Riói olimpia

Veszélyes ellenféllel kezdenek Bujkáék

  • hatharom.com

Az első fordulóban Kínával néz szembe a magyar női vízlabda-válogatott a riói olimpián.

Veszélyes ellenféllel kezdenek Bujkáék.

Az olimpiák történetében mindössze ez lesz az ötödik alkalom, hogy a női vízilabdázók is összemérik tudásukat az ötkarikás játékokon. A magyar válogatott az első, 2000-ben, Sydneyben rendezett eseményre nem jutott ki, négy évvel később Athénban a hatodik lett, míg 2008-ban és 2012-ben a negyedik helyet csípte el. Mindkétszer Ausztrália ellen vérzett el csapatunk a bronzmeccsen, először büntetőkkel, másodszor hosszabbításban maradtunk alul.

Idén viszont merészebb álmokat szövögetnek Gangl Edináék, akik aranyat akarnak nyerni Rio de Janeiróban. Erre minden esélye megvan a gárdának, hiszen a magyar csapat tűnik a legösszeszokottabbnak a mezőnyből, az előző olimpiáról például tízen is ott vannak a mostani 13-mas keretben. Abban a keretben, amely idén januárban Európa-bajnokságot nyert Belgrádban, még pedig úgy, hogy mindössze a nyitómeccset veszítette el, s azt azt követő hét meccset (!) simán lehozta.

Azt a sikert sokan, a közel egy éve kinevezett szövetségi kapitánynak, Bíró Atillának tulajdonítják. Ebben van igazság, hiszen, ami nem ment Merész Andrásnak gyakorlatilag ugyanazokkal a játékosokkal, az sikerült a korábban Új-Zélandon dolgozó szakemberrel.

"Hosszú, kemény és alapos felkészülésen vagyunk túl, így a lányok kiemelkedő edzettségi állapotban vannak. Már a csoportmérkőzéseken szeretném azt látni, hogy maximális fordulatszámon játszunk, rögtön Kína ellen így kell ennek lennie. Már a csoportban is muszáj erőt demonstrálni, akár nem tökéletes játékkal, de pontokat szerezni. Mindenre fel vagyunk készülve, meglepetés nem érhet bennünket." - nyilatkozta Bíró Attila a magyar válogatott szövetségi kapitánya az mvlsz.hu-nak.

A magyar válogatott kerete a riói olimpián
Kapusok: Gangl Edina, Kasó Orsolya.
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó.

 

 

 

Kattints a képre a játékhoz!

Ami a kínaiakat illeti, az ázsiai csapat felkészülése az olimpiára nem sikerült tökéletesre - igaz, a barátságos mérkőzéseinken mi sem parádéztunk -, a gárda pocsék eredményeket produkált az edzőmeccseken. Igaz, ez nem meglepő, mivel Kínának csak hazai környezetében megy jól, s ezen ütközeteket nem otthon vívta meg. Bár, ha belegondolunk, hogy a hazai rendezésű Világligában sem alkotott maradandót júniusban, akkor egy hosszabb ideje tartó hullámvölgyről beszélünk a válogatottjuk életében. Az olimpiákon egyébiránt csak a legutóbbi kettőre kvalifikálta magát az ázsiai együttes, azokon pedig mindkétszer az ötödik helyet csípte el.

A magyarok mérlege pozitív a kínaiak ellen, vereségeinket szinte csak és kizárólag Ázsiában szedtük össze ellenük. Ám egy veszélyes csapatról beszélünk, nagyon korai a mérkőzés kezdési időpontja, ráadásul  valamennyi válogatott továbbjut a csoportkörből. Ugyanakkor jobbak és erősebbek vagyunk, és ha lehet hinni szövetségi kapitányunknak, akkor nagyon együtt van a gárda, és akkor nem is beszéltünk arról, hogy minél előkelőbb helyet szerzünk meg a négyesben, annál könnyebb ellenfelet kaphatunk az egyenes kieséses szakaszban.

Összességében azon a véleményen vagyunk, hogy nem lesz egyszerű mérkőzés lányainknak jobbak, mint a kínaiak, amit szerintünk be is bizonyítanak kedden.

Kína-Magyarország
hatharom.com-tipp: Magyarország
TippmixPro@1.53