Forma-1

Hamilton Mexikóban sem talált legyőzőre, Vetteltől elvették a harmadik helyet

Múlt heti diadala után a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton vasárnap a Mexikói Nagydíjat is megnyerte a Forma-1-ben.

A Mercedes brit pilótája pályafutása 51., idei nyolcadik sikerével 19 pontra csökkentette hátrányát a pontversenyben csapattársával, az ezúttal második német Nico Rosberggel szemben. Hamilton a futamgyőzelmek örökrangsorában utolérte a második helyen a francia Alain Prostot. Harmadikként a Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen ért célba, de nem sokkal később a zsűri öt másodperces időbüntetéssel sújtotta, így a Ferrari négyszeres német világbajnoka, Sebastian Vettel állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

A rajt az élmezőnyben nem hozott változást, azaz Hamilton élen maradt, őt pedig Rosberg és Verstappen követte, akik ugyan összeakadtak, de sorrendjük nem változott. A mezőny hátsó felében viszont Pascal Wehrlein kiesett, emiatt pedig pályára küldték a biztonsági autót Verstappen jött ki elsőként kerékcserére az élmezőnyből, majd a két mercedeses pilóta követte, így Vettel haladhatott az élen, amíg őt is be nem hívták a boxutcába. Amikor ez megtörtént, ismét Hamilton, Rosberg, Verstappen volt a sorrend az első három helyen, Vettel hatodiknak jött vissza.

Az autók különösebb harc nélkül köröztek egymás mögött, mígnem az 50. körben Rosberg kicsit elfékezte magát, így Verstappennek esélye nyílt az előzésre, amit ki is használt, ám végül nem tudta pályán tartani autóját, így maradt a harmadik pozícióban, ráadásul Vettel fokozatosan felzárkózott mögé. Hat körrel a vége előtt a német versenyző utolérte holland riválisát, aki az egyik támadást csak úgy tudta visszaverni, hogy levágott egy kanyart.

A leintés után ezért a manőverért kapta öt másodperces büntetését Verstappen, aki amúgy a célig maga mögött tartotta Vettelt, sőt, így csapattársa, Daniel Ricciardo is felzárkózott hozzájuk, az ausztrál egy ízben majdnem meg is előzte a ferraris pilótát. Verstappennek végül nemcsak a dobogóba került a hibája, ugyanis a plusz idővel Ricciardo is elé, azaz a negyedik pozícióba került, ő pedig ötödikként zárt. Hamilton első és Rosberg második helyét semmi nem fenyegette a hajrában. A brit pilóta Austin után tehát Mexikóban is elhódította az elsőséget, amit oldalunk is megjósolt, a    pedig 1.44-szeres pénzt fizetett azoknak, akik Hamilton győzelmére fogadtak.

Vettel valamivel tovább örülhetett a harmadik helynek, mint Verstappen, ám végül a videóban is látható Ricciardo elleni szabálytalan védekezés miatt őt is megbüntették tíz másodpercre, így az ausztrálé lett a pódium legalsó foka.

Az idény két hét múlva Brazíliában folytatódik.

A vb-pontversenyek állása 19 futam után (még 2 van hátra):
1. Nico Rosberg 349 pont
2. Lewis Hamilton 330
3. Daniel Ricciardo 242
4. Sebastian Vettel 187
5. Kimi Räikkönen 178
6. Max Verstappen 177