Forma-1

Besült Hamilton taktikája, Rosberg a világbajnok

Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte az idei Forma-1-es világbajnokságot, miután a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjon másodikként ért célba háromszoros vb-győztes csapattársa, a brit Lewis Hamilton mögött.

Lewis Hamiltonnak ez volt pályafutása 53., az idei 10., s sorozatban negyedik futamgyőzelme, Nico Rosberg pedig karrierje 206. versenyén hódította el a trófeát. A német pilóta édesapja, Keke 1982-es vb-címe után a család második F1-es vb-diadalát aratta, ezzel az övék a második família az F1 történetében, amelyben az édesapa és a fiú is a csúcsra jutott. Korábban ez csak a Hill családnak, az 1962-ben és 1968-ban vb-győztes Grahamnek és fiának, az 1996-os világbajnok Damonnak sikerült. Az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája lett a harmadik.

Rosberg 12 pontos előnnyel érkezett a szezon utolsó versenyére, így Hamilton győzelme esetén is elég volt számára egy második vagy harmadik hely a vb-diadalhoz. A rajtot Hamilton és Rosberg egyformán jól kapta el, mögöttük a negyedik helyről induló Kimi Räikkönen (Ferrari) megelőzte a harmadik pozícióból startoló Daniel Ricciardót (Red Bull), így az első kör végén Hamilton, Rosberg, Räikkönen volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje. Hamiltont már a hetedik körben kihívta a csapat az első kerékcserére, Räikkönen pedig szintén ekkor "tudta le" az első boxkiállását. Rosberg egy körrel később kapott friss abroncsokat, s harmadiknak hajtott vissza a pályára a futam elején megpördülő és hátrébb csúszó, ugyanakkor más gumitaktikával versenyző Max Verstappen (Red Bull) mögé.

Rosbergnek a 20. körben a csapat rádión azt mondta, "kritikusan fontos" megelőznie Verstappent, a német pedig így is tett, egy jól előkészített manőverrel feljött a második helyre, és elkezdte üldözni Hamiltont. Verstappen ezután azonnal a boxba hajtott új gumikért. A 29. körben Hamilton, egy körrel később pedig Rosberg is végrehajtotta második kerékcseréjét, ekkor az övéktől eltérő stratégiával versenyző Vettel vezetett, a két Mercedes-pilóta a német mögé érkezett vissza a pályára.

Vettel kerékcseréje után Hamilton, Rosberg, Verstappen volt az első három sorrendje, s a hajrában az első három helyezett, valamint az addigra a negyedik pozícióba feljövő Vettel három másodpercen belül autózott egymás mögött. Vettel négy körrel a vége előtt megelőzte Verstappent, s üldözőbe vette Rosberget, miközben a Mercedes csapattól a futam során sokadik alkalommal szóltak rádión Hamiltonnak, hogy növeljen a tempóján. A brit erre azt válaszolta, nem tudja, mit kellene még tennie, mert vezeti a versenyt, s miközben elveszíti a vb-címet, mindenképpen meg akarja nyerni a futamot. Az utolsó két körben már nem változott a sorrend, a szoros befutó Rosberg vb-sikerét jelentette.