WTCC

Micheliszéknek új szabályokhoz kell alkalmazkodni jövőre

  • VNA

Michelisz Norbert és a WTCC-hez jövőre csatlakozó Sebastien Loeb is új szabályokkal szembesül a túraautó világbajnokságon.

Pénteken a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) Tanácsa fontos döntéseket hozott a Michelisz Norbertet is a soraiban tudó túraautó világbajnoki sorozat 2014-es évre vonatkozó szabályairól. A szervezet által jóváhagyott módosításokat a WTCC sorozattal foglalkozó magyar nyelvű hírportál segítségével "fordítjuk le" nektek:

A 2014-re tervezett fontosabb új sportszabályok:
- Az eddigi 50-60 km-es versenytáv helyett jövőre fixen 60 km-t kell majd teljesíteniük a versenyzőknek
- A jövőben már csak állórajtok lesznek - idén minden helyszínen az első futam még repülőrajttal indul
- Eltörlik az autókra vonatkozó kompenzációs rendszert, amely szerint egyes autók plusz súlyt visznek magukkal
- A jövőben három részes lesz az időmérő edzés, amelynek harmadik részébe,  Q3-ba a legjobb öt versenyző jut csak be.
- Valószínűleg megszűnik (vagy átalakul) a fordított rajtsorrend.
- Csak 2015-re várható az előzést segítő push-to-pass rendszer bevezetése

A szakportál elemzése szerint a repülőrajt eltörlését a BMW szinte biztosra vehető kiszállása indokolhatja, eddig is csak azért volt, mert a hátsókerekes autók sokkal jobbak az állóstartnál.
A kompenzációs rendszer eltörlése egyelőre a legnagyobb kérdés, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy valószínűleg megszűnik a rendszer. Jelenleg az adott versenyt megelőző három fordulón elért eredmények alapján osztanak pluszsúlyokat, maximum +40 kilót. Jelentős lemaradás esetén pedig súlycsökkentést is ki lehet szabni, maximum -20 kilóig.



A Q3 bevezetése további látványt jelenthet, érdekesebb viszont, hogy eltörölhetik a fordított rajtsorrendet. Yvan Muller korábban már panaszkodott arra, hogy a fordított rajtsorrendes verseny győztese is pontosan ugyanannyi pontot kap, mint aki az időmérőn kiharcolt rajtpozícióból nyer az elsőn. Egyelőre nem tiszta, hogy pontosan milyen változások lesznek.

A 2014-re tervezett fontosabb új technikai szabályok:
- A jövőben már 1100 kg lesz az autók minimumsúlya (jelenleg 1150 kg).
- Kb. 380 LE-re nő a jelenlegi motorok teljesítménye (most kb. 330 LE)
- 1950 mm lesz az autók maximális szélessége.
- Engedélyezik a sík fenéklemezt.
- Nagyobb kerekek (18″ x 10″) és gumik (660 x 275 mm).
- Nagyobb fékek (380 mm)

A WTCC-portál szakértői szerint a súlycsökkentés fontos a kedvezőbb tömeg-lóerő arány eléréséhez, és mindezt a karosszéria átalakítására valamit a felhasznált anyagokra vonatkozó szabályok enyhítése teszi lehetővé. Az új szabályrendszerben az autó már nagyobb mértékben eltérhet az utcai változattól, mint korábban, ez az agresszívebb megjelenést segíti, akárcsak az aero elemekre vonatkozó előírások megváltoztatása.