Forma-1

Räikkönen és Alonso helyet cserélnek?

A világsajtó szerint Kimi Räikkönen közel áll a Ferrarihoz való visszatéréshez, Fernando Alonso pedig akár az ő helyére is menekülhet a Lotushoz.

A finn média már tudni véli, hogy a Jégember aláírt a Ferrarihoz a 2014-es szezonra, míg brit szakírók egyelőre csak arról tudósítottak, hogy 48 órán belül születik döntés az ügyben. A német RTL is megállapodásról számolt be már a hétvégén, de igazából hetek óta ez megy, így bármi lehetséges, és annak az ellenkezője is.

Kinek mi jár a fejében? - Fotó: AFP

Ha viszont igazak az értesülések, és Räikkönen visszatér az olaszokhoz, az sokak szerint jobban megkérdőjelezi Fernando Alonso jövőjét, mint az utóbbi napokban új szerződésért kampányoló Felipe Massáét. 2009-ben - gyenge teljesítménye mellett - ugyanis épp azért vált meg a finntől a Ferrari, hogy a spanyol versenyzőnek utat nyisson. Náluk ugyanis köztudottan rangsor van a pilóták között, két ekkora sztárt pedig lehetetlen egyszerre tűzben és egyszerre nyugodt állapotban is tartani.

Alonso korábban a McLarennél, Lewis Hamilton csapaton belüli riválisaként bizonyította, hogy nem szeret hátrányban lenni márkatársához képest, és azt is nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy Räikkönen hátvédet fog játszani a spanyol kedvéért. Tehát vagy belháború következik Olaszországban, vagy nem fogják egymás mellé ültetni őket.

Utóbbira is megvan még az esély, hiszen a Lotus is szeretné marasztalni a finnt, akinek ajánlatot tettek.

"Most már inkább rajta áll a döntés. Tudjuk, hogy néhány elvárását ki kell elégítenünk, hogy lezárhassuk a tárgyalásokat. De most a fél boxutca Kimit üldözi, így neki kell döntenie. Tudja, hogy mit kaphat tőlünk, de nem tudja, mit kap, ha vált" - írta le a helyzetet Eric Boullier, a Lotus csapatfőnöke.

Ha Räikkönen vált, akkor az arany-feketéknek is új versenyző után kell nézniük, és sokan Nico Hülkenberget tartják esélyesnek a pozícióra, mások ugyanakkor egy sokkal érdekesebb pletykát emlegetnek: Fernando Alonso érkezését. Azaz a két sztár helyet cserélhet.

Igazából erre sem legyinthetünk, hiszen hiába jobb autó egyelőre a Ferrari, mint a Lotus, a spanyol az utóbbi hetekben egyre nyíltabban vállalta fel, hogy feszültség van közte és a csapat között, és ha ezt nem tudják tisztázni, csökkenteni, akkor abból előbb-utóbb búcsú lesz. Kérdés, hogy most vagy egy rossz 2014-es szezon után.

Végül pedig még egy kérdést fel kell tennünk, amin valószínűleg az ügy minden szereplője sokat rágódott mostanában: ha Räikkönen olyan kezelhetetlen és lusta, amilyennek korábban tartották a Ferrari vezetői, mitől tudnának jobban együtt dolgozni vele a következő idényben?

A Formula 1-es világbajnokság következő futamára szeptember 22-én Szingapúrban kerül sor. Az összetettben 222 pontjával Sebastian Vettel áll az élen, a Red Bull német pilótáját Alonso követi 53 pontos hátrányban, míg az utóbbi két futamon betliző Räikkönen 134 egységgel a negyedik, így a vb-címről minden bizonnyal lemondhat.

Forma-1
Az egyéni világbajnoki pontverseny állása
  Versenyző Csapat Pontok
1. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 222
2. Fernando Alonso Ferrari 169
3. Lewis Hamilton Mercedes 141
4. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 134
5. Mark Webber Red Bull Racing-Renault 130
6. Nico Rosberg Mercedes 104
7. Felipe Massa Ferrari 79
8. Romain Grosjean Lotus-Renault 57
9. Jenson Button McLaren-Mercedes 48
10. Paul di Resta Force India-Mercedes 36
11. Adrian Sutil Force India-Mercedes 25
12. Sergio Perez McLaren-Mercedes 18
13. Daniel Ricciardo STR-Ferrari 18
14. Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 17
15. Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 13
16. Pastor Maldonado Williams-Renault 1
17. Valtteri Bottas Williams-Renault 0
18. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 0
19. Jules Bianchi Marussia-Cosworth 0
20. Charles Pic Caterham-Renault 0
21. Giedo van der Garde Caterham-Renault 0
22. Max Chilton Marussia-Cosworth 0
Forma-1
A konstuktőri világbajnoki pontverseny állása
  Csapat Pontok
1. Red Bull Racing-Renault 352
2. Ferrari 248
3. Mercedes 245
4. Lotus-Renault 191
5. McLaren-Mercedes 66
6. Force India-Mercedes 61
7. STR-Ferrari 31
8. Sauber-Ferrari 17
9. Williams-Renault 1
10. Marussia-Cosworth 0
11. Caterham-Renault 0