NBA

Nem vették jól a főcsoportelsők a Hálaadás előtti meccsdömpinget

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 22. játéknapja igen mozgalmasra sikeredett, mivel a hálaadás napi szünetet megelőzően 14 mérkőzésre került sor. A New York Knicks Dallasban, míg a Los Angeles Clippers az Oklahoma City vendégeként kapott ki, de a nap egyik legnagyobb meglepetését a Lakers okozta, ugyanis Kobe Bryanték simán kikaptak a Sacramento otthonában.

Dallas Mavericks - New York Knicks 114-111

A keleti első New York Knicksben Jason Kidd és Tyson Chandler számára amolyan hazatérésnek is volt tekinthető kilátogatásuk Dallasba, amelynek színeiben két éve bajnoki címet szereztek. Bár a két csapat első találkozóját a New York nyerte a nagyalmában, Kiddéknek nem sikerült a duplázás a Dallas ellen.

Igaz, nem sok kellett volna hozzá. A Knicksnek egy bődületesen rossz harmadik negyed zárást kellett feldolgoznia, amikor is a hazaiak 20-8-as periódust diktáltak. Vince Carter 25 pontjának segítségével a Dallas már 102-90-re is vezetett hat perccel a vége előtt, amikor is Carmelo Anthonyék rákapcsoltak a hajrára, és így egy olyan végjátékhoz asszisztáltak, ami miatt elkezdhették rágni a körmüket a hazai szurkolók.

Tyson Chandler tripláival 21-10-re nyerte a következő időszakot a Knicks, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a fordítás megszülessen, amiben nagy része volt O.J. Mayónak, aki ezen percek alatt tíz ponttal próbálta a lelket tartani a Dallasban. Ennél több nem is kellett, mivel a visszaszámláló szépen lepergett, és a Dallas ha minimális különbséggel is, de visszavágott az első mérkőzésért, amikor is 104-94-re nyert a Knicks a Nagy Almában.

A New York volt az utolsó csapat az NBA-ben mely csak egy vereséggel büszkélkedhetett, de Anthonyék még így is megőrizték első helyüket keleten, igaz már osztozkodniuk kell a Miami Heattel azon. A Dallas eközben elmozdult az 50%-os mutatóról, és hazai pályán továbbra is elég jól teljesítenek (5-2-) ahhoz, hogy a playoff-mezőny sűrűjében találják magukat.

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 117-111 h.u.

Ahogy arra számítani lehetett, a nyugati konferencia két nagyágyúja nem jutott dűlőre a rendes játékidőben, így hosszabbítás döntött a Thunder és a Clippers rangadóján. A találkozót megelőzően nem a Thundernek állt a zászló, ugyanis Kevin Duranték az év első két nyugati rangadóját elbukták, de Kendrick Perkins mindenképp véget akart vetni ennek a tendenciának.

Ékes beszédével ezt tudomására is hozta csapattársainak, akik vették a lapot.
Kevin Durant 35 ponttal, Russell Westbrook pedig további 23-mal járult hozzá a Clippers skalpolásához, a Thundertől rajtuk kívül méghozzá senki sem volt eredményes a hosszabbításban, de arra nem is volt szükség. A Clippers erejét felőrölték a ráadásra, amit 15-9-re nyertek, így már négymeccses győzelmi szérián vannak, míg Blake Griffinék zsinórban másodszor kaptak ki, először a szezon folyamán.

Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 113-97

Van még mit tanulniuk Kobe Bryantéknek az új edzőjüktől, Mike D'Antonitól. Első idegenbeli mérkőzésükön ugyanis sima vereségbe szaladtak bele az idén gyengén teljesítő Sacramento otthonában, amivel véget ért három találkozó óta tartó győzelmi szériájuk.

Az már most látszik, hogy D'Antoni legnagyobb kihívása az lesz, hogy Dwight Howardból hasznos játékost faragjon, hiszen az első két meccsén messze volt attól az Orlando egykori sztárja, hogy jelentős benyomást keltsen új edzőjében. A mai produkciója kifejezetten silány volt, mindösszesen hét pontot tudott betenni a közösbe, míg Pau Gasol nyolcat. Kobe Bryantre így egyedül hárult a feladat, hogy mentse a menthetőt, de 38 pontja is kevésnek bizonyult a kötelezőnek tűnő mérkőzés behúzására.

A Lakers visszaesett 50%-ra, de ami jó hír, hogy közel jár Steve Nash a visszatéréshez. Legjobb esetben már csak két összecsapáson kell nélkülöznie őt a sárgatrikósoknak, és valószínűleg D'Antoni is nagy hasznát veszi egykori kedvencének.

Golden State Warriors - Brooklyn Nets 102-93

Nem sikerült szép emlékekkel zárni a kaliforniai túráját a Brooklyn Netsnek. Bár az első állomáson nyertek Sacramentóban, utána a Lakers, majd most a Golden State ellen is kikaptak. A legfőbb ok az újabb vereség hátterében a másodéves Klay Thompson teljesítménye volt, aki gyengén kezdte a találkozót (első hat dobásából csak kettőt értékesített), de utána kulcstényező volt a harmadik negyed végi rohamozásban, amikor is egy 16-5-ös sorozat végén a Warriors előnyhöz jutott. Ezt már nem is engedték ki a hazaiak a kezükből, így pedig 7-5-re javították mérlegüket.

