Férfi vízilabda

Benedek négy Eb-ezüstérmest kihagyott

Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden kijelölte keretét az augusztus 19-24. közötti Világkupára. A friss Európa-bajnoki második csapatból négyen nem lesznek ott Kazahsztánban.

A budapesti Eb-n ezüstérmes lett a válogatott - Fotó: MTI

Nagy Viktor, Szivós Márton, Tóth Márton és Vámos Márton helyett Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián és Lévai Márton utazik a kazah fővárosba.

"Vámos Marci manduláját ki kell venni, erre a leghamarabb sor kerül, amint a jelenlegi gyulladás elmúlik, a másik három játékos pedig pihenőt kap, ezért így alakítottam át a csapat szerkezetét. Kicsit másként fogunk játszani, de azt gondolom, hogy ez a felállás is sikeres lesz. Maximálisan meg vagyok elégedve a kimaradókkal, nem a teljesítményük miatt történnek a cserék" - nyilatkozta Benedek Tibor szövetségi kapitány a vlv.hu-nak.

A Világkupát Almatiban rendezik augusztus 19. és 24. között. A mieink a B csoportban kezdenek, az ellenfeleink Horvátország, Kazahsztán és Ausztrália lesznek. A 13 játékos augusztus 7-én kezdi meg a felkészülést a Világkupára, augusztus 11. után közös edzések is lesznek a Budapesten tartózkodó japán válogatottal. Magyarország a világbajnok jogán részt vesz a Világkupa döntőjében.

A magyar férfi vízilabda-válogatott kerete a Világkupára:
Decker Attila, Lévai Márton (kapusok)
Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes (mezőnyjátékosok).
Férfi Világkupa:
A-csoport: Montenegró, Szerbia, Egyesült Államok, Dél-Afrika
B-csoport: Magyarország, Horvátország, Ausztrália, Kazahsztán

A szintén a jövő hónapban esedékes oroszországi világkupára készülő friss Eb-bronzérmes magyar női válogatottnál három helyen van változás az Európa-bajnoki kerethez képest. Merész András szövetségi kapitány az augusztus 12. és 27. között Hanti-Manszijszkban rendezendő tornán nem számít a kapus Bolonyai Flórára, továbbá Kisteleki Dórára és Csabai Dórára, helyükre Kasó Orsolya kapus, valamint Menczinger Kata és Hevesi Anita kerül – jelentette be kedden a szakvezető.

"Ahogyan Benedek Tibor, én is úgy gondolom, hogy a világkupa már a következő idény eleje. Ez is az oka annak, hogy a frissen érkező három játékos bekerült a keretbe - jelentette ki Merész András, majd így indokolt: - Egyrészt nagyon komolyan végigcsinálták az Eb-felkészülést az elmúlt időszakban – mint mindenki más is –, másrészt szeretném tűzben tartani a játékosaimat és jelezni a többiek, a most is kimaradók felé, hogy mindenkinek van esélye a keretbe kerülésre."

A három érkező pólós három hete a juniorválogatottal készült, nincsenek tehát lemaradva fizikálisan a többiektől, és taktikailag sem történt olyan nagy változás az elmúlt hetekben, hogy ez hátráltassa őket - magyarázta a kapitány, majd ekként összegzett:

"Elmondható, hogy van 20-22 olyan játékosunk, aki egyenlő esélyekkel küzdhet meg a jövő évi világbajnokságon való részvételért. Éles lesz a verseny, de szeretném is, hogy az legyen, és ezt a világkupa is segítheti."

A magyar női vízilabda-válogatott kerete a Világkupára:
Gangl Edina, Kasó Orsolya - kapusok, Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Hevesi Anita, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Menczinger Kata, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó - mezőnyjátékosok
Női Világkupa:
A csoport: Spanyolország, Oroszország, Új-Zéland, Kína
B csoport: Ausztrália, Magyarország, Egyesült Államok, Dél-Afrikai Köztársaság