Atlétikai Eb

Éremmel melegítene Márton Anita Rióra

  • hatharom.com

Az amszterdami atlétikai Eb csütörtöki versenynapján klasszis súlylökőnkért, Márton Anitáért szoríthatunk.

Csütörtökön késő délután kerül megrendezésre a női súlylökő döntő, melyben Márton Anita révén jó eséllyel pályázunk egy éremre, ami lehet akár a legfényesebb is. A Békéscsabai Atlétikai Klub 27 éves versenyzője az elmúlt nagy versenyeken pazarul teljesített. A sikersorozata az előző Európa-bajnokságon, Zürichben kezdődött, ahol bronzérmes lett. Ezt követően tavaly fedett pályás Eb-aranyat szerzett, majd a pekingi világbajnokságon is ott volt a legjobb öt között. Idén természetesen Rióban szeretne csillogni, amelynek első fő felkészülési állomása a márciusi portlandi fedett pályás vb volt, amelyen ezüstérmes lett. Nagy reményekkel érkezett Amszterdamba, ahol egy jó eredmény jó visszaigazolás lenne számára a nyári ötkarikás játékok előtt.

Az Eb előtt a Sporthétfő elnevezésű helyi eseménysorozaton arról beszélt, hogy reményei szerint a két évvel ezelőtti bronzérme után aranyat vagy ezüstöt tud szerezni Hollandiában. "Ez, úgy gondolom, nem lehetetlen" - fogalmazott.

Edzője, Eperjesi László is azt mondta, fontos lenne javítani a korábbi harmadik helyezésén, és szeretnék tovább javítani az országos csúcsot is. Márton Anita az esemény után az MTI-nek nyilatkozva elmondta, nem lehet egy szezonon belül többször hozni a csúcsformát, ezért idén nem az Eb-re, hanem az olimpiára koncentrálnak. Most van túl egy három hetes időszakon, amely kemény edzésekkel telt, jelenleg kezdenek kicsit rápihenni a kontinensviadalra. Mint mondta, "a dobogós helyhez ez is elég lesz". 

Bizony, a mezőny ugyanis nem valami acélos. Anita mellett egy nagy klasszist találunk a döntőben, a címvédő Christina Schwanitzot. Őt legyőzni pokolian nehéz lesz, már a selejtezőben is megmutatta, hogy jó formában van, rögtön egy 19 méter feletti lökéssel mutatkozott be. Az ezüstérem viszont abszolút a magyar versenyzőnek áll, hiszen Anita magabiztosan tudja hozni a 19 méter feletti eredményeket, ami a mezőny többi tagjáról nem mondható el. Csupán két versenyző, a két fehérorosz,  Aliona Dubitskaya és Yulia Leantsiuk büszkélkedhet 19 méter feletti egyénicsúccsal. Viszont mindketten voltak eltiltva, utóbbi öt évig nem versenyzett, és amióta visszatért, nem tudott 19 méter fölé jutni, egyébként Dubitskaya sem. 

Minden jel arra utal, hogy Schwanitz és Anita között fog eldőlni az aranyérem sorsa.

Atlétikai Eb - Női súlylökés
Hatharom-tipp: Márton Anita 1-2. helyen végez
TippmixPro @ 1.45