WTCC

Michelisz Norbert a függetlenek vb-címéért hajt Makaóban

Végéhez ér a 2012-es túraautó-világbajnoki szezon, a hétvégén Makaóban rendezik meg a sorozat záró fordulóját. A sokak által kedvelt extra szűk városi pályán dől el, ki lesz az idei évben a FIA WTCC-világbajnoka, és az, hogy kié lesz a végső győzelem a Yokohama Drivers' Trophyban, azaz a privát versenyzők bajnokságában.

Az összetettben a gyári Chevrolet csapat három versenyzője, a brit Robert Huff, a svájci Alain Menu és, az előző versenyhétvége nagy vesztese, Yvan Muller áll harcban a világbajnoki címért. Huff előnye kényelmesnek mondható, de Makaóban semmi sem lehetetlen. A brit 35 ponttal előzi meg Menut és 41 az előnye a háromszoros világbajnok, Mullerrel szemben. Michelisz Norbert a 6. helyen áll 155 megszerzett ponttal.

A Yokohama Drivers’ Trophy értékelésében a Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert áll az élen, akit 18 éves spanyol vetélytársa, Pepe Oriola követ 12 ponttal és mindössze 16 pont a hátránya az olasz Stefano D’Astenak is. A privát rangsorban 43 pontot osztanak ki a hétvégén a versenyzők között, tehát Norbinak 32 pontot kellene gyűjtenie ahhoz, hogy biztosan megszerezze a bajnoki címet - olvasható a zengomotorsport.hu-n.

A magyar versenyző számára igen kedves a helyszín, ugyanis 2010-ben, még a SEAT-tal a negyedik helyről rajtolva itt aratta első világbajnoki futamgyőzelmét. Az aszfaltcsík sajátosságát az adja, hogy nincs lehetőség hibára, hiszen bukótér helyett szalagkorlátok övezik a pályát. A 6120 méter hosszú aszfaltcsíkon 2-szer 9 kört kell majd teljesíteniük a versenyzőknek. A helyezések tekintetében talán ezen a pályán a legfontosabb az időmérő edzésen megszerzett rajtpozíció, mert csak nagyon kevés helyen van lehetőség az előzésre. Az év végére egyre több beugró versenyző érkezett a sorozatba és a makaói futam az idei legnagyobb létszámmal, 29 fővel rajtolhat el vasárnap.

Az időrend Makaóban eltér a megszokottól. A hétvége csütörtökön egy teszttel indul, pénteken rendezik meg a két szabadedzést és az időmérő edzést, a szombat szünnap a versenyzők számára, vasárnap pedig a bemelegítő edzés után, két futamban dől el a világbajnoki cím sorsa.

"Kellemes emlékeim vannak Makaóval kapcsolatban, ráadásul a pálya igazan különleges. Így minden évben nagyon várom ezt a versenyt. Remélem a hétvége során sikerül megőrizni az első helyet a privát értékelésben, és így megkoronázhatjuk az idei szezont!" - fogalmazott Michelisz Norbert.