Ausztrál Nagydíj

Räikkönen győzelmével indult az idény

  • P. Kele János

Hatalmas taktikai csatát nyert Melbourne-ben a Lotus, Räikkönen győzelemmel kezdte a világbajnoki sorozatot. Vettel és a Red Bull a versenyre visszaesett, Alonso viszont remekül küzdött és behozta Ferrariját a második helyre.

Bár a szombati napot szinte teljesen elmosta az eső, vasárnapra szinte híre-hamva sem maradt a rossz időnek Melbourne-ben - az időmérő befejezését és a versenyt is döntően száraz körülmények között rendezték az Albert Parkban.

Az első sort kisajátító Red Bull azonban a versenyen nem tudta a maga javára fordítani a kevésbé extrém időjárási körülményeket: Webber már a rajtnál elszállt, Vettel pedig bárhogy is próbálkozott, nem tudott komoly előnyre szert tenni riválisaihoz képest.

Sőt, a második boxkiállások alatt a Ferrari egy vakmerő húzással elébe tudta varázsolni Fernando Alonsót, így a háromszoros címvédő német versenyző elveszítette vezető helyét a versenyben. A futam ezen szakaszában a közepes gumikon startoló Sutil, és a sokáig Alonsót is előző Massa tartotta még nagyon jól magát, de már akkor is látszott, hogy milyen jól bánik az abroncsokkal Kimi Räikkönen és a Lotus.

2007 finn világbajnoka aztán ráadásul nyerőt is húzott: nem tartott a riválisokkal az újabb kerékcserére, inkább elkezdett vigyázni az abroncsaira és megpróbált megspórolni egy kiállást. Ez aztán annyira jól sikerült neki, hogy nagyjából a verseny felénél világossá vált, csak a pályán, kerék a kerék ellen lehet majd elébe kerülni.

Sem Alonso, sem Vettel nem tudott azonban olyan tempót villantani, ami elég lett volna ehhez - Räikkönen gyakorlatilag simán behúzta a győzelmet, még izgulnia sem kellett különösebben. Alonso ugyan sokáig próbálta üldözni, de végül be kellett látnia: ezen a napon Kimi Räikkönent és a Lotust képtelenség legyőzni.

Vettel csendes verseny végén lett harmadik, Massa minden dicséretet megérdemel negyedik pozíciójáért, de Hamilton is becsülettel küzdött, hogy behozza a Mercedesét az ötödik helyre. Webber pocsék rajtja után folyamatosan javulva lett hatodik, a pontszerzők mezőnyét pedig a mögötte befutó Sutil, di Resta, Button, Grosjean négyes egészítette ki.

Folytatás egy hét múlva, Malajziában.

Ausztrál Nagydíj, Melbourne, Albert Park
Végeredmény, 58 kör
1. Räikkönen Lotus-Renault 1h30:03.225
2. Alonso Ferrari + 12.451
3. Vettel Red Bull-Renault + 22.346
4. Massa Ferrari + 33.577
5. Hamilton Mercedes + 45.561
6. Webber Red Bull-Renault + 46.800
7. Sutil Force India-Mercedes + 1:05.068
8. Di Resta Force India-Mercedes + 1:08.449
9. Button McLaren-Mercedes + 1:21.630
10. Grosjean Lotus-Renault + 1:22.759
11. Perez McLaren-Mercedes + 1:23.367
12. Vergne Toro Rosso-Ferrari + 1:23.857
13. Gutierrez Sauber-Ferrari + 1 kör
14. Bottas Williams-Renault + 1 kör
15. Bianchi Marussia-Cosworth + 1 kör
16. Pic Caterham-Renault + 2 kör
17. Chilton Marussia-Cosworth + 2 kör
18. van der Garde Caterham-Renault + 2 kör
Világbajnoki pontverseny állása
Pilóták, 1 futam után
1. Räikkönen 25
2. Alonso 18
3. Vettel 15
4. Massa 12
5. Hamilton 10
6. Webber 8
7. Sutil 6
8. Di Resta 4
9. Button 2
10. Grosjean 1
Világbajnoki pontverseny állása
Konstruktőrök, 1 futam után
1. Ferrari 30
2. Lotus-Renault 26
3. Red Bull-Renault 23
4. Mercedes 10
5. Force India-Mercedes 10
6. McLaren-Mercedes 2

