NBA

Úgy égtek le Jamesék a fővárosban, mint Messiék Skóciában

Ugyan csak hat meccset rendeztek az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) 34. játéknapján, így is akadtak érdekes eredmények. A legmeglepőbb ezek közül mindenképpen a Miami Heat veresége a fővárosban.

LeBron James

Washington-Miami
105-101

Óriási meglepetéssel indult a játéknap, hiszen a Miami vereséget szenvedett az eddig mindössze egy sikert számláló Washington otthonában. A fővárosiak mér félidőben hattal vezettek, ám a végjáték olyannyira szorosan alakult, hogy LeBron James szűk négy másodperccel a vége előtt még egyenlíthetett volna, azonban elhibázta a triplát, majd Nené büntetői bebiztosították a győzelmet a hazaiak számára.

A váratlan eredményről Randy Wittman, a Wizard mestere nyilatkozott: „Mondtam a srácoknak, hogy gyakorlatilag csak mi hisszük el, hogy van esélyünk. Sem a média, sem a külvilág nem gondolta volna, ezért azt mondtam, hogy ideje a talpunkra állni. Ennél jobb lehetőségünk nem is akadhatott volna, hiszen a saját közönségünk előtt játszhattunk a címvédő ellen. Úgy látszik, a srácok meghallották, amit mondtam nekik.”

Érdekesség, hogy igazán kiemelkedő egyéni produkciót nem láthattunk a hazaiaknál, legalábbis Jordan Crawford 22 pontján kívül. Mindez csak azért érdekes, mert a Wizards ilyen körülmények között győzte le a címvédőt, úgy, hogy LeBron James tripla-duplát ért el.

Philadelphia-Minnesota
88-105

A meglepetések sora közel sem ért véget a Miami vereségével, ugyanis a Minnesota is nyerni tudott a Sixers otthonában. Ez a meccs ráadásul jóval simábban alakult, mint az előző, hiszen a Wolves már a félidőben 18 pontos előnyben volt, amely a meccs végéig kitartott.

Mindkét fél rendkívül kiegyensúlyozottan teljesített, hiszen a Sixersnél a kezdőből négyen, míg a Wolvesnál a teljes keretből heten értek el legalább kétszámjegyű eredményt.

Brooklyn-Oklahoma City
111-117

Az elődökkel ellentétben a Brooklynnak már nem jött össze a bravúr, hiszen Deron Williamsék hazai pályán kaptak ki a tavalyi finalistától. A Thunder félidőben már 13 ponttal is vezetett a Brook Lopezt továbbra is nélkülöző Nets ellen, viszont a hazaiak megtáltosodtak a harmadik játékrészben, amelyet 38-29-re nyertek meg, ám ennek ellenére nem sikerült élni a lehetőséggel, így a Brooklyn mérlege 11-6-ra módosult.

Kiváló egyéni teljesítményekben ezúttal nem volt hiány, a hazaiaknál a már említett Deron Williams 33, a vendégeknél Kevin Durant 32, míg Russel Westbrook 25 egységet könyvelhetett el.

Houston-Los Angeles Lakers
107-105

Továbbra sem megy a Lakersnek, hiszen Kobe Bryanték újabb vereséget szenvedtek, ezúttal Houstonban. Márpedig a keddi egy nyerhető meccs lett volna, hiszen a vendégek tízpontos előnyt szórakoztak el a záró játékrészben, ráadásul a végén Kobe Bryant a meccs megnyeréséért, Metta World Peace pedig a hosszabbításért dobhatott, sikertelenül.

A Rockets ezúttal elsősorban a cseréinek köszönheti a sikert, mivel Toney Douglas és Greg Smith 43 pontot szorgoskodott össze a kispadról beállva, ez pedig gyakorlatilag semmissé tette Kobe Bryant parádés, 39 pontos estéjét.

Memphis-Phoenix
108-98

Nem várt nehézségei támadtak a Memphisnek is, hiszen a Suns a Macik otthonában kényszerítette túlórára Gasolékat. Mindezt ráadásul úgy, hogy a Grizzliesnek kellett tepernie a túlóráért, mivel 12 perccel a vége előtt még a Suns vezetett négy ponttal. A ráadás azonban már a hazaiaknak sikerült jobban, hiszen Randolph-ék 14-4-re nyerték meg azt.

Ha már szóba került Zach Randolph, akkor azt sem árt megemlíteni, hogy az erőcsatár óriásit játszott, hiszen 38 pontja mellé 22 lepattanót gyűjtött össze. A másik oldalon Goran Dragic vitte a hátán a csapatot, ő 19 egységet könyvelhetett el.

Chicago-Indiana
76-80

A nap utolsó mérkőzése igazi pontsivatagot hozott, hiszen a Bulls és a Pacers találkozóján a védők domináltak leginkább. Az Indiana a sikerét leginkább a harmadik játékrésznek köszönheti, amelyet hét ponttal nyertek meg a vendégek.

A meccs legjobbja furcsa módon a vendégek közül került ki, Paul George ugyanis 34 pontot hozott össze. A hazaiaknál Nate Robinson sokáig emlékezhet majd erre az estére, hiszen 19 pontja is kevésnek bizonyult a sikerhez.

NBA
Alapszakasz, 34. játéknap
Philadelphia-Minnesota 88-105
Washington-Miami 105-101
Brooklyn-Oklahoma City 111-117
Houston-Los Angeles Lakers 107-105
Memphis-Phoenix 108-98 (h.u.)
Chicago-Indiana 76-80