Újpest

Hiszek az újpesti fiatalokban - Leo Beenhakker

A holland, a szaúd-arábiai, a trinidadi és a lengyel válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Real Madrid, az Ajax és a Feyenoord többszörös bajnok vezetőedzője, Leo Beenhakker lett az Újpest FC új sportigazgatója. A szakember saját elmondása szerint lelkesen vág bele új feladatába, ahogy eddig minden munkájába. Arra is kitért, hogy elégedetlen azzal, ahogy Simon Krisztián sorsa alakult az elmúlt fél éve a Feyenoordnál.

Az Újpest FC a múlt héten bontott szerződés Kovács Zoltán - immár - egykori sportigazgatóval, és egy igazi nagyágyút, Leo Beenhakkert sikerült a helyére szerződtetnie a lila-fehér klubnak. A szakember az együttes sajtótájékoztatóján elsőként arról beszélt, hogy hogyan került kapcsolatba Magyarország egyik patinás klubjával: "Az elmúlt évben többször is jártam itt a Feyenoord technikai igazgatóként, és többek között az Újpest játékosai között is láttam ígéretes tehetségeket, így szoros kapcsolat alakult ki köztem és a klub között. A múlt héten vettük fel újra a kapcsolatot, és beszélgettünk arról, hogy milyen szerepet tudnék vállalni, abban, hogy az Újpest az őt megillető helyre kerüljön. Mivel nem volt konkrét tervem a jövőre, úgy döntöttem, hogy készen állok arra, hogy belevágjak az új munkába. Azért vállaltam el a feladatot, mert többször is láttam az Újpestet játszani, tetszett, hogy sok fiatal tehetség van a csapatnál, és azt gondolom, hogy erre építhetünk."

Leo Beenhakker
A holland szakember egyelőre korainak tartotta konkrét tervekről beszélni, szerinte először mindenkit és minden feltételt meg kell ismernie az Újpest FC-nél.

"A feladatom nem csak a csapat alakítása lesz, hiszen ez elsősorban az edző feladata, más jellegű feladatokat is el fogok látni. Az első dolgom az ismerkedés lesz a csapattal és a szakmai stábbal, azaz szükségem lesz néhány napra, hogy az érdemi munkát elkezdhessem. Ez után tudom majd átgoldoni, hogy mik azok a dolgok, amiken alakítani tudunk. A magyar bajnokságot tökéletesen természetesen még nem ismerem, de néhány mérkőzés, mintegy két hónap múlva már többet fogok tudni" - mondta a korábbi holland kapitány.

A szakember bízik abban, hogy az Újpest fiataljainak segítséget tud majd nyújtani abban, hogy befuthassák azt a karriert, amire hivatottak: "A karrierem során sok országban dolgoztam, és mindig a futball szeretete volt a legfőbb motivációm. Amikor az ember hozzáfog egy új munkához, hinnie kell abban, hogy valamit hozzá tud tenni a csapatához. Így hiszek abban, hogy az újpesti tehetségek sokra hivatottak, klub- és válogatott szinten is sikereket érhetek majd el, és ebben segíteni tudok majd nekik."

A sajtótájékoztatón szóba került Simon Krisztián is, akinek januári Feyenoordba szerződésében Leo Beenhakkernek is komoly szerepe volt, de akinek nem úgy sikerült az előző fél éve, ahogy azt valószínűleg tervezte.

"Csalódott vagyok amiatt, ami Krisztiánnal történt a Feyenoordnál. Még mindig hiszek benne, hogy ő egy nagy tehetség. Balszerencsés volt számára, hogy én január végén elhagytam a klubot, és utána nem bántak vele teljesen korrekt módon" - mondta a fiatal szélső kapcsán a szakember.

Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője is örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a jövőben együtt dolgozhat egy világhírú edzővel: "Nem az első alkalom, hogy találkoztam Beenhakker úrral, hihetetlen tapasztalattal rendelkező embernek ismertem meg. Épp emiatt gondolom, hogy rengeteget tanulhatunk tőle. Mindig is szerettem nyitott füllel járni és meghallgatni más szakértők véleményét. A sok fiatal játékosunk miatt különösen fontos, hogy egy ilyen rutinos szakembert tudhatunk a klubnál" - mondta a vezetőedző.

Bartha Csaba, az Újpest FC ügyvezető-igazgatója arról konkrétan nem beszélt, hogy miből teremti elő a klub a holland szakember fizetését, de valószínűleg lesz ebben szerepe az új szponzornak, a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt-nek is.

"Leo Beenhakker fizetése nem publikus, ahogy annak előteremtése is a klub feladata. A következő három évre megvan a fedezetünk. A kiválasztásnál felmerültek az anyagi kérdések is, és természetesen tudtuk, hogy Leo Beenhakker nem a sor végén kullog ebben a tekintetben" - mondta a klubvezető, aki Leo Beenhakker jövőbeni feladaira is kitért. "Komolyabb kapcsolatokat szerettünk volna a külföldi klubok és menedzserek szintjén kialakítani. Szeretnénk biztosítani, hogy a fiatal játékosainkat a megfelelő helyekre tudjuk eladni, illetve szeretnénk azt az újonnan kialakuló vonalat követni, amelynek mentén nem csak délszláv, hanem például spanyol és portugál játékosok is megjelenhetnek a magyar bajnokságban. Amennyiben a vezetőedző vagy a szakmai stáb más tagjai igénylik Leo Beenhakker segítségét, természetesen hozzá fog szólni az aktuális kérdésekhez, de továbbra is Mészöly Géza lesz a vezetőedző, elsősorban ő fog döntéseket hozni a csapat kapcsán."