ÉLŐ közvetítésünk:

Kimi Räikkönen győzelmével indul a 2013-as F1-es világbajnokság, a finn világbajnok karrierje 20. futamgyőzelmét szerzi. Alonso bejön másodiknak egy küzdelmes verseny végén, Vettel viszont annak ellenére, hogy a pole-ból indult, csak a harmadik helyet szerzi meg. A további sorrend a pontszerző helyeken: Massa, Hamilton, Webber, Sutil, di Resta, Button és Grosjean.

58. kör - Kezdődik az utolsó kör, sok változás már nem várható: Räikkönen, Alonso, Vettel, Massa, Hamilton, Webber, Sutil, di Resta, Button, Grosjean, Pérez a sorrend.

57. kör - Räikkönen búcsúzóul még megfutja a verseny leggyorsabb körét, csak a mihez tartás végett. Itt már nincs esély, a finn meg fogja nyerni az idénynyitót.

54. kör - A két McLaren botrányos versenyen van túl, Button kilencedik, Pérez pedig még csak nem is pontszerző, tizenkettedik jelenleg.

51. kör - Sutil szuperlágyai nagyon beszemcsésedtek, Hamilton és Webber is elmegy a német mellett, pár kanyaron belül.

50. kör - Nyolc kör van még hátra, Räikkönen vezet, mögötte Alonso, Vettel, Massa, Sutil, Hamilton, Webber a sorrend.

48. kör - Alonso nem tud gyorsabb lenni Räikkönennél, sőt a finn növeli a távolságot a ferrarishoz képest.

47. kör - Sutil is letudta az utolsó kerékcseréjét, ráadásul ő innentől kezdve szuperlágyakon rohamozhat.

46. kör - Egy DRS-zónával később már sikeres a manőver, Alonso átveszi a második helyet. Hét másodperc a hátránya Räikkönenhez képest, köztük dől el a győzelem sorsa.

45. kör - Alonso is utolérte Sutilt, de egyelőre nincs előzés.

44. kör - Sutil inkább a gumijaira vigyáz, nem csatázik Räikkönennel. Újra a finn lotusos az élen.

43. kör - Eddig bírta Hamilton, harmadszor is a boxban a brit.

42. kör - Alonso rettenetesen gyors, simán leszakítja magáról Vettelt és közeledik Räikkönenhez is. Hat másodperc most a hátránya, de már nincsen hátra több kiállás.

40. kör - Hamilton nem tudja megcsinálni két kiállásból, teljesen elkoptak a gumijai, Vettel után Massa is előzi. Sutil, Räikkönen, Alonso, Vettel és Massa a sorrend az élen, a Force Indiának viszont még van egy kiállása.

39. kör - Alonso a boxban az élről, ő is túl van az utolsó cseréjén.Simán visszajön Vettel és Massa elé. Sutil vezet, Räikkönen a második.

38. kör - Vettel is megkapta az utolsó közepes keverékű abroncsait, Massa elé érkezett vissza.

37. kör - Massa letudta a harmadik cseréjét, először a vezető négyesből. Furcsa, ha Räikkönen előtt hagyja a Ferrari, talán fel tudta volna tartani néhány kör erejéig a finnt.

36. kör - Alonso, Vettel, Sutil, Massa, Räikkönen a sorrend az élen - és az első négyesnek egyszer még jönnie kell kereket cserélni. Sutil ráadásul szuperlágy gumikat kell, hogy kapjon.

35. kör - Räikkönen most a boxban, valószínűleg utoljára. Az ötödik helyre jött vissza.

34. kör - Túl vagyunk a versenytáv felén, Räikkönen innen teljesen biztosan eggyel kevesebbszer áll ki, mint a riválisok. Győzelmi esély a Lotusnál.

32. kör - Hamilton a boxban, másodszor is. Räikkönen visszagyorsult, az előző körében valószínűleg komolyabb hiba lehetett.

