FIFA

Mégis megbüntetik a Barcát, legközelebb 2016-ban igazolhat

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szerdán közleményben tudatta, hogy elutasította a Barcelona és a Spanyol Labdarúgó Szövetség fellebbezését a katalán klubra vonatkozó büntetéssel kapcsolatban. A Barca így ki van zárva a következő két átigazolási időszakból, legközelebb 2016 nyarán szerződtethet új labdarúgót.

Vermaelen (b) volt az utolsó érkező 2016-ig? - Fotó: AFP

A nemzetközi szövetség a 2009 és 2013 közti időszakot vizsgálta, és visszásságokra bukkant a barcelonai klub kapcsán. A jelentés szerint a katalán klub tíz esetben szabálytalanul járt el, amikor külföldi, fiatalkorú játékost szerződtetett.

A FIFA április 2-án közölte, hogy kizárta a klubot a következő két átigazolási időszakból, mert több, 18 éven alatti futballista szerződtetésével megsértette - a Spanyol Labdarúgó Szövetséggel (RFEF) egyetemben - a nemzetközi átigazolásokra vonatkozó szabályokat. Ezért a FIFA úgy határozott, hogy hazai és nemzetközi szinten is kizárja az egyesületet a 2014-es nyári és a 2015-ös téli átigazolási időszakból, ami most másodfokon jogerőre emelkedett, és a fellebbezésre való tekintettel 2015. január 1-én lép életbe, vagyis augusztus 31-ig még szerződtethet új futballistákat a Barcelona.

Érvényben maradt a spanyol szövetség 500 ezer, és a Barca 450 ezer frankos büntetése. A katalánoknak 90 napon belül rendezniük kell fiatalkorú labdarúgóik helyzetét. A RFEF-nek egy éve van arra, hogy szabályozza a kiskorúak nemzetközi átgazolását.

Az áprilisi döntés ellen a Barcelona és a RFEF fellebbezett, ami egyben felfüggesztette az eltiltást, ezért a klub igazolni tudott új játékosokat a nyáron. Erre égető szüksége volt a katalán gárdának, amely eddig két kapussal (Marc-André ter Stegen és Claudio Bravo), két védővel (Jérémy Mathieu, Thomas Vermaelen), két középpályással (Ivan Rakitic, Alen Halilovic) és csatárral (Luis Suárez) erősített, összesen 153 millió euró értékben.

"Az FC Barcelonának nem áll módjában egyetérteni semmilyen döntéssel, amely ellenszegül a La Masia szellemiségével, amely akadémiai, emberi és sportszakmai szempontból példa szerte a világon."

A Barca a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhat jogorvoslatért, a FIFA közleményének megjelenése után nem sokkal az egyesület be is jelentette ezt. Ám Luis Suárez ügyének ismeretében nem biztos, hogy a lausanne-i székhelyű testület kedvezően ítélt majd. A harapásért négy hónapra elmeszelt uruguayi csatárt a vb után igazolta át a klub, a támadó stábjával közösen a CAS-nál fellebbezett a FIFA ítélete ellen, és a sajtóban keringő hírek ellenére a bíróság csak részben enyhítette a dél-amerikai eltiltását.

A FIFA döntése a mostani vérfrissítés ellenére is nagyon érzékenyen érintheti a klubot, a vezetőségnek 11 napja van arra, hogy további játékosokat szerezzen. Saját futballistáit eladhatja a klub és a kikölcsönzött labdarúgóit is visszahívhatja.