Forma-1

Vettel megvicceli Hamiltont vagy jön a papírforma?

Vasárnap reggel Melbourne-ben elrajtol az idény első forma-1-es futama, az Ausztrál Nagydíj. A győzelemért a Mercedes és a Ferrari lehet harcban, a középmezőny viszont nagyon sűrű. Lássuk, fogadási szemüveggel nézve, kikre érdemes fókuszálni.

Hagyományosan Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal veszi kezdetét a Forma-1-es szezon, amely kultikus helyszíne a versenynaptárnak, 33. alkalommal jár már Óceániában a száguldó cirkusz. Könnyű pályának egyáltalán nem nevezhető, már csak azért sem, mert utcai, ráadásul az időjárás is elég kiszámíthatatlan arrafelé. Nem lehet kizárni, hogy vasárnap is megtréfálja a mezőnyt az eső...

Ami az esélyeket illeti, Lewis Hamilton az a versenyző, akit le kell győznie annak, aki a pódium legfelső fokára kívánkozik. A háromszoros világbajnok brit pilóta az időmérőn erődemonstrációt tartott, ugyanis közel három tizeddel verte a mezőnyt. A Mercedes tehát nem gyengült, ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy nincs akkora előnye, mint az elmúlt években, hiszen a második rajtkockából Sebastian Vettel lódulhat neki az 58 körnek. A Ferrari német klasszisa nagyon ráérzett az új konstrukcióra, amely már a tesztek alatt is ütőképesnek mutatkozott, az időmérő pedig csak megerősítette mindezt. Kettejük párharcából a bukmékerek egyértelműen Hamiltont favorizálják, arra, hogy a brit végez előrébb csupán 1.30-szoros pénzt fizetnek. Azt sem nagyon tudják elképzelni, hogy Valtteri Bottas vagy Kimi Raikkonen odaérhet az első helyre, hiszen a Hamilton futamgyőzelme nem sokkal fizet jobban (1.35), mint az, hogy megelőzi Vettelt. A két finn egyébként alaposan kikapott a csapattársaiktól, ami elsősorban Kimitől kínos, aki több, mint fél másodperccel volt lassabb, mint Vettel.

Négyőjük csatájába maximum a Red Bull szólhatna bele, ám az osztrák istállónak egyelőre egyértelműen lemaradása van, Daniel Ricciardo ráadásul az időmérőn odacsapta az autóját a falhoz, így csak a tizedik helyről rajtolhat. Max Verstappen bő egy másodpercet kapott Hamiltontól, nehéz elképzelni, hogy ez a különbség eltűnjön a versenyen, persze egy jó kis zuhi mindent átírna...Ami érdekes, hogy a    -nál 1.55-ös oddsot adnak arra, hogy a holland előrébb végez, mint csapattársa, míg a külföldi bukiknál mindössze 1.20 körül.

Hathárom-tipp a dobogóra: 1. Lewis Hamilton 2. Sebastian Vettel 3. Valtteri Bottas. 

Ami a középmezőnyt illeti, a legjobban a Haas teljesített, pontosabban Romain Grosjean, aki az előkelő ötödik helyet csípte meg a kvalifikáción. Nem lesz könnyű dolga ezt megtartani, hiszen a Williams Felipe Massával és a Torro Rosso is közel van hozzá, illetve a két Force Indiát se írjuk le, a versenytempójuk lehet jó.

Fogadás szempontjából kifejezetten tetszetős Grosjean a csapattársa, Kevin Magnussen ellen, aki csak a 17. helyről rajtol. Massát Fernano Alonsóval teszik össze, ami már egy érdekesebb párosítás, de papíron a Williamsnek simán kellene vernie a szenvedő McLaren-Hondát, ráadásul a spanyol hat rajtkockával a brazil mögül indul.

hatharom.com
Romain Grosjean-Kevin Magnussen Grosjean @ 1.25
Fernando Alonso-Felipe Massa Massa @ 1.30
@ 1.63