31. kör - Räikkönen is kezd lassulni, Alonso pedig egy kör alatt Hamilton sarkában terem. Komoly a csata, az angol el is fékezi magát, így a ferraris elébe kerül.

29. kör - Megjött az a bizonyos néhány csepp, de Räikkönent arra biztatják, maradjon kinn a száraz abroncsokon.

28. kör - Webber fülére most azt mondják, csak néhány csepp eső jön, nem lesz komolyabb zuhé. Räikkönennek most kamatozik, hogy nem gyilkolta a gumijait a második etapban, még simán tud olyan köröket, mint a mögötte érkező Alonso-féle vonat. Massa nagyon komolyan támadja Sutilt.

27. kör - Alonso, Vettel, Sutil és Massa vonata utolérte Rosberget, de előzniük nem kell, mert a német technikai probléma miatt félreáll a Mercedes-szel. Megvan a második kiesőnk.

25. kör - Räikkönen begyorsult az élen, övé a leggyorsabb kör, de nyolc percen belül esőt várnak. Maldonado versenye közben a kavicságyban ér véget.

24. kör - Massa az élről a boxban, de csak Sutil mögé ér vissza a pályára. A virtuális sorrend jelenleg Alonso, Vettel, Sutil és Massa. A pályán Räikkönen vezet, a két Mercedes előtt.

23. kör - Vettel megelőzi Sutilt, ez most nagyon fontos volt.

21. kör - Sutil és Vettel egyszerre a boxban, mindketten közepes keverékeket kapnak, és mindketten visszaesnek Alonso mögé. Massa az élen.

20. kör - Alonso jön a boxba, a Ferrari egy korai kerékcserével megpróbál előnyhöz jutni Vettelékkel szemben. Közben a háromszoros világbajnok egyre inkább csúszkál, fogynak a gumijai.

19. kör - Most kicsit leült a verseny, mindenki Sutil depózására vár - egyelőre hiába. Közben Webber már másodszor cserél kereket, elúszni látszik az ausztrál futama.

16. kör - Ricciardo is boxolt, már csak Sutil és Pérez nem cserélt kereket a mezőnyből.

15. kör - Rosberg személyében az utolsó szuperlágy gumis is a depóban, Sutil ezzel átveszi a vezetést a Force Indiával. Vettel már támadja.

14. kör - Hamilton a boxba veszi az irányt az élről, ő is megkapja a közepes keveréket. Pérez mögé érkezik vissza, a nyolcadik helyre.

12. kör - Pérezt Vettel, Massa és Alonso is megelőzi egy körön belül.

11. kör - Hamilton, Rosberg, Sutil, Pérez, Vettel, Massa, Alonso és Räikkönen a sorrend az élen, az első négyes még nem állt ki  kereket cserélni. Szuperlágy gumi viszont már csak a két Mercedesen van.

10. kör - Vége van a szuperlágy gumiknak, az élen tusakodó Alonso-Räikkönen kettős egyszerre áll ki kerekeket cserélni. Mindketten Massa mögé jönnek vissza, Maldonado inkább a fűre menekül előlük.

9. kör - Egy körig vezetett csak a ferraris brazil, most ő a depóban. Vettel mögé jött vissza, Alonso az élen.

8. kör - Vettel a boxban, megkapja a közepes keverékű Pirelliket. Massa vezet.

7. kör - Vettel nem tud elszakadni az élen, Massa és Alonso is bőven látótávolságon belül van hozzá képest.

6. kör - Pérez már a kilencedik, most épp Grosjean-t előzte.

5. kör - Jenson Button máris depózott, megkapta a közepes keveréket. Ugyanezeken az abroncsokon indulva Sutil jelenleg tizedik, Pérez tizenkettedik, Maldonado tizenhatodik. Webber is a boxban.

4. kör - Pérez a rajtnál szintén kissé beragadó Grosjean-t támadja a középmezőnyben, miközben a képernyőn a rajtot ismétlik.

3. kör - Lehet nyitogatni a hátsó szárnyat, miközben Massáé a leggyorsabb kör.

2. kör - Egészen eddig, a finn világbajnok kivág Hamilton mögül, és átveszi a negyedik helyet.

