Davis Kupa

Orosz-veréssel juthatunk a legjobbak közé

Az oroszokkal játszik a magyar férfi teniszválogatott szeptemberben a tenisz Davis Kupa világcsoportjába jutásért.

A sorozat Twitter-oldala alapján a keddi sorsoláson eldőlt, hogy Magyarország ad otthont a szeptember 15-17-én sorra kerülő párharcnak, amely a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoport-részvételért zajlik majd.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban bravúrral 3-1-re nyertek Pozsonyban a szlovákok ellen, ezzel bejutottak a világcsoport rájátszásába. Ott a 16 tagú elitmezőny első fordulójának vesztesei közül került ki Köves Gábor kapitány csapatának következő ellenfele, ezek Horvátország, Kanada, Németország, Oroszország, Svájc, Japán, Csehország és Argentína voltak. Az oroszok a hetes kiemelési számot kapták.

Nehéz ellenfelet kaptunk, de a mezőnyt elnézve jöhetett volna erősebb csapat is.

- mondta az MTI-nek Köves Gábor kapitány. "Talán lassabb pályán lesz érdemes őket fogadnunk, mert szeretik a gyors borítást. És ne feledjük, hogy az utolsó, aki megverte Roger Federert, az az orosz Jevgenyij Donszkoj volt."

Richter Attila, a szövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy nem a magyarok lesznek az esélyesek, de ehhez már hozzászoktak az elmúlt években. "És mégis itt vagyunk. A csapategység és a hazai pálya mellettünk szól, ezzel együtt a helytállás lesz a cél." - mondta.  

A DK 1900 óta íródó történetében mindössze kétszer fordult elő, hogy a magyarok feljutottak az elitbe: 1993-ban és 1995-ben. Az első alkalommal a Noszály Sándor, Krocskó József, Nagy Viktor összeállítású csapat 3-1-re verte az argentinokat a Margitszigeten, míg 1995-ben az addig 20-szoros Davis Kupa-győztes ausztrálok - soraikban Mark Philippoussisszal és a Mark Woodforde, Todd Woodbridge párossal - 3-2-es vereséggel távoztak a Kisstadionból. A magyarok mindkét alkalommal a következő évben visszakerültek a másodosztályba. Azóta a nemzeti együttes 2013-ban a zóna III. osztályát, azaz a legalacsonyabb osztályt is megjárta.