Forma-1

Szujó profi, de picit Palikos a stílusa - vélemények az F1-es közvetítésről

  • P. Kele János

Négy törzsszurkolót kérdeztünk az MTVA F1-es közvetítéseiről, a legtöbben elégedettek, de van olyan is, aki visszasírja Czollner Gyulát. Más az amerikai adásokról venne példát. Riport.

Tizenkét év után, a tavalyi évad elejétől láthatóak ismét Forma-1-es futamok a hazai közszolgálati csatornán. A kezdetben nagy elánnal induló vállalkozás az első évadban hamar kifulladt, a vezető kommentátor Mezei Dánielt rengeteg néző nem kedvelte, a Facebook-on még külön csoport is alakult annak érdekében, hogy újra a korábban hosszú ideig közvetítő Palik László tolmácsolásában láthassuk a versenyeket.  Az MTVA erre a szezonra váltott, Mezei helyét a szakkommentátor Wéber Gábor mellett a korábban utazó riporterként dolgozó Szujó Zoltán foglalta el, aki műsorvezetőként is közreműködik a hétvégék során. Négy törzsszurkolót kérdeztünk a hazai F1-es közvetítések színvonaláról, és arról, milyen elemeket lenne érdemes átvenni a külföldi adóktól.

A Forma-1-et 1984 óta követő Andrea szerint az MTVA nagy húzása az volt, hogy fix emberré tette Wéber Gábort, aki szakmailag és orgánumát tekintve is tökéletesen megfelel a feladatra. Ért ahhoz, amiről beszél, de nem dadog, okosan, világosan és röviden fejezi ki magát, sőt, tud frappáns vagy épp humoros is lenni.

A korábbi kommentátorok közül csak Knézy Jenőt érzi melléfogásnak, vallja, a legendás riporter alkalmatlan volt egy F1-es futam közvetítésére. „Teljesen alkalmatlan volt az F1-es közvetítésre, viszont nagyon becsültem benne azt, hogy felkészült és végigcsinálta a szezont egy számára teljesen új és ismeretlen sportban.” – mondja Andrea, amihez mindenképp hozzá kell tennünk, hogy Knézy számára a legendákkal ellentétben nem volt ismeretlen terep az F1, hiszen már a sportág első magyarországi közvetítésénél is bábáskodott.

László, aki szintén a ’80-as évek eleje óta rajong a Forma-1-ért, másképp fogalmaz. Szerinte az eddigi kommentátorok közül egyértelműen Wéber Gábor az etalon, de Héder Barna sem vallott szégyent akkor egyszer, amikor a közvetítőfülkébe ülhetett. Az ebben a szezonban összeálló Szujó-Wéber párost kiemelkedőnek gondolja, bár előbbi stílusával nem minden esetben tud azonosulni. „Persze, Szujó is profi, de picit palikos a stílusa.” – mondja erről.

Palik László több ponton is előkerült a beszélgetésekben. Évtizedeken át volt a hazai F1-es közvetítések arca és hangja, karakteres stílusa kevés embert hagyott hidegen. Ahogy mondani szokás, mindenkinek megvan róla a véleménye.

Andrea kezdetben például rajongott érte, később, már az RTL-es időkben ábrándult ki. „A kezdeti Palik volt a kedvencem, amikor viszont átesett a ló másik oldalára, és Czollner Gyula lealázására fektette a hangsúlyt, már nem szórakoztató, sokkal inkább visszatetsző volt, amit csinált. Nem hullattam könnyeket, mikor távozott.” – mesélte. László még kritikusabb, szerinte „Palikban semmi alázat és szakmaiság nem volt már a karrierje végén.”

Csak a kilencvenes évek második felétől követi a sportágat, így viszonylag kevés kommentátorról vannak személyes élményei, de Tamás szerint is a mostani Szujó-Wéber páros az etalon. Wéber nála is kikezdhetetlen, Szujóban ugyan talál hibát, de megértő. „Szujó Zoli időnként túlzásba viszi a lelkesedést, illetve a pénteki szabadedzés közvetítései alatt szokta nagyon durván összekeverni a dolgokat, de ez nekem inkább fáradtságnak tűnik, semmint tudásbéli hiányosságnak. Wéber Gabi hozza a tőle megszokott minőséget.” – mondta.

