Forma-1

Hamilton nyerte a kaotikus futamot, de Verstappen elvitte a show-t

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a kétszer félbeszakított vasárnapi Forma-1-es Brazil Nagydíjat, amelyen a vb-pontversenyben vezető csapattársa, Nico Rosberg második lett.

A 31 éves Hamilton korábban még soha nem diadalmaskodott ezen a pályán, és ez volt az idei kilencedik, pályafutása során pedig már az 52. futamgyőzelme, amellyel 12 pontra csökkentette a hátrányát az összetettben Rosberggel szemben. A brit pilóta sikerét oldalunk is megjósolta, aki pedig velünk tartott 1.60-szoros pénzt markolhatott fel a    -nál. A vb-cím sorsa így az utolsó, Abu-Dzabiban sorra kerülő versenyen dől majd el. Az esőben lezajlott Brazil Nagydíjon a kiemelkedő teljesítményt nyújtó holland Max Verstappen, a Red Bull 19 éves pilótája ért célba harmadikként.

A nagy esőben nedvessé és csúszóssá vált aszfalt miatt a versenybíróság 10 perccel elhalasztotta a rajt időpontját, és a mezőny a biztonsági autó mögött kezdte meg a körözést. A Safety Car a hetedik kör végén hagyta el a pályát, a pole pozícióból induló Hamilton az élen maradt, Rosberg követte, Verstappen pedig azonnal megelőzte a harmadik helyről rajtoló Kimi Räikkönent (Ferrari).

A bátrabb pilóták a 9-10. körben feltetették a felszáradó pályára alkalmas gumikat, de a mezőny fele maradt a nedves aszfalton használatos abroncsoknál. A 13. körben Marcus Ericsson (Sauber) a célegyenesre fordulva megcsúszott és a falnak csapódott, a versenybíróság pedig a műszaki mentés idejére a pályára küldte a biztonsági autót. Az élen Hamilton haladt, mögötte Rosberg és Räikkönen száguldott, Verstappen visszaesett negyediknek, mert Ericsson balesete után azonnal behajtott a boxba kerékcserére.

Az újraindítást követően aztán Räikkönen szenvedett látványos balesetet a célegyenesben, a futamot pedig ezután piros zászlóval félbeszakították. A folytatás valamivel több mint 20 perc szünet után következett, de a mezőny a biztonsági autó mögött tudott csak haladni, és néhány kör elteltével ismét a piros zászlót lengették, azaz újra leállították a versenyt. Tették ezt annak ellenére, hogy a közvetítésben bejátszott rádiós párbeszédek tanúsága szerint Hamilton és Verstappen is azt mondta, a pálya alkalmas a versenyzésre.

Ismét 20 perc telt el, majd a biztonsági autó mögött újfent a pályára hajtott a mezőny, amelyet egy kör után elengedett a Safety Car. Az élen Hamilton maradt, Verstappen azonban megelőzte Rosberget és feljött a második helyre, ekkor 38 kör volt hátra az eredeti versenytávból.

A 48. körben a szezon végén visszavonuló, így utolsó hazai futamát teljesítő Felipe Massa (Williams) a célegyenes elején megcsúszott és a falba csapódott, ezért a biztonsági autó ismét a pályára hajtott. Ekkor Hamilton, Rosberg, Sergio Perez (Force India) volt az első három sorrendje, mivel Verstappen korábban kiállt kereket cserélni, és visszacsúszott az ötödik helyre.

A Safety Car 16 körrel a leintés előtt engedte útjára ismét a mezőnyt, Verstappen ismét a boxba hajtott, és a 16. pozícióban tért vissza a mezőnybe, majd a hajrában valóságos egyszemélyes show-t bemutatva, elképesztő előzésekkel a harmadik helyig küzdötte fel magát. A brazil Felipe Nasr kilencedik lett, ezzel megszerezte a Sauber első idei vb-pontjait.

A vb két hét múlva, az Abu-Dzabi Nagydíjjal zárul.