Forma-1

Hamilton faraghat a hátrányából

A világbajnoki címvédő brit pilóta a pole-ból indul, zsinórban harmadszor lehet az Amerikai Nagydíj győztese.

Az elkövetkezendő hetekben a tengerentúlon vendégeskedik a száguldó cirkusz, vasárnap az amerikai Austinban bőgnek fel a motorok, amely helyszín 2012-ben csatlakozott a világbajnoki körforgáshoz. Nem tekint tehát nagy múltra vissza ez a pálya, de a pilóták kedvelik, mert hatalmas nézőtömeg szokott kilátogatni, és egyébként is érdekes a vonalvezetése. Az eleje a tempós kanyarokról szól, majd jön a visszafordító és a hosszú egyenes, ahol bőven 330 km/h felett repesztenek. A harmadik szektor talán a legnehezebb, az időmérőn is itt láthattuk a legtöbb elfékezést. 

Az biztos, hogy a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton szívesen jön Austinba, hiszen az eddigi négy futamból háromszor ő állhatott a dobogó legfelső fokára, pedig 2012-ben még nem uralkodott a Mercedes, mégis sikerült nyernie. Nagyon fekszik neki ez a pálya, és ezt szombaton az időmérőn ismét bizonyította. Két tizedet vert a világbajnoki éllovas csapattársára, Nico Rosbergre. A német 33 ponttal vezet a brit előtt, szóval neki nem kell annyira sietnie, ha innentől mindig csak a második lesz, akkor is kitart az előnye. Miután múlt héten Suzukában a Mercedes megnyert a konstruktőri címet, így Hamiltonék szabad kezet kaptak, nyugodtan mehet az adok-kapok.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz, aki beleszóljon a csatájukba. A Red Bull még úgy ahogy tartja a lépést, a Ferrari hátránya viszont óriási. Csak az osztrák istálló húzta meg azt, hogy stratégiailag szétszedte a két pilótáját. Max Verstappen a riválisaihoz hasonlóan lágy gumikról rajtol majd, Daniel Ricciardo viszont egyedüliként a szuperlágyat választotta. Ezzel nem fog tudni addig kint maradni, mint a többiek, ugyanakkor a rajtnál és az első néhány körben ő lehet a leggyorsabb. Ráadásul a harmadik pozícióból vághat neki a futamnak, szóval akár meg is lepheti a Merciket. Sebastian Vetteléktől már az is meglepő lenne, ha a dobogóért tudnának harcolni, ezt a pódiumra kínált 5.50-es oddsuk is mutatja. Nem igazán a Ferrari pályája ez, könnyen lehet, hogy még hátrafelé, a Force Indiakra és a Williamsekre kell majd figyelniük.

Amerikai Nagydíj
Hatharom-tipp: Hamilton nyer
TippmixPro @ 1.55
Rajt: 21:00

A középső és a hátsó régióból a Torro Rosso tudott meglepetést okozni a kvalifikációban azzal, hogy Carlos Sainz bejött a legjobb 10 közé. Ha nem 1.80-at adnának a pontszerzésére, akkor talán meg is érné kockáztatni, ilyen oddson viszont nem. A Haas nem lehet túl boldog, hiszen nagyon készültek erre a hazai versenyre, ehhez képest Romain Grosjean a 17., míg Esteban Gutiérrez a 14. rajtkockát szerezte meg. Innen nem lesz egyszerű dolguk előrelépni, pedig a hétvége előtt pontszerzésben gondolkodtak. A Renault érdekes helyzetből várja a futamot, hiszen azt már bejelentették, hogy Nico Hülkenberg átigazol hozzájuk, azt viszont még nem, hogy ki lesz a csapattársa. Így tehát Kevin Magnussen és Jolyon Palmer a jövő évi ülésért is versenyez. 

Fogadás tekintetében Hamilton sikere mellett még abban látunk fantáziát 9.50-ért, hogy Ricciardo futja a leggyorsabb kört. Igaz, neki eggyel kevesebb szuperlágy szettje maradt, de ha a végén tudnak még neki feltenni, akkor repeszthet egy nagy kört. 

Ki nyeri az Amerikai Nagydíjat? - a   szorzói
Pilóta Odds
Lewis Hamilton 1.55
Nico Rosberg 2.95
Daniel Ricciardo 8.00
Max Verstappen 8.25
Sebastian Vettel 43.00
Kimi Raikkönen 44.00