NBA

Kezdhetnek aggódni a Bulls-drukkerek

Szombaton négy mérkőzéssel elrajtolt a rájátszás az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) rájátszása. Négy mérkőzés után kijelenthető, egy egyelőre mindenki megtartotta pályaelőnyét, a Chicago viszont olyannyira gyenge produkciót nyújtott, hogy tényleg kezdhetnek aggódni a drukkerek.

Deron Williams

Brooklyn-Chicago
106-89

Történelme első playoff-mérkőzését játszott a Nets Brooklynban, a bemutatkozás pedig nem is sikerülhetett volna jobban. A hazaiak ugyanis egyszer sem voltak hátrányban a mérkőzés során, és félidőben már 60-35-re vezettek, amelye természetesen Deron Williamsék már nem engedtek ki a kezükből. Ahogyan az a cikk címéből, illetve az eredményből is kiderült, kezdhetnek aggódni a Bulls-drukkerek, ugyanis a csapat abszolút kilátástalan játékot produkált az első mérkőzésen. Támadásban egyedül a 25 pontot termelő Carlos Boozer volt hatékony, hátul pedig nem tudott mit kezdeni a Chicago az ellenfél méretbeli fölényével, ami könnyű pontokhoz vezetett (a festékből szerzett pontok aránya: 56-36).

Az élete első rájátszás-mérkőzésén pályára lépő Brook Lopez ennek megfelelően 21 ponttal debütált, de mégsem ő, hanem a 22 pontos Deron Williams volt a Nets legjobbja. Bizakodásra adhat okot a vendégeknek, hogy Joakim Noah visszatérhetett, és bár csak alig 14 percet töltött a pályán, a későbbiek során megoldhatja a palánk alatti gondokat.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Brooklyn javára.

New York-Boston
85-78

Meglehetősen izgalmasra sikeredett a rájátszás első mérkőzése, ahol a Boston és a New York csapott össze. A remek védelmek csatájából végül a Knicks jött ki győztesen, de közel sem volt ez ennyire egyszerű feladat… A Kelták ugyanis nagy meglepetésre remekül tartották magukat, ám a második félidőben teljesen összeomlott a támadógépezet, hiszen a vendégek mindössze 25 pontot szereztek. Ennek ellenére a végjátékban így is volt esélye a bostoniaknak, de a kulcsfontosságú támadások szinte kivétel nélkül eladott labdákkal végződtek, ami a rájátszásban már nem megengedhető.

A mérkőzés legjobbja a 36 pontot termelő Carmelo Anthony volt, míg a vendégeknél nagy meglepetésre nem a nagy öregek remekeltek elsősorban, hanem Jeff Green, aki 26 egységet könyvelhetett el (igaz, ebből 20-at az első félidőben).

A négy győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a New York javára.

Denver-Golden State
97-95

Az est legkiélezettebb mérkőzését a Denver és a Golden State összecsapása hozta. A végig fej-fej mellett haladó felek összecsapásán 14.5 másodperccel a vége előtt Stephen Curry egy triplával egyenlített, majd 1.2 szekundummal a dudaszó előtt a veterán hátvéd, Andre Miller bevágott egy ziccert, ami győzelmet ért a hazaiak számára. Érdekesség egyébként, hogy az irányító 14 éves karrierje során még sohasem veszített csapataival első körös párharcot, ami nem túl jó előjel a Warriors számára.

Érdekes egyéni teljesítményekben nem volt hiány, Miller például 28 pontot szerzett a kispadról beállva, amivel nem csak a Denver, hanem az egész mezőny legjobbja volt. A másik oldalon Stephen Curry pocsékul indította karrierje első rájátszás-mérkőzését, hiszen az első félidőben mindössze egy pontja volt, és egyetlen mezőnykísérletet sem értékesített a kilencből, ám végül 19 egységgel zárt. Hátvédpárjának, Klay Thompsonnak viszont remekül ment a játék, 22 pontot ért el, ami azonban aggodalomra adhat okot a vendégeknek, az nem más, mint David Lee sérülése, akit a negyedik negyedben társai támogattak le a pályáról, később pedig nem térhetett vissza.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Denver javára.

Los Angeles Clippers-Memphis
112-91

Három negyeden át remekül tartotta magát a Memphis Los Angelesben, a záró etapot azonban 37-22-re hozta le a Clippers, így a nap leginkább vár mérkőzése végül izgalommentes véget ért. A találkozó nagy részében az ellenfelet remekül lassító Grizzlies centere, Marc Gasol meglehetősen egyszerűen fogalmazott, amikor arról faggatták, hogy mi volt a probléma: „A saját játékunkkal vertek meg minket.”

Persze, mit tehet az ember akkor, amikor például Chris Paulnak nagyon megy a játék? A liga egyik (ha nem a) legjobb irányítója ugyanis 32 perc alatt 23 pontot hozott össze, sőt, hét gólpasszt is kiosztott. A másik oldalon Jerryd Bayless volt a legeredményesebb a maga 19 egységével.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Los Angeles javára.

NBA
Rájátszás, 1. játéknap
New York-Boston 85-78
Denver-Golden State 97-95
Brooklyn-Chicago 106-89
Los Angeles Clippers-Memphis 112-91