Forma-1

Viszlát Hamilton vs. Rosberg, üdv Hamilton vs. Vettel?!

A hétvégén útjára indul a száguldó cirkusz 71. idénye, ennek apropóján pedig nagyító alá vettük az esélyeket.

Régen hozott ekkora változásokat a tél a Forma-1 világában, mint most: teljesen megváltozott az autók kinézete, véget ért Bernie Ecclestone hosszú évtizedek óta tartó egyeduralma, illetve a regnáló világbajnok nélkül rendezik az idei szezont - Nico Rosberg 2016 év végén váratlanul jelentette be a visszavonulását. Természetesen számtalan kérdés vetődik fel egy új idény előtt, mi rögtön bele is csapunk a közepébe, és arra keressük a választ, hogy vajon 2017-ben is Mercedes fölényt láthatunk-e?

A 2014-ben bevezetett hibrid turbómotorok óta ugyanis a német istálló verhetetlen, három konstruktőri vb-cím, három egyéni vb-cím és összesen 51 futamgyőzelem az 59-ből. 

A legfőbb dolog, amiből a szezon előtt kiindulhatunk, az a kollektív teszt, amely február 27. és március 2. között Barcelonában került lebonyolításra. Az első két helyen a Mercedes és a Ferrari végzett, a leggyorsabb kört a Rosberg helyét megöröklő Valtteri Bottas futotta, akit a két pirosmezes, Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen követett, míg a vb-cím első számú favoritja, Lewis Hamilton a negyedik helyen végzett. A két Ferraris lágy gumikon ért oda a dobogóra, míg a finn ultralágyon volt a leggyorsabb.

Messzemenő következtetést persze ebből sem szabad levonni, hiszen az elmúlt öt évben egyszer sem az a csapat lett a világbajnok, amely Barcelonában a leginkább csillogott, ám nagyon úgy tűnik, hogy a Ferrari lehet a Mercedes legnagyobb kihívója 2017-ben. Akkor pedig egy Hamilton vs. Vettel csatára van a legnagyobb kilátás. Ezt várják a bukmékerek is, a brit pilóta világbajnoki címére 2.00, míg a németre 4.50-es oddsot kínálnak, utánuk pedig Bottas következik 6.00-tal

Érdekes kérdés, hogy a Red Bull mire lesz képes, az osztrák istálló esetében ugyanis végképp nem kell a tesztek alapján ítélkezni, hiszen a korábbi években sem remekeltek annyira Barcelonában. Azt pedig tudjuk, hogy Daniel Ricciardo és Max Verstappen csoda dolgokra képesek.

Csapatok
Mercedes Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Red Bull Daniel Ricciardo, Max Verstappen
Ferrari Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen
Force India Sergio Pérez, Esteban Ocon
Williams Felipe Massa, Lance Stroll
McLaren Fernando Alonso, Stoffel Vendoorne
Toro Rosso Carlos Sainz, Danyil Kvjat
Haas Romain Grosjean, Kevin Magnussen
Renault Nico Hülkenberg, Jolyon Palmer
Sauber Marcus Ericsson, Pascal Wehrlein

Idén összesen 20 helyszínre látogat el a száguldó cirkusz. A szezon hagyományosan Ausztráliában veszi kezdetét, az utolsó futamra pedig november végén Abu-Dzabiban kerül sor. Természetesen 2017-ben is lesz Magyar Nagydíj, sőt a nyári tesztnek is a Hungaroring ad otthont, tehát elég sokáig csodálhatjuk majd élőben a Forma-1 mezőnyét anélkül, hogy külföldre kellene utaznunk. 

Versenynaptár
Időpont Futam
Március 26. Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 9. Kínai Nagydíj, Sanghaj
Április 16. Bahreini Nagydíj, Szahír
Április 30. Orosz Nagydíj, Szocsi
Május 14. Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 28. Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 11. Kanadai Nagydíj, Montreal
Június 25. Azeri Nagydíj, Baku
Július 9. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 16. Brit Nagydíj, Silverstone
Július 30. Magyar Nagydíj, Mogyoród
Augusztus 27. Belga Nagydíj, Spa
Szeptember 3. Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 17. Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Október 1. Maláj Nagydíj, Sepang
Október 8. Japán Nagydíj, Szuzuka
Október 22. Amerikai Nagydíj, Austin
Október 29. Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 12. Brazil Nagydíj, Interlagos
November 26. Abu-Dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi