NBA

Nem bírták a hajrát a nagycsapatok a szerdai játéknapon

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 42. játéknapján tizenhárom mérkőzéssel kedveskedett a liga a kosárlabda szerelmeseinek. A Miami hazai pályán szenvedett vereséget a Golden State-től, de a nyugati nagyágyúk sem szerepeltek jobban, a San Antonio a Utah Jazztől, a Memphis pedig a Phoenixtől kapott ki, és az Oklahoma City is csak nyögvenyelősen verte a New Orleanst.

Miami Heat - Golden State Warriors 95-97

A Golden State Warriors játékosai megmutatták, hogy az elmúlt időszakban nyújtott kiváló teljesítményük nem csupán a véletlen műve, és újabb skalpot gyűjtöttek be a szerdai játéknapon, ha lehet mondani a legnagyobbat: a címvédőét. A vendégek végig tartották a tempót LeBron Jamesékkel, és az utolsó pillanatban Jarrett Jack passzát Klay Thompson váltotta két pontra, amivel eldöntötte a mérkőzést.

Thompson, akit a második körben draftolt a Golden State szezon- és karriercsúcsot állított be 27 ponttal, és utolsó megmozdulásának köszönhetően már zsinórban ötödik győzelmét aratta a Warriors. LeBron James 31 pontja mellett sportszerűségéről is tanúbizonyságot tett, a találkozó után személyesen gratulált az újoncnak:

"Keményen játszott, remek küzdelem volt a pályán köztem és közte. Mindig is tiszteltem őt, főleg az egyetemi évei alatt, nagyszerű játékos, akinek nem sok mindenki adott esélyt, de látható, hogy jól tudja ezt a játékot játszani" - dicsérte James Thompsont. A regnáló MVP egyébként sorozatban 25. találkozóján ért el legalább 20 pontot, ami a leghosszabb aktív sorozat jelenleg a ligában.

Utah Jazz - San Antonio Spurs 99-96

A San Antonio az utolsó 12 mérkőzéséből 11-et is megnyert, így nem volt kérdéses, hogy melyik csapat vágott neki esélyesként a találkozónak. Ennek megfelelően a vendégek már nyolc ponttal is mentek alig négy perccel a rendes játékidő vége előtt, ekkor azonban a hazaiak rákapcsoltak, és végül az egész meccsen szürke Mo Williams triplája döntött a dudaszónál. Williams ezen kívül csak öt ponttal tudta kisegíteni csapatát, a Utah leginkább Paul Millsapnek, Al Jeffersonnak és Gordown Haywardnak köszönhette, hogy a záró pillanatokra még volt esélye a győzelemre.

A Spursnél Tim Duncan és Tony Parker egyaránt 22 pontot termelt, de ez is kevés volt, hogy meghosszabbítsák az öt meccs óta tartó győzelmi szériájukat.

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 82-80

Hatalmas meglepetéssel szolgált a Suns és a Grizzlies összecsapása, ugyanis a hazaiak, akik hét vesztes mérkőzéssel a hátuk mögött fogadták a Memphist, pontot tettek lejtmenetük végére Goran Dragicnak hála. Dragic, aki majdnem egy hete szintén az utolsó pillanatban menthette volna meg a Sunst a Dallas ellen, ezúttal nem hibázott a végjátékban, és 0.5 másodperccel a vége előtt bebiztosította a sikert a hazaiaknak.

Rudy Gay 21 ponttal, Zach Randolph pedig dupla-duplával abszolválta a találkozót a vendégek részéről, akik először szenvedtek vereséget kétszer egymás után az idei szezonban, aminek köszönhetően kezdenek lemaradni a San Antonio mögött a saját csoportjukban a Medvék.

Toronto Raptors - Brooklyn Nets 88-94

Amilyen jól kezdte a Brooklyn a szezont, olyannyira esett vissza a teljesítményük az utóbbi hetekben Brook Lopez hiányában. Azonban még Lopez nélkülözése sem lett volna kibúvó számukra, ha a Torontót nem verik le idegenben. Majdnem kellemetlen lett a vége, legalábbis az első félidő után még akárhogyan alakulhatott volna a mérkőzés, azonban Deron Williams elbeszélgetett csapattársaival a szünetben, aminek meg lett a kellő hatása.

Joe Johnson végül 23 pontot, Andray Blatsche pedig 14-et és kilenc lepattanót tett bele a közösbe, a csapat pedig kilenc triplával zárta a második félidőt, amivel öt mérkőzés után először diadalmaskodtak Williamsék.

Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 89-96

Hiába szenvedett vereséget az előző játéknapon a Chicago Bulls, Joakim Noahékon nem mutatkoztak meg a fáradtság jelei, és simán átgázoltak a papíron kipihent Philadelphián. Noah 21 pontot szállított a Bikáknak, Luol Deng pedig dupla-duplával asszisztált csapattársa teljesítményéhez, a Bulls pedig sorozatban negyedik idegenbeli sikerét aratta.

Charlotte Bobcats - Los Angeles Clippers 94-100

Továbbra is lehengerlő formában játszik a Los Angeles Clippers, mely ezúttal Chris Paul vezérletével gázolt át aktuális ellenfelén, a Charlotte Bobcatsen. Paul Blake Griffin és Matt Barnes mellett szintén 19 ponttal segítette ki a "kisebbik" Los Angeles-i együttest, mely lassan már elhagyhatja ezt a jelzőt, hiszen mostani nyolcmeccses győzelmi sorozatuk a csapat történetének legjobb szériája az elmúlt 21 évből.

Oklahoma City Thunder - New Orleans Hornets 92-88

A Clippersnél talán csak a Thunder örvend még jobb formának, Kevin Duranték ugyanis zsinórban kilencedik győzelmüket aratták a New Orleans Hornets vendéglátójaként. A vendégek azonban majdnem megtréfálták a tavalyi nyugati bajnokot, mivel már 11 pontos hátrányban voltak Duranték a harmadik negyedben, de végül kijött a két csapat közötti minőségbeli különbség.

Houston Rockets - Washington Wizards 99-93

James Harden megbirkózott egy bokasérüléssel, hogy ott legyen csapata Washington elleni mérkőzésén, és a Houston nem látta kárát ennek: Harden nem sérült rá eddig bajaira, és 31 ponttal tért vissza a Rockets kezdőjébe, miután a San Antonio elleni derbit a bokája miatt ki kellett hagynia. Harden visszatérésének Jeremy Lin itta meg a levét, hétfői csodás 38 pontja után ezúttal csak 10 egységet írhattak fel a neve mellé.

Boston Celtics - Dallas Mavericks 117-115 h.u.

Kétszeres hosszabbítás döntött a Boston-Dallas találkozón, köszönhetően a vendégek csodálatos védőmunkájának. A dallasiak a rendes játékidő végén Rajon Rondo, az első ráadás végén pedig Paul Pierce lövését blokkolták, de végül a két Celtics-játékos túljárt a védők eszén, és bezsebelték klubjuknak a fontos győzelmet.

A játéknap többi mérkőzésén az Atlanta idegenben győzött az Orlando ellen, az Indiana kiütötte a Clevelandet, a Milwaukee szintén magabiztosan verte a Sacramentót, míg a Minnesota egy fontos skalpot gyűjtött be a Denver ellen.

NBA
42. játéknap
Orlando Magic - Atlanta Hawks 80-86
Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 96-81
Toronto Raptors - Brooklyn Nets 88-94
Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 89-96
Miami Heat - Golden State Warriors 95-97
Charlotte Bobcats - Los Angeles Clippers 94-100
Oklahoma City Thunder - New Orleans Hornets 92-88
Milwaukee Bucks - Sacramento Kings 98-85
Houston Rockets - Washington Wizards 99-93
Boston Celtics - Dallas Mavericks 117-115 h.u.
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 108-105
Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 82-80
Utah Jazz - San Antonio Spurs 99-96
NBA
Tabella
Csapat GY V MH Csapat GY V MH
New York Knicks* 16 5 - Oklahoma City Thunder* 18 4 -
Miami Heat* 14 6 1.5 San Antonio Spurs* 18 5 0.5
Atlanta Hawks 13 6 2.0 Memphis Grizzlies 14 5 2.5
Chicago Bulls* 12 9 4.0 Los Angeles Clippers* 16 6 2.0
Brooklyn Nets 12 9 4.0 Golden State Warriors 15 7 3.0
Boston Celtics 12 9 4.0 Utah Jazz 13 10 5.5
Milwaukee Bucks 11 9 4.5 Minnesota Timberwolves 10 9 6.5
Philadelphia 76ers 12 10 4.5 Dallas Mavericks 11 11 7.0
Indiana Pacers 11 11 5.5 Denver Nuggets 11 12 7.5
Orlando Magic 8 13 8.0 Houston Rockets 10 11 7.5
Charlotte Bobcats 7 14 9.0 Portland Trail Blazers 9 12 8.5
Detroit Pistons 7 17 10.5 Los Angeles Lakers 9 13 9.0
Cleveland Cavaliers 5 18 12.0 Phoenix Suns 8 15 10.5
Toronto Raptors 4 19 13.0 Sacramento Kings 7 14 10.5
Washington Wizards 3 16 12.0 New Orleans Hornets 5 16 12.5
GY=győzelem, V=vereség, MH=meccshátrány, *=csoportelső