Kajak-kenu vb

Átadták a Maty-éri pályát

  • MTI
megosztom

Rekordidő alatt sikerült átépíteni Szegeden az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak otthont adó, Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot, amely hosszú évekig segítheti a magyar sportolók felkészülését.

A felújított létesítményt Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos, illetve Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság, egyszersmind a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke adta át Szegeden.

Az volt a célunk, hogy a felújított Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot a világbajnokság után is a lehető legjobban ki tudjuk használni. További világversenyeket szeretnénk itt rendezni, a külföldi viadalokra pedig az eddiginél jobb körülmények között készülhetnek fel a magyar kajakosok és kenusok, sőt akár más sportágak képviselői is használhatják a létesítményt" – nyilatkozta Vígh László.

Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy Szeged rendezheti az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Mind a magyar kormány, mind pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nagyon gyorsan reagált, így ma egy nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű létesítményt adhattunk át. A fejlesztés maximálisan biztosítja a viadal professzionális megrendezését" – mondta Gyulay Zsolt.

A központ, amelyet a szegedi vb rajtja előtt kilenc nappal adtak át, alig három hónap alatt újult meg kívül-belül, s az ország egyetlen, nemzetközi kajak-kenu és evezős versenyek rendezésére is alkalmas sportlétesítménye. Az átépítés során kiemelt szerepet kapott az akadálymentesítés, mivel a kajak-kenu világbajnokságon parasportolók számára is rendeznek futamokat. A fejlesztésre a kormány még ez év elején 450 millió forintot csoportosított át, ezen kívül mintegy 325 millió forinttal a vb megrendezését is támogatja.

Az augusztus 17-én kezdődő világbajnokságra 94 ország adta le jelentkezését, ez rekordnak számít a kajak-kenu sportág történetében.

megosztom