Forma-1

A legfontosabb az, hogy életben vagyok - María de Villota

María de Villota, a Marussia Forma-1-es istálló spanyol tesztpilótája, aki júliusban súlyos balesetet szenvedett és jobb szemére elveszítette a látását, szerda délelőtt érzelemdús sajtótájékoztatót tartott a Legfelsőbb Sporttanács madridi székházában.

"Sokkal jobban vagyok, bár ez a verseny a kitartásról szól, az pedig egyre inkább elfogyni látszik. A Forma-1-en túl is van élet, biztos vagyok benne, hogy a legszebb élmények még hátravannak" - mondta a 32 esztendős versenyzőnő, aki autója tesztelése közben rohant bele a Marussia-csapat egyik kamionjába.

María de Villota életben maradt, de jobb szemére megvakult - Fotó: AS.com

"A balesetem során volt két kulcsmomentum volt" - idézte fel a legborzasztóbb részleteket María de Villota. "Az első, amikor először magamhoz tértem. Egy sebész jött oda hozzám és azt mondta, hogy az életemet meg tudták menteni, a látásomat azonban elveszítettem az egyik szememre. Emlékszem, azt mondtam neki, hogy pilóta vagyok, akinek két szemre van szüksége, hogy vezethessen. Úgy, ahogy egy sebésznek is két kéz kell az operáláshoz. Korábban csak a Formula 1-et láttam és nem figyeltem arra, ami a legfontosabb. Az, hogy életben vagyok. A másik pillanat az volt, amikor először belenéztem a tükörbe. Láttam magam és az édesanyám arcát, aki egy gyönyörű nő. Beleborzongtam abba, hogy mennyit szenvedhetett miattam."

María de Villota köszönetét fejezte ki a pilóták, barátok és szurkolók jókívánságaiért, mint mondta, büszke arra, hogy a baleset által többé vált és ennyi szeretetet kapott.

"A sebhelyek el fognak tűnni, a munkámban pedig semmi sem marad függőben. Nem bántam meg semmit, a versenyzéssel volt teljes az életem. Csak egy olyan nő szerettem volna lenni, aki példaként állhat az autóversenyzéssel barátkozó kislányok elé."

A pilótanő a jövőben saját autósiskolájában tevékenykedik majd a vezetési technikák oktatójaként.