Miami Heat - Milwaukee Bucks 113-106 h.u.

A keleti főcsoportban is rendeztek rangadót, méghozzá két csoportelső, a Miami Heat és a Milwaukee Bucks között. A találkozó első negyedében Udonis Haslem a franchise élére állt a lepattanók kategóriájában, és a továbbiakban is a lepattanók játszották a főszerepet. Chirs Bosh és LeBron James is dupla-duplával abszolválta a meccset, előbbi 18 lepattanójával a legjobb teljesítményt nyújtotta eddig Heat pályafutása során.

Azonban hiába játszottak remekül a nagy nevek a hazaiaktól, a Milwaukee tartotta a lépést. A Bakok 109 alkalommal dobtak kosárra, ami 2003 óta a legtöbb a részükről, azonban csak 42% akadt be ezek közül a rendes játékidőben. Ami már végzetesebb volt, az a 33%-os hatékonyság a ráadásban, így Brendon Jenningsék kénytelenek voltak fejet hajtani a címvédő előtt. A Miami továbbra is hibátlan (5-0) hazai pályán.

Boston Celtics - San Antonio Spurs 100-112

Továbbra sem megy a Bostonnak, akár gyenge, akár erős ellenfélről van szó. Ezúttal a nyugati főcsoport egyik nagycsapatát, a San Antoniót fogadták, és a két veteránoktól hemzsegő csapat összecsapásából a nyugatiak jöttek ki jól. A meccs leginkább Rajon Rondo és Tony Parker külön csatározásairól lett emlékezetes, és ahogy a végeredmény,úgy az egyéni pontszám is Parkernek kedvezett a végén, aki 26 egységgel segítette ki csapatát, szemben Rondo 22-jével. Rondo legalább azzal eldicsekedhetett, hogy sorozatban harmincötödik alkalommal osztott ki asszisztot egy meccsen.

A Boston visszaesett 50%-ra, de ami ennél is intőbb jel, hogy a védelem már négy meccs óta szenved, és ez idő alatt minden meccsen legalább 100 pontig jutottak ellenük az ellenfelek. Doc Rivers vezetőedző is ebben látta a gárdája vesztét, mivel a csatárok igen jól teljesítettek, 53%-os hatékonysággal dobáltak a kosárra.

Houston Rockets - Chicago Bulls 93-89

Két csalódott csapat találkozott Houstonban, hiszen eddig mindkét együttes a várakozásokon alul teljesített. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az volt a kérdés, hogy melyik csapatból kerül ki az a játékos, aki felül tud emelkedni az elmúlt meccsek szürkeségén. James Harden magára vette a felelősséget, és 28 pontjával oroszlánrészt vállalt a Chicago legyőzésében.

Bár a Houston feljavult 5-7-re, ez a mutató még messze van attól, amivel elégedettek lehetnének. A Chicago 5-6-ra esett vissza.

NBA
22. játéknap
Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 92-83
Orlando Magic - Detroit Pistons 90-74
Indiana Pacers - New Orleans Hornets 115-107 h.u.
Charlotte Bobcats - Toronto Raptors 98-97
Miami Heat - Milwaukee Bucks 113-106 h.u.
Boston Celtics - San Antonio Spurs 100-112
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 117-111 h.u.
Atlanta Hawks - Washington Wizards 101-100 h.u.
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 94-101
Houston Rockets - Chicago Blackhawks 93-89
Dallas Mavericks - New York Knicks 114-111
Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 114-87
Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 113-97
Golden State Warriors - Brooklyn Nets 102-93
NBA
Tabella
Csapat GY V MH Csapat GY V MH
New York Knicks 8 2 - Memphis Grizzlies 8 2 -
Miami Heat 9 3 - Oklahoma City Thunder 9 3 -
Charlotte Bobcats 6 4 2.0 San Antonio Spurs 9 3 -
Milwaukee Bucks 6 4 2.0 Los Angeles Clippers 8 3 0.5
Brooklyn Nets 6 4 2.0 Golden State Warriors 7 5 2.0
Atlanta Hawks 6 4 2.0 Dallas Mavericks 7 6 2.5
Philadelphia 76ers 7 5 2.0 Denver Nuggets 6 6 3.0
Boston Celtics 6 6 3.0 Utah Jazz 6 6 3.0
Indiana Pacers 6 7 3.5 Minnesota Timberwolves 5 5 3.0
Chicago Bulls 5 6 3.5 Los Angeles Lakers 6 6 3.0
Orlando Magic 4 7 4.5 Portland Trail Blazers 5 6 3.5
Cleveland Cavaliers 3 8 5.5 Phoenix Suns 5 7 4.0
Toronto Raptors 3 9 6.0 Houston Rockets 5 7 4.0
Detroit Pistons 2 10 7.0 New Orleans Hornets 3 7 5.0
Washington Wizards 0 10 8.0 Sacramento Kings 3 8 5.5