Australian Open

Federer-Berdych rangadó terítéken - napi tippek

Pénteken megkezdődnek a harmadik körös küzdelmek Melbourne-ben, innentől már a kiemeltek is meccselhetnek, így igen komoly derbik várnak ránk.

Csütörtökön óriási meglepetésre kiesett Novak Djokovics, ezzel Marin Cilic mellett ő a másik top 10-es teniszező, akinek nem sikerült túlélnie az első két fordulót. Mindenki másnak a legjobbak közül viszont igen, sőt a kiemeltek nagy százaléka sikerrel vette az eddigi akadályokat, ez pedig kiváló mérkőzéseket vetít előre. Az ötödik játéknap slágermeccse a négyszeres bajnok Roger Federer és az egykori elődöntős Tomás Berdych ütközete lesz.

Ritka, hogy két ilyen klasszis ennyire korán találkozzon, velük legutóbb ez 2005-ben, a hamburgi tornán esett meg, amikor a második fordulóban futottak össze. Összesen egyébként 24 alkalommal meccseltek eddig a pályafutásuk alatt, az egymás elleni összevetésben 16-6-ra vezet a svájci.

Hét alkalommal mérték össze a tudásukat Grand Slam-tornán, az állás 5-2 Federer javára. Melbourne-ben ez lesz a negyedik meccsük, a korábbi hármat a svájci nyerte.

Tavaly a negyeddöntőben találkoztak, akkor Roger három szettben nyert. Most viszont kérdés, hogy félév kihagyás után az első top 10-es játékos elleni mérkőzésén milyen teljesítményre lesz képes. Elég jól ment neki eddig a játék a tornán, de időnként látszódott rajta a meccshiány. Berdych sincsen csúcsformában, de igazából tesztelve sem volt. Szoros mérkőzésre van kilátás, azért a cseh Wimbledonban és a US Openen is lepte már meg a svájci géniuszt. Tudja mit kell ellene játszani, nagyon meglepne minket, ha sima vereséget szenvedne. A játékok számát illetően 39.5-nél húzták meg a line-t a  -n, az over 1.90-szeres pénzt fizet.

A világelső Andy Murrayre, a 2014-es bajnok Stan Wawrinkára és az ötödik kiemelt Nisikori Kejre jóval könnyebb feladat vár, mint Federerre. Előbbi az amerikai Sam Querreyvel találkozik, aki ugyan tavaly hatalmas meglepetésre legyőzte Wimbledonban Djokovicsot, ám csoda lenne, ha ezt a brit ellen is megtenné, aki kiválóan szokott játszani a nagy adogatók ellen.

Wawrinka ellenfele Viktor Troicki lesz, akit hétből hétszer vert eddig, a szerb ráadásul két ötszettes derbin van túl, ami fizikálisan és mentálisan is kimeríthette. Nisikorinak sem okozhat problémát a selejtezős Lukas Lacko, aki abszolút kihozta a maximumot ebből a tornából. A szlovák srác egyébként nem ügyetlen, sokszor játszott már Grand Slam-tornán a legjobbakkal, ám soha nem borította a papírformát, és saját számításaink szerint 11 top 10-es elleni meccséből 10-et 0-3-ra veszített el. A japán magabiztosan verte Jeremy Chardyt, aligha szeretne túlórázni, így koncentrált tenisszel Lackót is elintézheti háromban. 

A lányoknál a világelső és címvédő Angelique Kerbernek szavazunk bizalmat, aki ugyan mindkét eddigi meccsét döntő szettben nyerte meg, ám a továbbjutása egyik esetben sem forgott veszélyben. Kicsit küzd a rá nehezedő nyomással, de egyelőre tökéletesen oldotta meg a feladatokat, az pedig semmit nem jelent, hogy kicsit döcögősebben megy előre, hiszen tavaly úgy nyerte meg a tornát, hogy az első körben meccslabdát kellett hárítania. Kristyna Pliskova a nővéréhez hasonlóan komoly potenciállal bír, de fejben közel sem olyan erős, mint Karolina. Az nem lesz elegendő, hogy jól adogat, Kerber legyőzéséhez sokkal komplettebb játékra van szükség.

A kombi-szelvényünk utolsó meccse egy női páros találkozó: a végső győzelemre is esélyesnek tartott Mirza/Strycova duó a Stosur/Zhang párossal meccsel. Utóbbi két hölgy nem ügyetlen ebben a szakágban, Stosur nyert is Grand Slam-tornát, viszont annak már több, mint 10 éve. Az utóbbi időben nem képvisel túl erős szintet, Zhang pedig soha nem tartozott a legjobbak közé. Mirzáék ugyanakkor most vannak csúcsformában, nagyon könnyedén nyerték az első meccsüket, pedig egy összeszokott páros volt az ellenfelük. 

hatharom.com
Lukas Lacko-Kei Nisikori Nisikori 3-0
Stan Wawrinka-Viktor Troicki Wawrinka
Angelique Kerber-Kristyna Pliskova Kerber
Stosur/Zhang-Mirza/Strycova Mirza/Strycova
@ 1.93

A Federer-Berdych mellett érdekes lesz a Jo-Wiflried Tsonga-Jack Sock és Bernard Tomic-Dan Evans találkozók is. Tomic az utolsó versenyben lévő ausztrál teniszező a férfiaknál, ő próbálja megmenteni a hazaiak becsületét. De nagyon nem lesz egyszerű dolga.

Evans ugyanis rettentő jó formában van, és nem mellesleg négy éve a US Openen legyőzte Tomicot. Akkor ugyancsak egy nagy győzelem után volt a brit srác, Nisikorit ütötte ki. Nem kell tehát az ő esetében attól tartani, hogy a Marin Cilic ellen aratott bravúrja után kienged és megelégszik azzal, hogy harmadik fordulóba jutott. Borzasztó szívós teniszező, Tomic pedig már az előző körben is küszködött. Mindketten nagyon kaparni fognak a győzelemért, ez pedig egy döntő szettes horrorba torkollhat.

hatharom.com
40.5 játék felett
@ 1.90

 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába, ha pedig az események alakulására vagy kíváncsi, akkor klikk ide, ahol azt is láthatod, hogy ki-kivel kerülhet össze a következő körben!