2. kör - Alonso nagyon keményen támadja Massát a második helyen, de a brazil egyelőre tartja magát. A Mercedesek lassan melegítik az abroncsaikat, Räikkönen szinte letolja a pályáról Hamiltont, de egyelőre nincs előzés.

Rajt - Vettel simán eljött a rajttól, de Webber szokása szerint borzasztóan beragadt. A második helyre Massa zárkózott fel, mögötte előbb Hamilton, majd az őt megelőző Alonso tűnt fel. Ötödikként Räikkönen fordult el, majd Rosberg és Webber következik.

7:02 - A pályától néhány kilométerre már esik.

7:00 - Elindult a felvezető kör, az első tíz helyezett autóján kivétel nélkül szuperlágy abroncsok. Mögöttük Sutil, Ricciardo, Pérez és Maldonado szavazott a közepes keverékre kezdésként.

6:58 - Két perc még a felvezető kör rajtjáig, már minden versenyző az autójában, a motorok beindítva.

6:56 - A magyar idő szerint hajnali kettőkor véget ért időmérő edzés óta nagyon sokat javult a pálya állapota, nem volt több eső, sőt, mivel a szél továbbra is nagyon erős, gyakorlatilag teljesen felszáradt a versenyvonal. A meteorológusok úgy számolnak, száraz futamunk lesz, de az idő meglehetősen hűvös, mindössze 18 fokot mérnek az Albert Parkban.

6:54 - Friss hír, hogy az eredendően a tizenegyedik rajthelyet megszerző Nico Hülkenberg nem vesz részt a versenyen, a Sauber németjének súlyos gondjai akadtak az üzemanyagellátó-rendszerével.

6:51 - Kezdjük egy kis visszatekintéssel: a szombatról magyar idő szerint ma hajnalra tolt időmérő edzést - immáron száraz pályán - Sebastian Vettel nyerte, a karrierje harminchetedik pole-ját szerző német mögül csapattársa, Mark Webber vághat neki a futamnak. A harmadik Lewis Hamilton, mögötte a sorrend Massa, Alonso, Rosberg, Räikkönen, Grosjean, di Resta és Jenson Button.

Ausztrál Nagydíj, Melbourne, Albert Park
Időmérő edzés, végeredmény
1. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1m27.407s
2. Mark Webber Red Bull-Renault 1m27.827s + 0.420s
3. Lewis Hamilton Mercedes 1m28.087s + 0.680s
4. Felipe Massa Ferrari 1m28.490s + 1.083s
5. Fernando Alonso Ferrari 1m28.493s + 1.086s
6. Nico Rosberg Mercedes 1m28.523s + 1.116s
7. Kimi Raikkonen Lotus-Renault 1m28.738s + 1.331s
8. Romain Grosjean Lotus Renault 1m29.013s + 1.606s
9. Paul di Resta Force India-Mercedes 1m29.305s + 1.898s
10. Jenson Button McLaren-Mercedes 1m30.357s + 2.950s
11. Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 1m38.067s + 1.873s
12. Adrian Sutil Force India-Mercedes 1m38.134s + 1.940s
13. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Ferrari 1m38.778s + 2.584s
14. Daniel Ricciardo Toro Rosso-Ferrari 1m39.042s + 2.848s
15. Sergio Perez McLaren-Mercedes 1m39.900s + 3.706s
16. Valtteri Bottas Williams-Renault 1m40.290s + 4.096s
17. Adrian Sutil Force India-Mercedes 1m37.593s + 2.024s
17. Pastor Maldonado Williams-Renault 1m47.614s + 4.234s
18. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1m47.776s + 4.396s
19. Jules Bianchi Marussia-Cosworth 1m48.147s + 4.767s
20. Max Chilton Marussia-Cosworth 1m48.909s + 5.529s
21. Giedo van der Garde Caterham-Renault 1m49.519s + 6.139s
22. Charles Pic Caterham-Renault 1m50.626s + 7.246s

6:48 - Köszöntünk mindenkit, hamarosan kezdődik a 2013-as F1-es szezon első futama, a melbourne-i Ausztrál Nagydíj. Tartsatok velünk, kövessétek élő közvetítésünket!