Forma-1

Csapattársak, akiknél leszállt a lila köd

  • PKJ

Nem Rosberg az első, aki letépte láncait, és nekiment a csapattársának. Összeszedtünk néhány példát a múltból, amikor azonos autóban ülők mentek ölre egy-egy helyezésért.

Az évad elején még azt hittük, a két Mercedes totális uralma alatt dögunalomba fullad az idei F1-es évad, de Monaco óta a stuttgartiak két pilótája futószalagon szállítja a botrányokat. Hamiltonról eddig is lehetett tudni, hogy rosszabb napjain egy dúvad és egy hisztis tengerimalac együttes IQ-jának megfeleleő dimenzióban hozza a döntéseket, de a Hungaroringen már Rosbergnél is leeereszkedett a lila köd: annyira felhúzta magát azon, hogy Hamilton nem állt félre előle zokszó nélkül, hogy a nyári szünet után törlesztett, és bevallott módon direkt hajtott bele csapattársába a Belga Nagydíj második körében.

A dologban a legviccesebb persze az, hogy eközben a red bullos Daniel Ricciardo két futamot is nevetve húzott be, így már ott toporog a bajnoki második Lewis Hamilton fenekében, aki 29 ponttal van lemaradva az éllovas Rosberg mögött.

A csapatnál persze áll a bál, Toto Wolff csapatfőnök tajtékzik, Hamilton nemkülönben, de még a mindig higgadt Lauda is felvonta a szemöldökét a színfalak mögött Rosberg manőverét látva. A két versenyző egyébként még barátként futott neki a szezonnak, hogy aztán előbb Hamiltonnál, majd az általában derűs és udvarias Rosbergnél is elszakadjon a cérna, és kitörjön a háború.

Nem ők persze az első páros az F1 történetében, akik annak ellenére ütötték ki egymást egy versenyből, hogy ugyanolyan festésű autóban ültek. A videómegosztókon fellelhető első eset 1980-as, akkor a Tyrell két pilótája akaszkodott össze - bár itt inkább balszerencsés esetről volt szó: a Monacói Nagydíj első kanyarjában Derek Daly repülni tanult, ám merő véletlenségből épp saját csapattársa, Jean-Pierre Jarier fején landolt. Legalább sérülés nem lett belőle.

KIlenc évvel később a phoenix-i USA Nagydíjon a két Dallara, de Cesaris és Caffi akaszkodott össze, majd a szezon végén jött az igazi truváj, a bajnokaspiránsok, Senna és Prost csörtéje. A brazil bosszúból széndékosan ment neki francia ellenfelének a versenyen, manőverét azonban a versenyigazgatóság egyáltalán nem komálta, így végül a zöld asztal mellett Prosté lett a bajnoki korona.

1992-ben Bertrand Gachot (az ő helyén mutatkozhatott be az F1-ben egy évvel korábban Michael Schumacher) és a féktelen rombolási kedvéről elhíresült japán pilóta, Ukio Katajama veszett össze a montréali Kanadai Nagydíj alkalmával. A Lamborghini két versenyzője a legendás hajtűkanyarban akadt össze, de az igazán nagy szám nem ez, hanem, hogy alig néhány hónappal később, az évadzáró Japán Nagydíjon megismételték a magánszámot.

1997-ben a kisebbik Schumacher-fivér is beszabadult az F1-es pályákra, amit mindjárt harmadik futamán jól meg is ünnepelt: sikerült kiütnie a versenyből az akkor épp a második helyen hajtó csapattársát, Giancarlo Fisichellát. Ralf ugyan végül harmadik lett, de ez sem az olaszt, sem a csapatfőnök Eddie Jordant nem hatotta meg, jókora fejmosás lett az ügyből. A kisebbik Schumi néhány hónappal később ismét alkotott, igaz, akkor nem csapattársát, hanem bátyját, és nem a második helyről, hanem egy világbajnoki címből ütötte ki.

Ralf öt évet várt a következő nagy alakítással: akkor legendásan gyűlölt csapattársát, a kolumbiai Juan-Pablo Montoyát tette hidegre az USA Nagydíjon, Indianapolisban.

Két évvel később jött a következő menet, Ralf hazai pályáján, a Nürburgringen. Itt azért inkább JPM a sáros.

A szépemlékű, de finoman szólva is ordas bukás Jaguar csapat utolsó futama, a 2004-es, Brazil Nagydíj is érdekesen alakult: a két versenyző, Mark Webber és Christian Klien nemes egyszerűséggel kiütötte egymást. Előbbi a soron következő két interlagosi futamán is alkotott, előbb Pizzoniát, majd Nico Rosberget tette hidegre csapattársként.

2007-ben a BMW nagy párosa, Kubica és Heidfeld akadt össze, annak is sírás lett a vége. Ahogyan a csapat és sajnos Kubica F1-es történetének is.

És akkor a legutóbbi nagy port kavaró eset: 2010, Török Nagydíj, Sebastian Vettel és Mark Webber, azaz egy szép barátság kezdete. Azóta sem ismerte el egyikük sem a saját felelősségét, de tény, hogy az évad végén Vettel lett a bajnok, Webber pedig egy paraszthajszállal lemaradt tőle a harmadik helyen.