NBA

Marad a Lakers élén Mike D'Antoni

  • MD

Mike D'Antoni nagy reményekkel érkezett Los Angelesbe a Lakershöz, végül döcögősen és vért izzadva lett hetedik a nyugati főcsoportban. Bár az elvárások miatt csalódást keltő szezonon van túl a Lakers, Mitch Kupchak általános igazgató biztosította a szurkolókat arról, hogy a vezetőedző jövőre is Kobe Bryantéket fogja vezényelni.

Mike D'Antoni talán maga sem tudta, mire vállalkozott, amikor novemberben elvállalta a Los Angeles Lakers irányítását. Sokáig úgy tűnt, hogy a magasan jegyzett szakember sem tudja kihozni az All-Star keretből, melyet egész szezon során sújtott a sérüléshullám, de végül hetedik helyen bemasírozott a playoffba a csapat.

Mitch Kupchak, a Lakers vezetőedzője a szerdai szezonfinálé után közölte a nyilvánvalót: D'Antoni jövőre visszatér vezetőedzőként a gárdához.

"Úgy vélem, hogy a körülményekhez képest Mike nagyszerű munkát végzett. Nem számolunk semmilyen változtatással. Nem volt edzőtábora, rengeteg sérültje volt, de végig a szezonban remek munkát végzett."

A Lakers már öt mérkőzés után menesztette Mike Brownt a szezon elején, majd három edzőt is meginterjúvoltak Kupchakék az utód kiválasztása előtt. D'Antoni mellett a nevek között ott volt Phil Jackson is, aki korábban már irányította a Lakerst, aki már 11 bajnoki gyűrűvel bírt, de végül D'Antonira esett a választás.

Mike D'Antoni a playoffba jutással meggyőzte feletteseit, hogy van maradása a csapatnál

Ez sokáig baklövésnek bizonyult, hiszen az első 32 meccsen csupán 12-20-as mérleget produkált vele a Lakers. A csapat öregjei nem igazán tudták felvenni D'Antoni játékstílusát, és a sérülések sem kerülték el az együttest. Steve Nash, Dwight Howard, Pau Gasol és a szezon végén Kobe Bryant is kidőlt hosszabb időre.

A játékosok és az edzők január 23-án öntötték ki bánatukat egymásnak, és nem is kellett több a pálforduláshoz. Akkor a Memphis elleni vereséget követően 17-25-ön állt a Lakers, a maradék meccsen azonban 28 győzelmet aratott és csupán 12 alkalommal kapott ki, ami egészen a hetedik helyig repítette a Lakerst.

"Nem kap elég dicséretet, és ez érthető. A szezon kétharmadán keresztül küszködtünk, és az elvárások is magasak voltak. A Lakers nem segített a dolgokon azzal, hogy edzőt váltottunk, és Mike-ot raktuk bele ebbe a helyzetbe, amit ő viszont örömmel elvállalt. Úgy hiszem, hogy végezetül azért keményebb dolga volt, mint amilyenre számított."

Nemcsak a játékosok, hanem maga D'Antoni is idomult a szezon során, és a memphisi bukás után elkezdett egy új rendszerrel dolgozni, ami jobban illett a játékosállományhoz. Ez a húzás döntőnek bizonyult.

D'Antoni hároméves szerződést írt alá 12 millió dollárért, a csapatnak pedig opciója van arra, hogy a harmadik év után még egy esztendőre megtartsa a szakembert. A Lakers a San Antonio Spursszel kezdi meg az NBA rájátszását vasárnap.