.5, míg Djokovicséra 27.5. Mindkét esetben az undert érdemes preferálni, kombiban 2.98-szoros pénzt fizet az állami irodában.