NBA

O’Neal mindenkinek megmondja a magáét új könyvében

  • Pelbát Levente

Shaquille O’Neal nemsokára megjelenő önéletrajzi könyvében számos NBA-sztárról mesél nyíltan, azonban sokszor negatív hangnemben. Lebron James és Kobe Bryant is megkapja a magáét a visszavonult center óriástól.

O'Neal kinyitja pandora dobozát

O’Neal számos nagy irányítóval és kosárzsenivel játszott együtt hosszú pályafutása alatt. Penny Hardawayjel az Orlando Magicben, Kobe Bryanttel a Los Angeles Lakersben, Dwayne Wade-del a Miami Heatben, Steve Nash-sel a Phoenix Sunsban, Lebron Jamesszel a Cleveland Cavaliersben és végül egy sor veterán nagysággal a Boston Celticsben. Róluk és saját magáról vall őszintén, kompromisszumokat nem kötve és tisztességet félretéve Shaq.

Először LeBron Jamesről írt szavairól kerültek ki részletek, akiről már tudni lehetett, hogy hamarosan távozni fog Clevelandből, ezért akkoriban elnézőbbek voltak vele a klubnál:

„Emlékszem egyszer egy meccs visszanézése alkalmával látszott, hogy LeBron nem ért vissza védekezni, miután kihagyott egy dobást. Mike Brown [vezetőedző] nem mondott erre semmit. A következő jelenetben Mo Williams nem ért vissza, mire Mike azt mondta - „Hallod, Mo, ezt így nem lehet. Kicsit jobban kéne hajtanod”. Delonte West is a szobában ült, úgy érezte ennyi elég volt, és így szólt – „Álljunk meg egy kicsit. Ne legyél már ilyen alamuszi. Mindenki feleljen a tetteiért, ne csak néhányunk."

„Mike Brown azt válaszolta, hogy tudom Delonte, tudom. Mike tudta, hogy Delonténak igaza volt.”

Természetesen nem véletlenül Westnek volt mersze felszólalni James ellen, hiszen nem ápoltak rózsás viszonyt, miután West lefeküdt James édesanyjával.

Mike Brown edző, amint vége szakad a lockoutnak, a Lakers kispadjára fog leülni. O’Neal ezt sem hagyta szó nélkül:

„Nem hinném, hogy Kobe hallgatni fog Mike Brownra. LeBron se hallgatott soha. Annyit bizonyára kijelenthetünk,, hogy Kobe lesz a főnök.”

Dwight Howardra, az Orlando Magic legjobbjára is jutott bőven szitokszó:

„Dwight Howard egyedül van, ha nem szerez négy gyűrűt, csalódni fogok benne. Nincs senki, akivel rivalizálnia kéne. Amikor én játszottam, akkor ott volt a fénykorát élő Patrick Ewing. Kellett harcolnom Rik Smith, Arvydas Sabonis, Alonzo Mourning vagy Dikembe Mutombo ellen. Ott volt még Vlade Divac, Kevin Duckworth és jutott nekem David Robinsonból és Greg Ostertagból is. Ők nagy emberek voltak. Most öt centert sem tudnék felsorolni. Nagyon furán akarja irányítani a karrierjét Dwight. Superman [Shaq egyik beceneve] akar lenni…de ő csak Dwight Howard. Ő nem Shaq. Légy önmagad. Alakítsd ki a saját imidzsed.”

Shaquille O’Neal könyve november 15-én kerül az amerikai könyvesboltok polcaira Shaq Uncut (Shaq vágatlanul) címmel.