Forma-1

Rosberg előtt az újabb lepattanó, élni fog-e vele?

Ismét cserbenhagyta Hamiltont a Mercedes, óriási sansz előtt áll Nico Rosberg hiszen idén behúzhatja sorozatban a 4. futamot is, míg csapattársa technikai problémákkal küzd.

Az időmérő kezdeti izgalmai ellenére igencsak unalmasra sikeredett annak vége, miután az egyetlen állva maradt Mercedes csak az idővel versenyzett a pole pozícióért. Már a kezdetekkor nyilvánvaló volt, hogy Szocsiban is a németek diktálják az iramot, a harc az első helyért pedig a két pilótájuk között dől el. Azonban Lewis Hamilton nem várt problémával volt kénytelen szembesülnie a Q2 második felében, így a Q3-ban már pályára sem tudott gurulni. Ezzel legjobb esetben is csak a 10. rajtkockából várhatja a rajtot, azonban korántsem biztos, hogy az autóján semmit nem kell kicserélni. Így akár a hátrasorolásos rajtbüntetését is számításba kell vennünk.

Ki nyeri a nagydíjat?
   
Nico Rosberg 1.30
Lewis Hamilton 6.50
Sebastian Vettel 10.25
Kimi Raikkönen 12.25
További oddsokért KATTINTS IDE!

A világbajnoki címvédő balszerencsék sorozatával nyitotta meg a 2016-os évet, ami úgy látszik, tovább folytatódik, utat nyitva ezzel csapattársának. Nico Rosberg sorozatban a negyedik futamgyőzelmére készülhet a holnapi futamon, hiszen egyetlen más csapat sem tudja nagy eséllyel felvenni versenyt a pole pozíciót simán megszerző némettel, győzelme így szinte biztosra vehető, érzik ezt a bukik is, nem véletlen adtak a győzelmére 1.30-as szorzót a    -n.

Lewis Hamilton tizedik rajtpozíciója ellenben szolgáltathat némi izgalmat a futamra. Amennyiben nem kell alkatrészt cserélni Mercedesében, így izgalmas versenyzéssel akár egy dobogós hely is kinézhet számára, viszont az erre adott szorzó igen csekély (1.57). Ellenben viszont csak a pontszerzés lehet reális cél.

A Ferrarik hátránya ismét jelentős, annak ellenére, hogy mindkét autójukba jelentős fejlesztések kerültek, az időmérőn a hátrányuk közel 1 mp volt. Kimi Raikkönen ráadásul Valteri Bottast sem volt képes megelőzni, mindenki legnagyobb meglepetésére csak a negyedik legjobb időt autózta. Vettel hiába szerezte meg a második helyet, váltócsere miatti öt rajthelyes büntetése következtében csak a hetedik helyről startolhat. Ennek ellenére nehéz megmondani, hogy a pirosak közül ki végezhet előrébb. A dobogó mindkét pilótában benne lehet, de a finn rapszodikus teljesítménye nem ad megfelelő alapot arra, hogy támogassuk a dobogós fogadást 1.90-ért. Vettel pedig viszonylag hátulról érkezik ahhoz, hogy biztosra vegyük a dobogóját, elég nehéz megmondani, hogy tulajdonképpen jó, vagy rossz a top3-ra adott 1.83 (értelemszerűen ugyanennyit adnak a bukik arra is, hogy nem lesz a legjobb három pilóta között).

Itt kell szót ejtenünk még a Williams finn versenyzőjéről, Valteri Bottasról, aki egész hétvégén kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az elmúlt két orosz nagydíjon már kiderült, hogy Bottas igencsak érzi a pályát, tavaly a dobogójától Kimivel való ütközése fosztotta meg. A szabadedzéseken is látszott, hogy konstansan jobb tudott lenni csapattársánál. Idén a Williams a fejlődés terén hátrafelé lépkedett, azonban a Szocsi pályán ismét visszatértek tavalyi teljesítményükhöz. A finn a harmadik helyet szerezte meg, ami Vettel hátrasorolása miatt egy első sort jelent számára a futamon. Ennek ellenére a dobogót nem tartom valószínűnek, hiszen mind a Ferrarik, mind a hátulról érkező Hamilton veszélyes lehet, azt szinte biztosra vehetjük, hogy az ötödik helyről induló Massa előtt végez (1.40).

A másik, csapattársához képest kiemelkedő teljesítményt nyújtó pilóta, Sergio Perez is villantott ma a kvalifikáción. Kétség sem fér hozzá, a Force India jelentősen alul marad 2015-ös teljesítményéhez.  Az idei három futamon csak szenvedtek, pontot is alig sikerült szerezniük. Ezért is számít különösen jónak a mexikói nyolcadik rajthelye, 0.6 mp-et adva csapattársának. Perez már tavaly is különösen jó volt a Szocsi pályán, hiszen a dobogón ünnepelhetett. Ez valószínűleg idén nem fog megismétlődni, de azt rendkívül jól mutatja, hogy Perez érzi a pályát, így az autóhoz képest holnap is jó teljesítményt várhatunk tőle, amiben a pontszerzés is benne lehet. Érdemes lehet párosításban csapattársa, Nico Hülkenberg ellen nyomni a mexikóit mivel az erre adott 1.40 ár-értékben erősnek mondható.

A Red Bull ellenben az időmérőn nem volt túl erős, a 6. és a 7. hely azonban jó alapot szolgáltat egy top 6-os helyezéshez valamelyik, akár mindkét pilótájuk számára. Kvyat haza versenyén rendre jól teljesített, így a holnapi futamon biztosra vehetjük, hogy a maximumot hozza ki magából. Ricciardo idei rendkívül jó formája is okot hagyhat a bizakodásra. Különösen csábító a Ricciardo top6-os helyezésére adott 1.80. Az sem hátrány, hogy köztudottan a bikák jobb teljesítményre képesek a futamon.

Összességében véve egy izgalmas futamot várhatunk, elsősorban a pontszerző helyekért és a dobogóért várható nagy harc. Vettel és Hamilton előzései hozhatnak némi felüdülést, illetve az időmérőn és az edzéseken látott csúszkálásokból következtetve a futamon is láthatunk majd jó néhányat.

A futam tehát holnap 14.00-kor kezdődik, kíváncsian várjuk a történéseket.