Tenisz

A kétszemélyes szupercsapat megvédte címét a Davis Kupában

Csehország nyerte a David Kupát 2013-ban: a címvédő együttes Belgrádban győzte le Szerbiát.

Berdych és Stepánek, a kétszemélyes szupercsapat - Fotó: AFP

A párharc pénteken a két egyes mérkőzéssel kezdődött. A friss világbajnok Novak Djokovics a papírformának megfelelően három játszmában legyőzte Radek Stepáneket, majd a világranglistán hetedik Tomás Berdych egyenlített, szintén három szettben múlta felül az ATP- rangsor 117. helyezettjét, Dusan Lajovicsot. A 23 éves outsider versenyzőnek a sérült Janko Tipszarevicset kellett helyettesítenie, Viktor Troicki doppingvétség miatti eltiltását tölti.

A trófea sorsa a szombati párosmeccsen dőlt el: a veterán Nenad Zimonjics hiába volt fénykorában az egyik legjobb páros játékos a világon, Ilija Bozoljac-al az oldalán nem bírt Berdych-el és Stepánekkel (utóbbi szintén páros nagymenő). Bogdan Obradovics szerb szövetségi kapitány az utolsó pillanatig hezitált, hogy Djokovics vagy Bozoljac legyen-e Zimonjics partnere. Talán nem ezen múlt, ugyanis cseh duó 14 Davis Kupa-találkozójából 13-at megnyert, ráadásul a szerbeket korábban mindkét felállásban megverte.

A vasárnapi első egyest Djokovics behúzta Berdych ellen három szoros játszmában. Lajovicsra várt a lehetetlen feladat, hiába volt mögötte a tomboló Belgrád Aréna, megszorongatni sem tudta Stapáneket. A 34 éves cseh tavaly is nyerőember volt, és akkor az elvileg nála jobb Nicolás Almagrót győzte le a spanyolok elleni fináléban.

Vladimir Safarik cseh kapitány a kupával - Fotó: AFP

Csehország tehát megvédte címét, férfi teniszválogatottja 1980 és 2012 után harmadszor hódította el a trófeát.

Davis Kupa, döntő
Szerbia-Csehország 2-3
Szerbia: Novak Djokovics, Dusan Lajovics, Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjics. Csehország: Tomás Berdych, Radek Stepánek, Lukás Rosol, Jan Hájek.
Vasárnap, egyes:
Lajovics-Stepánek 3:6, 1:6, 1:6
Djokovics-Berdych 6:4, 7:6, 6:2
 
Szombat, páros:
Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjics-Berdych, Stepánek 2:6, 4:6, 6:7 (4-7)
 
Péntek, egyes:
Dusan Lajovics-Tomás Berdych 3:6, 4:6, 3:6
Novak Djokovics-Radek Stepánek 7:5, 6:1, 6:4