Forma-1

Hamilton verhetetlen Montrealban?

A háromszoros brit világbajnok hatodik Kanadai Nagydíj győzelmére készül a vasárnap esti futamon, csak a világbajnoki versenyfutást vezető Sebastian Vettel énekelheti ki a sajtot a szájából.

Az idény hetedik Forma-1-es futamán Montreal látja vendégül a száguldó cirkuszt. A hétvégén a jubileumi, 50. Kanadai Nagydíjra kerül sor. Legendás helyszín, melyhez legendás versenyek kötődnek. Semmihez sem hasonlítható vonalvezetés, hosszú egyenesek, pokoli féktávok és hajmeresztően közel lévő falak. Itt találjuk a bajnokok falát is, amely nem véletlenül kapta ezt a nevet, számtalan nagy bajnok törte már össze a célegyenes ráfordítóban az autóját. 

Michael Schumacher a hét győzelmével a kanadai rekorder, a jelenlegi mezőnyből pedig Lewis Hamilton emelkedik ki a maga öt montreali diadalával. 

A Mercedes brit pilótája az időmérőn is megmutatta, hogy nagyon érzi ezt a pályát. Űridővel szerezte meg pályafutása 65. pole pozícióját, amivel az örökranglistán beérte Ayrton Sennát.

Hamilton több, mint három tizeddel verte a világbajnoki tabellát vezető Sebastian Vettelt. Természetesen ettől függetlenül ez messze nem egy lefutott csata, hiszen a Ferrari többször megmutatta már, hogy a versenytempója fantasztikus. Bár sokszor írtuk már idén, ismét egy kiélezett csata várható Hamilton és Vettel között, talán a pályán is megmérkőznek végre. 

Más aligha szólhat bele a győzelemért folytatott küzdelembe, Valtteri Bottas és Kimi Raikkönen nagyon nagy verést kapott a csapattársaiktól. Nehéz elképzelni, hogy a futamra ezt a különbséget képesek legyenek eltüntetni. Ha nem akaszkodnak össze Vettelék, akkor a dobogó harmadik fokáért csatázhat a két finn. 

Ki nyeri a Kanadai Nagydíjat?
   
Lewis Hamilton 1.60
Sebastian Vettel 2.55
Valtteri Bottas 9.50
Kimi Raikkönen 15.75

A közép, illetve hátsóbb régióból a Williamsre lesz érdemes odafigyelni, főleg Felipe Massára, aki a topcsapatok mögül várja a rajtot. Ezen a pályán elkél a komoly motorerő, ebben pedig a Williams Mercedes még mindig nagyon jól áll. A Force India Monacóban hosszú idő után egyik autójával sem szerzett pontot, viszont Montrealban akár újra duplázhatnak, hiszen Esteban Ocon és Sergio Perez alatt is Mercedes erőforrás dolgozik. Pokoli napja lehet viszont a McLaren Hondának, kisebb fajta csoda lenne, ha Fernando Alonso alatt éppen ezen a pályán bírná ki a technika...

Fogadás szempontjából a Force India dupla pontszerzése mellett - ami 1.57-szeres pénzt fizet -, a kevés autó célba érkezésére látunk még fantáziát. A határ 15.5, vagyis öt pilótának kellene kiesnie, ami abszolút benne van a pakliban. A falak közel vannak és a legapróbb hiba is végzetes lehet. Az eddigi hat futamon négyszer kevesebb, mint 16 autó ért helyezéssel célba. 

hatharom.com
Lewis Hamilton-Valtteri Bottas Hamilton
Kimi Raikkönen-Sebastian Vettel Vettel
Felipe Massa-Lance Stroll Massa
@ 1.82