NBA

Kobe Bryant sérülten is felülmúlta Wilt Chamberlaint

A Lakersről szólt az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) szombati játéknapja, hiszen mindamellett, hogy a Los Angeles-iek a Sacramento otthonában nyertek, Kobe Bryant letaszította Wilt Chamberlaint a dobott pontok örökranglistáján a negyedik helyről, mindezt sérülten.

Kobe Bryant

Sacramento-Los Angeles Lakers
98-103

Ahhoz képest, hogy a Milwaukee elleni vereséget követően még arról számoltunk be, hogy Kobe Bryant megsérült, sőt, a Kings elleni meccs előtt sem volt biztos a játéka, elég nagyot fordult a világ. A veterán hátvéd ugyanis nem hogy pályára lépett, győzelemre is vezette csapatát, 19 pontot, 14 gólpasszt és 9 lepattanót gyűjtött. Ez a teljesítmény azt is jelentette, hogy Bryant letaszította minden idők legjobb pontszerzőinek listáján a negyedik helyről a legendás Wilt Chamberlaint.

A találkozót egyébként sokkal jobban kezdte a Kings, amely az első negyedben 12 pontos előnyre tett szert. Ezt követően azonban beindult a Lakers henger, és ha nem is simán, de Bryanték megszerezték ezt a fontos sikert.

Bryanten kívül kiválóan játszott Dwight Howard is, a center 24 pontot és 15 lepattanót szerzett. A másik oldalon Tyreke Evans volt a legjobb a maga 21 egységével.

Dallas-Chicago
100-98

Ha lehet, a Lakers üldözői sokkal nehezebb feladatokat láttak el, méghozzá sikeresen. Elsőként a Mavericks nyert a Chicago ellen, izgalmakban pedig ezen a találkozón sem volt hiány. A felek egálról indultak a záró negyedben, amelyet a Bulls olyannyira jól kezdett, hogy négy perccel a vége előtt 12-vel vezetett. A hátralévő időben azonban csak egy pontot szereztek a vendégek, így a tavalyelőtti bajnok, Dirk Nowitzki vezetésével (illetve győztes triplájával) megfordította a mérkőzést.

A találkozó legjobbja is német erőcsatár volt, hiszen 35 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez. A másik  oldalon a Deng-Boozer-Robinson trió tagjai egyaránt 25-25 pontot gyűjtöttek, de szombaton ez is kevés volt az üdvösséghez.

Utah-Brooklyn
116-107

Amint azt mondtuk, jó napja volt az üldözőknek is, és ez alól a Utah sem kivétel. A pénteki, Portland elleni siker után ugyanis a Brooklynt is legyőzték Al Jeffersonék, köszönhetően elsősorban a kiváló rajtoknak, amelyet a félidők elején produkált a Jazz. Az első negyedet öt, a harmadikat pedig 11 ponttal nyerték a hazaiak, ez pedig komoly hatással volt a mérkőzés kimenetelére.

No és persze az is, hogy Joe Johnson kihagyta a meccset a vendégeknél. A Nets játékosai láthatóan mindent megtettek a pótlásának érdekében, hiszen Deron Williams dupla-duplát jegyzett, Brook Lopez 27, C.J. Watson pedig 22 egységet termelt. A másik oldalon a Foye-Williams-Jefferson trió vitte hátán a csapatot, a három játékos összesen 66 ponttal terhelte a vendégek gyűrűjét.

Houston-Los Angeles Clippers
98-81

A nap egyik legnagyobb meglepetését a Houston együttese produkálta, amely szabályosan kitömte a Clipperst. A mérkőzés szorosan indult, a második negyedtől kezdve azonban fokozatosan átvették a hazaiak az irányítást, ami odáig fajult, hogy a harmadik negyedet már 30-13-ra hozták a Rakéták.

A Houston sikere igazi csapatmunka volt, mivel James Harden hiányában gyakorlatilag mindenki kivette a részét a diadalból. Igazán kiemelkedő egyéni teljesítményt nem tudunk említeni, Jeremy Lin, Chandler Parsons, illetve Francisco Garcia egyaránt 15-15 ponttal járult hozzá a szép győzelemhez. A másik oldalon egyedül Chris Paul hozta a tőle elvárhatót, 19 pontot és 7 gólpasszt jegyzett.

Milwaukee-Oklahoma City
99-109

Legutóbbi vereségét követően a Lakers-verő Milwaukee otthonában tudott javítani a Thunder. A találkozó rendkívül furcsán alakult, mivel a harmadik negyedben a vendégek eladták az előnyüket, így a záró játékrészt egálról kezdhették a felek. Ennek ellenére a Bucks képtelen volt élni a lehetőséggel, és mindössze 16 pontot szerzett a negyedik negyedben, amelyet a Thunder természetesen könnyedén felülmúlt.

Persze, nehéz úgy játszani, ahogy a csapat két legjobb játékosa pocsékul teljesít, márpedig a hazaiaknál éppen ez történt. Brandon Jennings csak nyolc, Monta Ellis pedig kilenc pontot gyűjtött, azonban Ersan Ilyasova mindkettejüket megpróbálta pótolni, a török játékos 29 pontot és 14 lepattanót jegyzett. A másik oldalon Russel Westbrook 23 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplát ért el, Kevin Durant pedig 30 pontot termelt.

Minnesota-Memphis
86-99

A Thunder után újabb nagy skalpot gyűjthettek volna Ricky Rubióék, azonban a Minnesota csúnyán összeomlott a záró negyedben a Memphis elleni találkozón, ugyanis a 19-34-re elveszített záró etap a meccsbe került.

A fiatal spanyol irányító egyébként majdnem tripla-duplát ért el, 23 ponttal, 10 lepattanóval és 9 gólpasszal zárta a mérkőzést. A másik oldalon Marc Gasol volt a legjobb a maga 21 pontjával.

NBA
Alapszakasz, 144. játéknap
Dallas-Chicago 100-98
Atlanta-Orlando 97-88
Houston-Los Angeles Clippers 98-81
Minnesota-Memphis 86-99
Philadelphia-Charlotte 100-92
Milwaukee-Oklahoma City 99-109
Utah-Brooklyn 116-107
Phoenix-Indiana 104-112
Sacramento-Los Angeles Lakers 98-103
Golden State-Portland 125-98