Amerikai Nagydíj

A legjobb helyszínen indul a vb-hajrá

  • PKJ

Hamilton és Rosberg közül csak egy maradhat, a finálé első felvonása következik Austinban. A pálya kiváló, az esélyek kiegyensúlyozottak, csak a mezőny kezd kicsit elfogyni a Mercedesek közül.

Hosszú évek után újra 18 autó maradt az F1-es rajtrácson, miután a két utolsó, 2010-ben csatlakozott istálló, a Marussia és a Caterham is bedobta a törölközőt. Austinban így megint viszonylag szűk lesz majd a mezőny, és bár Bernie Ecclestone, a Cirkusz mindenható ura szerint ez semmilyen problémát nem okoz, azért az amúgy sem túl stabil amerikai piacot eléggé kikezdheti az éppen most kidurranó lufi. A színfalak mögött mondjuk már régóta készül a háromautós csapatok terve (még jobban megdobva a költségeket), de idén ebből még biztosan nem látunk semmit. Hogy hosszú távon mi lehet a megoldás, az egyelőre nem nyilvánvaló, de talán érdekesebb is ennél pár fokkal, hogy hogyan alakul a vb-végjáték első állomása. 

Hamilton előnye most 17 pont, de ne feledjük, bukott el ő már ennél simábbnak kinéző címet is, ráadásul most duplapontos évzáró lesz, ahol gyakorlazilag bármi, és annak az ellenkezője is megtörténhet. Az mondjuk mindenképp az angol mellett szól, hogy Rosberggel ellentétben ő már nyert Austinban, még 2012-ben, a McLaren pilótájaként.

A bajnokságból a mostanival együtt még három verseny van hátra, el biztosan nem dől semmi a hétvégén, de bőven igaz az elsőre ostobának tűnő közhely, hogy minden pont számít.

Jelen pillanatban így áll a pontverseny a pilótáknál:

Vb-pontverseny, állás, pilóták
3 futammal a vége előtt
1 Lewis Hamilton Mercedes 291
2 Nico Rosberg Mercedes 274
3 Daniel Ricciardo Red Bull 199
4 Valtteri Bottas Williams 145
5 Sebastian Vettel Red Bull 143
6 Fernando Alonso Ferrari 141
7 Jenson Button McLaren 94
8 Nico Hulkenberg Force India 76
9 Felipe Massa Williams 71
10 Kevin Magnussen McLaren 49

A csapatoknál pedig így - egyébként a Mercedes már behúzta a bajnoki címet, matematikailag is:

Vb-pontverseny, állás, csapatok
3 futammal a vége előtt
1 Mercedes 565
2 Red Bull 342
3 Williams 216
4 Ferrari 188
5 McLaren 143
6 Force India 123
7 Toro Rosso 29
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

A pálya

Két éve futották itt az eső versenyt, friss, izgalmas, és ahhoz képest, hogy Hermann Tilke tervezte, kifejezetten jó. A versenyzők is szeretik, ha rajtuk múlik, sokáig maradna itt Nagydíj, de hát tudjuk, mennyire nem így működik a dolog. 

A vonalvezetés egyébként meglehetősen eklektikus, a tervezők (akiknek csak az egyike volt Tilke) igyekeztek a bajnokság legjobb, legizgalmasabb kanyarjait egymásba fűzni. A kör eleje például teljesen Silvertone-ra hajaz, olyan, mint itt is lenne egy Backetts és egy Maggotts, amit egyébként imádnak a pilóták. A pálya vége már kevésbé lendületes, kevésbé gyors, ide a Hockenheimring stadionrészét importálták a tervezők. 

A több, mint 5 kilométer hosszú pályán összesen 20 kanyar található, ami rengeteg, de nem is ez az igazán különleges, hanem az emelkedő célegyenes, ahol egy kifejezetten mered szakaszon kell nagyon nehéz féktávot venniük a versenyzőknek. Ez a pálya egyik legkomolyabb előzési pontja is egyben.

A három szakasz három alapvetően különböző feladat elé állítja a mérnököket, lehet kötni gazdagon a kompromisszumokat. A pálya első harmada a gyors, lendületes kanyarokról szól, ahol nagyon fontos a jó aerodinamika és a leszorítóerő. A következő szakasz legmeghatározóbb pontja a hosszú hátsó egyenes, az utolsó részt pedig a lassú, technikás fordulók uralják.

Gumik, DRS

A pálya sokoldalúsága miatt a gumikat komoly hatások érik, gyorsan kopnak, vigyázni kell rájuk. Különösen a hatos kanyar és a 16-18-as tripla kombináció lehet trükkös, de a Pirelli beharangozójában az 1-es és a 11-es fordulókra is felhívta a figyelmet.

A gumiválaszték ezúttal a lágy és a közepes keverékekből áll, az olasz gyártó pedig optimálisan két kiállással számol.

Előzni nem lesz nehéz, két DRS-zóna is könnyíti majd a pilóták egyébként sem túl nehéz dolgát. Először a hátsó egyenesben nyithatják a szárnyakat a versenyzőket, másodszor pedig a célegyenesben.

Időjárás, oddsok

A BBC előrejelzése alapján szinte teljesen esélytelen az eső a hétvége során, ne feledjük, Texasban járunk, Mexikótól nem messze. Apropó Mexikó, rengeteg spanyol ajkú szurkolót várnak a versenyre, elsősorban Checo Perez miatt, de nyilván sokan fogják majd Alonsót is megkülönböztetett figyelemmel kísérni - pláne, ha tényleg megtörténik a nagy bejelentés a jövőjével kapcsolatosan.

Ami az esélyeket illeti, az összes szabadedzést nagy fölénnyel behúzó Mercedeseket nagyon nehéz lesz megszorítani. A két vb-menő közül Hamilton egy leheteletnyivel talán esélyesebb (jobb forma, korábbi itteni győzelem, kiegyensúlyozottabb mentális állapot), de a hajrában már minden hiba kétszeresen számít, ezt korábban is láttuk. Rosberg mögé a harmadik helyre Bottasnak van a legnagyobb esélye, de pénteken Alonso alatt sem muzsikált rosszul a Ferrari. A Red Bull az év végére simán második erővé vált, Vettel pedig lassan búcsúzkodik, így rájuk is érdemes lehet figyelni, mint ahogyan a McLarenekre is.

Időmérő magyar idő szerint este héttől, a szokott helyen, a királyi TV-n.