Forma-1

Ha hiszel a statisztikának, akkor Hamiltonra fogadj

Szombaton Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az időmérőn, így a vasárnapi Spanyol Nagydíjon a pole pozícióból várhatja a rajtot, ami jó ómen a barcelonai pályán.

A hétvégére Spanyolországba tette át székhelyét a száguldó cirkusz, jön az 58. Spanyol Nagydíj. Komoly múltra tekint vissza ez a verseny, 1991 óta Barcelona látja vendégül a Forma-1-es mezőnyt. A pálya vonalvezetése elég egyedi, ám ez közel sem garancia az izgalmas futamra.

Sokatmondó statisztika, hogy az elmúlt 16 évben 13-szor (!) az a pilóta győzött, aki az első rajtkockából vágott neki a versenynek...

Ahogyan azt a bevezetőben írtuk, szombaton Lewis Hamilton szerezte meg a pole-t, amivel nagy lépést tett a futamgyőzelem felé, ha a fentebb említett statisztikát vesszük alapul. Viszont komoly értéket még így sem látunk az 1.60-as szorzójában, hiszen a világbajnoki tabellát vezető Sebastian Vettel csupán öt századdal maradt el a Mercedes klasszisától. Ez egy borzasztó kiélezett csatát sejtet kettejük között, idén talán először most már a pályán is kerék a keréken megküzdhetnek egymással. A két finn, Valtteri Bottas és Kimi Raikkönen ismét a második sorból próbál alkotni valamit. Előbbi Oroszországban sokat profitált a nagy rajtjából, ha ezt sikerül megismételnie, akkor ismét borsot törhet Hamilton és Vettel orra alá.

Tavaly drámai rajtot láthattunk, amikor is a Mercedes két pilótája az első néhány kanyarban kiütötte egymást. Ezúttal még kiélezettebb lehet a rajt, pláne, hogy a nagy négyes mögött a címvédő Max Verstappen próbál majd előrébb furakodni a Red Bullal. 

Ki nyeri a Spanyol Nagydíjat?
   
Lewis Hamilton 1.60
Sebastian Vettel 2.75
Valtteri Bottas 7.50
Kimi Raikkönen 13.00
Max Verstappen 43.00
Daniel Ricciardo 56.00

Érdekes, hogy a középmezőnyt a McLaren-Honda nyitja Fernando Alonsóval a volán mögött. Tényleg csoda, amit a spanyol kihoz ebből az autóból. Ha kibírja végre alatta a vas, akkor szép pillanatokat okozhat a csapatának, mert ezen a pályán nem lesz egyszerű őt megelőzni. 

Érdemes odafigyelni a két Force Indiára is, Sergio Perez és Esteban Ocon rettentő stabilan szállítja a pontszerző helyeket.

Különösen a mexikói brillírozik, aki zsinórban 14 futam óta mindig a legjobb 10 között végzett. Nem véletlen, hogy csak 1.36-os oddsot adnak a pontszerzésére.

Fogadás szempontjából igazán erős tippet nem találtunk az állami iroda kínálatában. Talán Verstappenben van a legtöbb fantázia Daniel Ricciardo ellen. Az időmérő alapján úgy tűnik, hogy a holland sokkal gyorsabb ezen a pályán, mint ausztrál csapattársa.