La Liga

Pintérék ráijesztettek a Barcára, de Messi ellen nem volt ellenszerük

A spanyol bajnokság 32. fordulójában a Barcelona idegenben győzte le 4-1-s arányban a Real Zaragozát, így sorozatban kilencedik bajnokiját is megnyerte. A katalánoknál Lionel Messi két gólig jutott, míg a hazaiaknál Pintér Ádám végigjátszotta a találkozót, melyen hiába szerzett vezetést a Zaragoza, az újabb bravúr elmaradt.

A Barcelona zsinórban nyolc spanyol bajnokit nyert meg e találkozó előtt, míg a Zaragoza a legutóbbi három mérkőzésén szerezte meg mind a három pontot.

Messi ezúttal is duplázott
Akárcsak az elmúlt fordulókban, Manolo Jiménez ezúttal is a kezdőcsapatban szorított helyet Pintér Ádámnak, míg a másik oldalon Josep Guardiola Pedrót, Thiago Alcantarát és Keitát kezdette, Xavi, Iniesta és Busquets csak a padon foglalt helyet.

A márciusi lendületével kezdte a 90 percet a Zaragoza, amely az 5. percben egy veszélyes akcióval jelezte nagynevű riválisának, hogy bizony nem adja olcsón a bőrét. Hiába riogatta a Barcelonát a vendéglátó csapat, a katalánok nem vették komolyan az intő jeleket, aztán a 23. percben Puyol és Valdés is szabálytalankodott a tizenhatoson belül, végül a portás "kaszálását" Alvarez játékvezető  helytelennek látta és a büntetőpontra mutatott. Az ítéletet Apono távollétében Aranda végezte el, csakhogy Valdés érezte a sarkot és hárította a próbálkozást. Nem törte meg a Zaragoza lelkesedését az óriási baki, a 30. percben maga Aranda korrigálta hibáját: a Pintér Ádámtól induló akció végén Alvarez passza után lőtt éles szögből, ugyan Valdés elsőre védett, de a kipattanót némi szerencsével a hálóba gyötörte a támadó (1-0).

Guardiola heves kézmozdulatokkal jelezte övéinek mi legyen a teendő, a 36. percben pedig egyenlített is a Barcelona: egy jobboldali sarokrúgás után Roberto kapus hatalmas hibáját kihasználva Puyol talált a kapuba (1-1). Alig rendezte sorait Manolo Jiménez és csapata, mikor is Lionel Messi megmutatta, milyen egyszerű játék is a futball: az argentin klasszis Sánchez átadását ugyan még nehézkesen szelidítette meg, de miután megtette, bohocót csinált a védőkből, majd 15 méterről kegyetlen erővel a rövid felső sarokba bombázott (1-2). Gyorsan a maga javára billentette a mérleg nyelvét a katalán gárda, a félidő zárómomentumaként pedig Sánchez lerántásáért Abraham Minero begyűjtötte második sárga lapját is - így 10 emberre fogyatkoztak a hazaiak.



A fordulás után a hitehagyottá vált zaragozaiak nem tudták komoly ellenállásra késztetni a címvédőt, ugyanakkor a barcás játékosok jól érezhetően tartalékoltak az energiákkal. A játékrész első húsz perce több, mint felejthetőre sikeredett, egyedül Alexis Sánchez nagy ziccere jelentett némi izgalmat. Ahogy elérkeztünk a hajrához, úgy látszódott, hogy elkészült erejével a kiesés elöl menekülő kék-fehér alakulat, majd a hajrában megrázta magát a Barcelona: a 84. percben a Sánchez felrúgásáért megítélt büntetőt Messi vágta a léc alá (1-3), majd a hosszabbításban a dél-amerikai hozta kihagyhatatlan helyzetbe Pedrót, aki szeptember után ismét eredményes volt a bajnokságban (1-4).

Magabiztos sikerével a gránátvörös-kékek három pontra felzárkóztak a vasárnap a Valenciát fogadó Real Madridra, míg Lionel Messi újabb duplájával megszerezte szezonbeli 59. és 60. gólját is.

La Liga 32. forduló
Real Zaragoza - Barcelona 1-4 (1-2)
Zaragoza, La Romareda, vezette: Javier Turienzo Álvarez‎
Zaragoza: Roberto - Álvarez, Paredes, Da Silva, Abraham - Ruben Zuculini, Pintér, Micael, Obradovics (Lanzaro, 66.) - Lafita, Aranda (Postiga, 66.). Vezetőedző: Manolo Jiménez.
Barcelona: Valdés - Alves (Montoya, 68.), Mascherano, Puyol, Adriano - Keita (Busquets, 56.), Thiago, Fabregas (Xavi, 90.) - Alexis, Messi, Pedro. Vezetőedző: Pep Guardiola.
Gólszerző: Aranda (30.), ill. Puyol (36.), Messi (39., 85. - utóbbit 11-esből), Pedro (90+2.)
Sárga lap: Zuculini (27.), Abraham (35, 45.), Micael (58.), Lanzaro (82.), ill. Valdés (23.), Keita (43.), Adriano (58.), Montoya (89.), Thiago (90+4.)
Piros lap: Abraham (45.)
Zaragoza - Barcelona
statisztika
28% Labdabirtoklás 72%
6 Kapura lövés 13
5 Kaput eltaláló lövések 10
1 Kaput nem találó lövések 3
13 Szabadrúgás 23
2 Szöglet 9
2 Les 3
17 Bedobás 19
6 Védés 5
5 Kirúgás 5
21 Szabálytalanság 10
1 Piros lap 0
5 Sárga lap 5