Nyári olimpiák

2028-ban rendez olimpiát Budapest?

  • varin

A 2024-es rendezés szinte biztosan elúszott, ám úgy tűnik, Budapest harcba száll 2028-ért is.

Úszni látszik Budapest számára a 2024-es olimpia, mert habár hivatalos bejelentés még nem történt az ügyben, Orbán Viktor miniszterelnök, Borkai Zsolt MOB-vezető és Tarlós István főpolgármester szerdai találkozóján a színfalak mögött állítólag döntés született a visszalépésről. Az M1 szerint a döntés oka, hogy "Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot. Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól".

Vélhetően így népszavazás sem lesz, ugyanis a visszalépés esetén a bíróság kimondhatja, hogy az már okafogyottá vált, így valószínűleg a népszavazás elmarad.

A 2024 - Budapesti Olimpiárt Mozgalom (BOM) azonban úgy tűnik, előre tud már valamit, ugyanis a szerda esti órákban a Facebook-oldalon egy nagy piros-fehér zöld 2028 feliratot tettek ki, utalva ezzel arra, hogy esetlegesen 11 év múlva lehet a fővárosban olimpia.

Fotó: BOM Facebook

A 2028-as játékokra 2019-ig lehet nevezéseket benyújtani, a döntés pedig 2021-ben születhet meg, ám igen komoly esély van rá, hogy a 2024-es vesztes ország (Párizs vagy Los Angeles) kapja meg  a 34. nyári olimpia rendezési jogát.

Budapest mellett egyelőre Toronto, Guadalajara, Berlin, Hamburg, Milánó, Nápoly, Amszterdam, Rotterdam, Kazan, Szocsi, Szentpétervár, Busan, Kuala Lumpur, Doha, Casablanca, Nairobi, Johannesburg, Buenos Aires, Brisbane és Melbourne városairól lehetett hallani, míg Sanghaj és Bécs korábban visszavonta pályázási szándékát.