„Ha az etalont, mint mértéket használod, akihez a többit mérni lehet, akkor senkit nem tartok etalonnak.” – ez már Laci véleménye, aki úgy gondolja, senki nem emelkedett ki annyira a hazai F1-es kommentátorok közül, hogy követendő példaként tekintsünk rá. Ő is a ’80-as évek eleje óta követi a sorozatot, tehát jónéhány riporterről vannak személyes élményei. A jelenlegi párossal elégedett, igaz, nem teljes mértékben.

„Meglepően jók. Zolinak még egy pici szakmaiságot kellene felvennie, de ha azt mondják, hogy mindenképpen kell egy bulváros ember is a közvetítésbe, akkor legyen ő, el tudom fogadni. Amit viszont mindenképpen igényelnék, hogy ne legyenek PR-bullshitek, mint Zolinak volt az angol verseny után.” Ez utóbbi arra az esetre vonatkozik, amikor Szujó Zoltán egy futam után Facebook oldalán heves kiabálása, és sokak szerint túlzottan szenvedélyes közvetítési stílusa miatt magyarázkodott. A kommentátor akkor azt mondta, tudja, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, és vannak olyan személyiségjegyei, amiket nem tud megváltoztatni. A kommentátor erről a hatharom.com-nak adott exkluzív interjújában is beszélt.

A műsor struktúrájával és a szerkesztéssel mindenki elégedett volt, bár az is igaz, jócskán születtek ötletek arra, miket és miképpen lehetne megváltoztatni. A legkritikusabb talán Andrea volt, aki azon nyomban pontokba szedte kívánságait.

„Először is, visszahoznám Czollner Gyulát. Azt hiszem, az elmúlt jó másfél évben rájöttem arra, hogy bár nem tudatosan, de Gyula rajongója lettem, nekem hiányzik a közvetítésekből. Fűszeresebb volt a futam vele. Az sem ártana, ha az ismétlések pontos időben és a megszokott sorrendben jönnének, ne kelljen mindig a műsorújságot lapozgatni. És azonnal tegyék vissza az MTV videótárra a futamokat! Tavaly októberben és novemberben fent volt a futam még talán 2 hétig is adás után, ebben az évben viszont már egyet sem töltöttek fel. Ami a műsort illeti, az F1 torna helyett valami értelmesebb rovatot is el tudnék képzelni, de bulvár hírekre semmi szükség.”

László ennél jóval elégedettebb, ő csak két fontos változtatást említ. Hosszabban és tartalmasabban vezetné fel, és le is a futamot.

„Talán hosszabb bevezető és levezető műsor kellene. Bevezetőben például a múlt felelevenítése, levezetőben elemzés, értékelés mint a német RTL-en.”

A legeredetibb ötlete Lacinak volt, ő egyszerre révedne a múltba, és tekintene a jövőbe, bár tény, nem lenne egyszerű megvalósítani, amit javasol. De egy próbát talán megérne.

„Sajátos ízt adna a közvetítéseknek az, ha egy 2013-as verseny-szituációt megvizsgálnának - mondjuk - a '80-as vagy '90-es évek szemszögéből is. Ez egyben egy pici történeti rálátást is adna az újabb nézőknek, valamint talán segítene elhelyezni a különböző korszakokat és versenyzői mentalitásokat.”

A két talán legszembetűnőbb és legtöbbet emlegetett kérdést, a futam közbeni reklámokat és a helyszíni közvetítést csak Tamás veti fel. „Ha lehet, akkor a helyszínről közvetíteném a futamot. Tavaly az első két futamon ez biztosan így volt, nem tudom milyen okból maradt abba, illetve miért nem tért vissza, holott voltak ígéretek. Ez sokat tudna dobni a közvetítésen. Fontos lenne, hogy a reklámokat lehetőleg akkorra rakják be, amikor nem zavar senkit (pl. Safety Car alatt, és nem akkor, amikor éppen útjára engedik a mezőnyt), de ebben amúgy mintha lett volna pozitív változás most a német futam alatt. Jó lenne több időmérő és verseny alatti interjú, mint az amerikai/ausztrál közvetítések alatt, ahol oda lehet menni verseny közben a pitwallon ülő csapatfőnökhöz egy gyors interjúra. Igaz, az F1-ben ezt nehezen tudom elképzelni.”

Abban Andrea kivételével mindenki egyetértett, hogy jelentős a fejlődés az RTL-es időkhöz képest, de a tavalyi, még Mezei Dániel nevével fémjelzett szezonhoz hasonlítva is nagy az előrelépés. Az MTVA jó úton jár, az F1-es közvetítéseket illetően mindenképp.

A hozzászólásokban várjuk a Ti véleményeteket is!